Παρουσιαση του Ευρωπαικου Πανεπιστημιου Κυπρου στην Κομοτηνη

«Καταφύγιο» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναζητούν όλο και περισσότεροι Έλληνες φοιτητές τα τελευταία χρόνια, αξιολογώντας θετικά τα αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών και την προοπτική άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, που μπορεί να προσφέρει. Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κομοτηνή ενημερωτική εκδήλωση από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με αποδέκτες ενδιαφερόμενους γονείς και φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή.

Σχολές και Τμήματα

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στα μη κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου, που έχουν 3 κύκλους μαθημάτων το χρόνο, διάρκειας 4 μηνών, με τον επόμενο να ξεκινάει στις 4 Φεβρουαρίου. Βάσει αυτού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιούν την εγγραφή και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους ακόμα και στο μέσο της χρονιάς. Προς το παρόν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 σχολές και σε 9 τμήματα. Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου περιλαμβάνει: τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών με τα τμήματα α) Ανθρωπιστικών Επιστημών, β) Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς και γ) Νομικής, τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων με τα τμήματα α) Λογιστικής, Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών, και β) Διοίκησης και Μάρκετινγκ, τη Σχολή Θετικών Επιστημών με τα τμήματα α) Πληροφορικής και Μηχανολογίας, και β) Επιστημών Υγείας, και τη Σχολή Τεχνών και Επιστημών Αγωγής με τα τμήματα α) Τεχνών και β) Επιστημών της Αγωγής. Παράλληλα, υπό ίδρυση βρίσκεται πέμπτη Σχολή, που θα είναι η Ιατρική, και θα δεχτεί τους πρώτους φοιτητές το Σεπτέμβριο του 2013.

Αναγνώριση πτυχίων και δυνατότητα κινητικότητας φοιτητών

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει επίσημη αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζονται τα πτυχία του στην Ελλάδα, ενώ ένα επιπλέον κίνητρο για τους Έλληνες φοιτητές είναι ότι μεγάλος αριθμός προγραμμάτων διδάσκεται στην ελληνική γλώσσα. Επιπλέον, ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν συμφωνίες για το πρόγραμμα Erasmus. Σημειώνεται εδώ ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στο μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο πανεπιστημίων, που προσφέρει τη δυνατότητα κινητικότητας φοιτητών ανάμεσα σε 66 διαφορετικά πανεπιστήμια, που λειτουργούν σε 28 χώρες του κόσμου με σύνολο 700.000 φοιτητές.

Εξαιρέσεις έως και δύο χρόνια από το συνολικό κύκλο σπουδών

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους Έλληνες φοιτητές, που κατέχουν ήδη πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο και επιθυμούν να αποκτήσουν δεύτερο, είναι ότι επιλέγοντας το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν έως και δυο χρόνια μικρότερη σε διάρκεια φοίτηση. Κι αυτό, διότι λογίζονται ως μεταφερόμενοι φοιτητές, στους οποίους αναγνωρίζονται πιστωτικές μονάδες και μπορούν να εξασφαλίσουν εξαιρέσεις έως και 2 χρόνια από το συνολικό κύκλο σπουδών.

Ολοκλήρωση σπουδών μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας, που στρέφει τους Έλληνες γονείς και φοιτητές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι η δυνατότητα απρόσκοπτης διεξαγωγής και ολοκλήρωσης των σπουδών μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Κι αυτό, διότι όπως τόνισε η διευθύντρια εισαγωγής των φοιτητών, κ. Μαρίνα Αλεξάνδρου, που παρουσίασε το προφίλ του Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή, «στην Κύπρο δεν υπάρχουν απεργίες, δεν υπάρχουν καταλήψεις, η φοίτηση είναι υποχρεωτική και είναι σίγουρο ότι αν πούμε ότι ένα παιδί θα τελειώσει στα δυο χρόνια, θα τελειώσει στα δυο χρόνια». Παράλληλα, βέβαια, με τις σπουδές τους οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, που οργανώνει η υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας, με στόχο την καλλιέργεια μιας φοιτητικής κουλτούρας.

Διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατέχει πολλές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων είναι ένα από τα 40 πανεπιστήμια στην Ευρώπη και το μοναδικό σε Ελλάδα και Κύπρο, που κατέχει την ανώτατη διάκριση ECTS Label, μετά από αξιολόγηση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.