Παρουσιαση του συλλογικου τομου «Ιστορια και μνημη του καπνου στο Αγρινιο τον 20ο αιωνα»

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Οι εκδόσεις «Παρασκήνιο» σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Εκλογή» θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα – Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός» σε επιμέλεια της αφυπηρετούσας Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Κωνσταντίνας Μπάδα.
 
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.
 
Ομιλητές θα είναι οι κ.κ.:
Άγγελος Παληκίδης, επίκουρος καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Βασίλης Δαλκαβούκης, αναπληρωτής καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Κωνσταντίνα Μπάδα, αφ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Θα συντονίσει η κ. Κατερίνα Σχοινά, φιλόλογος ΔΔΕ Ροδόπης.
 
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
 
Ο καπνός στην περιοχή του Αγρίνιου ταξινομείται ως πλουτοπαραγωγική πηγή αλλά και ως στοιχείο που όριζε και ορίζει την τοπική πολιτισμική ταυτότητα, ως στοιχείο επίσης που ανάγεται σε σύμβολο της σκληρής εργασίας αλλά και της ικανοποιητικής διαβίωσης, σε πόρο που ρύθμιζε την τοπική οικονομία και διαμόρφωνε τις περιόδους της ύφεσης και της ακμής της, σε κοινωνική τέλος ορίζουσα των αγώνων του καπνεργατικού κινήματος.
 
Η διάρρηξη της πραγματικής και συμβολικής σχέσης του αγρότη και του καπνεργάτη με τον καπνό, προς το τέλος του 20ού αιώνα επέφερε, σταδιακά, δραματικές αλλαγές στη ζωή των ίδιων, των οικογενειών τους, της πόλης. Η εντεινόμενη, λόγω και της ευρύτερης οικονομικής κρίσης, ανεργία, η επισφάλεια, η μετανάστευση των νέων, η φτώχεια και η αβεβαιότητα, συνιστούν σήμερα μια από τις σταθερές της αγροτικής και εργατικής καθημερινότητας, δομώντας παράλληλα πολλαπλές ταυτότητες, συχνά μετέωρες και ασταθείς. Το τι αντίκτυπο έχουν αυτές οι βαθιές ρήξεις και κρίσεις στα κοινωνικά υποκείμενα, πώς βιώνονται, πώς και με ποιους τρόπους αυτά αντιδρούν για την αντιμετώπισή τους, πώς τέλος εμπλέκονται στα πεδία δράσης, αναλυτικές κατηγορίες όπως οικογένεια, φύλο, εθνότητα, επαγγελματική ειδίκευση, κοινωνική διαστρωμάτωση, τοπικότητα, πολιτισμός, τι σημασία έχουν οι προσδοκίες, οι εθιμικά προσδιορισμένες αντιλήψεις, ακόμα και τα συναισθήματα, συνιστούν στον παρόντα τόμο, ενδεικτικά ερωτήματα αλλά και πεδία της εθνογραφικής έρευνας και μελέτης.
 
Να σημειωθεί τέλος ότι συγγραφείς του τόμου είναι οι: Κωνσταντίνα Μπάδα, Έλλη Λεμονίδου, Σπύρος Χουλιάρας, Βασίλης Πατρώνης, Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Χρήστος Τσαρούχης, Βούλα Σκαμνέλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.