«Παροντες» στις διεκδικησεις του κλαδου και οι διανομεις της Ροδοπης

Πραγματοποίησαν μοτοπορεία στο κέντρο της Κομοτηνής δηλώνοντας την αγωνιστικότητά τους

Κυριακίδης Γιάννης μέλος του Δ.Σ. ΕΝΙΔΥΚ

«Δεν θα επιστρέψουμε να χυθεί άλλο αίμα στην άσφαλτο• υπάρχουν άνθρωποι που μας περιμένουν στο σπίτι»

Μοτοπορεία διανομέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 16 Νοεμβρίου στο κέντρο της Κομοτηνής, σε συνέχεια του καλέσματος που απηύθυνε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης.

Η μοτοπορεία όπως εξήγησε ο κ. Γιάννης Κυριακίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΙΔΥΚ συνέπεσε και με την πανελλαδική κινητοποίηση των καταστημάτων της εστίασης αλλά και σε συνέχεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στις περιπτώσεις των εργαζομένων της E-FOOD και της COSCO που κρίθηκαν ως νικηφόρες.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των διανομέων είναι πολλά και διαχρονικά, ενώ με την έλευση της πανδημίας εντάθηκαν. Η μοτοπορεία αυτή αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη ένα πρώτο βήμα «ώστε να δείξει και η Κομοτηνή την αγωνιστικότητά της και να στείλει το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση αυτή».

«Δεν γίνεται να χυθεί άλλο αίμα στην άσφαλτο ούτε να ανεχτούμε τον τραυματισμό άλλου συναδέλφου» ξεκαθάρισε περιγράφοντας την καθημερινότητα των εργαζομένων στον κλάδο της διανομής ως ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, παντός καιρού κάνοντας λόγο για «μεροκάματο του τρόμου».

Ανασφάλιστη και ανασφαλής εργασία

Στην περιοχή της Ροδόπης όπως εξήγησε ο ίδιος υπάρχουν περίπου 200-250 διανομείς με την μοναδική διαφοροποίηση σε σχέση με το πανελλαδικό «παράδειγμα» της ανασφάλιστης αλλά και ανασφαλούς εργασίας το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εδώ παρέχονται τα οχήματα εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Ελλάδα όπου οι διανομείς εργάζονται ακόμα και με δικά τους οχήματα. Κατά τα άλλα όπως εξήγησε ο ίδιος ισχύουν οι ίδιες συνθήκες ανασφάλιστης ή μερικώς ασφαλισμένης εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας και με συγκεκριμένα μεροκάματα.

Το αίτημα άλλωστε της ασφάλειας του επαγγέλματος παραμένει στην κορυφή της λίστας των αιτημάτων των εργαζομένων του κλάδου με τον κ. Κυριακίδη να επισημαίνει πως «υπάρχουν και για εμάς άνθρωποι που μας περιμένουν στα σπίτια μας».

Οι διεκδικήσεις τους

Οι διανομείς, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ΕΝΙΔΥΚ, διεκδικούν την ένταξη της ειδικότητάς τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, ατομικά μέτρα προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας ή παραχώρηση επιδόματος για την αγορά τους, σταθερή πενθήμερη εργασίας, συλλογικές συμβάσεις εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, απαγόρευση της διανομής με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες αλλά και κατάργηση της χρονομέτρησης, που όπως εξήγησε και ο κ. Κυριακίδης αυξάνει την επικινδυνότητα του επαγγέλματος.

Στα αιτήματα του κλάδου βρίσκονται επίσης το αίτημα της πλήρους ασφάλισης με όλα τα νόμιμα δικαιώματα σε άδειες – αναρρωτικές – δώρα – επιδόματα και  προσαυξήσεις, καθώς και η αναγνώριση των υπερωριών, όχι με το απαράδεκτο όπως το χαρακτηρίζουν καθεστώς του ωρομίσθιου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.