Παροντες στο 1ο “Open Agora” οι «ΠΕΡΠΑΤΩ» και “Cool Crips”

Βρέθηκαν ανάμεσα στους 33 συμμετέχοντες φορείς και συλλογικότητες επικοινωνώντας στο «κέντρο» το έργο που επιτελούν στον χώρο της αναπηρίας

Ανάμεσα στους 33 φορείς και συλλογικότητες που συμμετείχαν στο πρώτο “Open Agora” που διοργάνωσε το πρώτο Σαββατοκύριακο του φετινού Δεκέμβρη το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ ήταν ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «ΠΕΡΠΑΤΩ» αλλά και οι “Cool Crips”, εκπροσωπώντας και την περιοχή μας, ως ΜΚΟ και ομάδες που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Το “Open Agora” αποτελεί μια διήμερη ανοιχτή αγορά με μη κερδοσκοπικές, ανεξάρτητες, εθελοντικές και ακτιβιστικές οργανώσεις, ενώ η φετινή πρώτη διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στη θεματική «Υγεία, Ψυχική Υγεία και Αναπηρία».

Τα εγκαίνια αυτής συνέπεσαν με την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, στο πλαίσιο της οποίας  η διοργάνωση επιχείρησε να αποτελέσει μία πλατφόρμα γνωριμίας και διαλόγου του κοινού με ποικίλες ομάδες κοινωνικής δράσης, όσο και τόπο φιλοξενίας μίας ανοιχτής αγοράς, στην οποία οι οργανώσεις θα έχουν την δυνατότητα να πωλούν τα προϊόντα τους, προς ενίσχυση του σκοπού τους.

Ευκαιρία και για “networking”

Ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» όπως εξήγησε ο πρόεδρός του κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ήταν παρών με το δικό του περίπτερο, ώστε να ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για τις δράσεις του με επίκεντρο τη βοήθεια που προσφέρει στην εξασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσης ανθρώπων από όλη την Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο ίδιος πέραν αυτού του «καλέσματος» η διοργάνωση αυτή αποτέλεσε και μια πολύ καλή ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου μεταξύ φορέων που ασχολούνται με την αναπηρία, το λεγόμενο “networking”, καθώς από αυτήν πέρασαν μόνο πρώτη ημέρα περισσότερα των 4.400 ατόμων.

Πρόσκληση του Υπουργού Επικρατείας για την δημιουργία πανελλαδικού προγράμματος ενημέρωσης

Κατά την διάρκεια της διοργάνωσης τα στελέχη του «ΠΕΡΠΑΤΩ» είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με τον Υπουργό Επικρατείας κ.Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από το γεγονός αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο Σύλλογος σε συνεργασία με τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και την κοινωνία κατάφεραν να καταστήσουν την Κομοτηνή, μία από τις πιο προσβάσιμες πόλεις της Ελλάδας, ενώ όπως έκανε γνωστό ο κ.Ταξιλδάρης εξέφρασε την επιθυμία του να δημιουργήσουν από κοινού ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και για τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας.

Ο ίδιος απολογιστικά έκανε λόγο για μια πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση που θα στηρίξει ο Σύλλογος και στα επόμενα βήματά της, ενώ σε επίπεδο συμπερασμάτων τόνισε την ανάγκη κατανόησης πως η βελτίωση της εξωστρέφειας και της επικοινωνίας των φορέων, όπως ο ΠΕΡΠΑΤΩ ή της πραγματικότητας μιας πόλης όπως η Κομοτηνή, είναι υποχρέωση των ίδιων.

«Ο καθένας βάζει το λιθαράκι του, δηλαδή ο ΠΕΡΠΑΤΩ,  η τοπική αυτοδιοίκηση και όλη η  υπόλοιπη κοινωνία, μεμονωμένα, ή επαγγελματικά  με τα μαγαζιά τους, κλπ, για  να μπορέσει αυτό και να μεγαλώσει και  να αυξηθεί, γιατί η προσβασιμότητα δεν έχει κατακτηθεί, τουλάχιστον εκεί που θα θέλαμε εμείς στην περιοχή μας» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «αποτελούμε μεν ένα από τα θετικά παραδείγματα πόλεων, γεγονός που θεωρώ πως είναι δική μας υποχρέωση να το επικοινωνήσουμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

Ανάπηροι 365 ημέρες τον χρόνο

Ως προς το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας ο ίδιος επανέλαβε πως «οι ανάπηροι, δεν είναι ανάπηροι μια μέρα τον χρόνο, αλλά 365 και άρα δεν φτάνει μια μέρα ώστε να πέσουν τα φώτα προς το κομμάτι αυτό και μετά σιωπή». «Ούτως ή άλλως σκοπός των παγκόσμιων ημερών, ειδικά όσων δεν είναι απαραίτητα γιορτινές, είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου, γεγονός που πρέπει να εκμεταλλευόμαστε προς όφελος της ενημέρωσης» πρόσθεσε.

Κλείνοντας ερωτηθείς σε σχέση με τα επόμενα σχέδια του Συλλόγου ο ίδιος μίλησε για τις προσεχείς διοργανώσεις που θα υποστηρίξει, αλλά και για τον κεντρικό έργο που επιτελείται πάνω στην εκπαίδευση στην ανεξάρτητη διαβίωση των ωφελουμένων του. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό σιγά σιγά ο ΠΕΡΠΑΤΩ θα επιδιώξει να αυξήσει τον χρόνο λειτουργίας του μέσα στην ημέρα, εκκινώντας και μια δεύτερη βάρδια, ευχόμενος την καλύτερη δυνατή συνέχεια. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.