Παρεμβαση του ΤΕΕ για την εκτος σχεδιου δομηση και τους νομοθετημενους κανονες δομησης του ΝΟΚ

Ζητά άμεσα κατάθεση τροπολογίας για να μη χαθεί το δικαίωμα δόμησης και να μη μηδενιστεί η ιδιωτική περιουσία σε μία ημέρα, για το 90% των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών

«Να επικρατήσει η κοινή λογική», ζήτησε με έμφαση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ασκώντας παρέμβαση προς την κυβέρνηση και τα κόμματα, ενόψει βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Στασινός κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να επιλυθεί με άμεση νομοθετική ρύθμιση το θέμα που έχει ανακύψει με την εκτός σχεδίου δόμηση, να μην ανατραπεί ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός και παράλληλα να αποκρουστούν οριζόντιες ρυθμίσεις για τη δόμηση, που θα έχουν επιπτώσεις στις κατασκευές και θα προκαλέσουν αδικίες και ανατροπές στις αξίες των ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, πρέπει να κατατεθεί άμεσα τροπολογία για ψήφιση – πριν κλείσει η Βουλή – ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για οικοδομή στην Πάτμο, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια για κάθε εκτός σχεδίου οικόπεδο που δεν έχει “πρόσωπο” σε αναγνωρισμένη νομικά οδό, τη στιγμή, μάλιστα, που κάτι τέτοιο δεν υφίσταται για σχεδόν το 90% των ιδιοκτησιών. Στην πραγματικότητα σήμερα, καθώς έχει ήδη καταργηθεί η κατά παρέκκλιση δόμηση για τα μικρότερα των 4 στρεμμάτων γήπεδα, μετά την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, δε χτίζει κανείς στην εκτός σχεδίου δόμηση.

«Δεν πρέπει να χαθεί το δικαίωμα δόμησης που αφορά στο 90% των ιδιοκτησιών και να μηδενιστεί η αξία της ιδιωτικής περιουσίας σε μία ημέρα. Παράλληλα, δεν πρέπει να ανατραπεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός». Ειδικά για τον πολεοδομικό σχεδιασμό τόνισε ότι «με πρωταγωνιστή το ΤΕΕ και σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το 70% της επικράτειας έως το 2025», δήλωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

«Αν μείνουμε στους ρυθμούς που έχουμε σήμερα, θα τελειώσουμε το 2045»

Μάλιστα, ο ίδιος κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης δύο βημάτων με την οποία δίνεται άμεσα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα ως εξής:

  • α) Με νομοθετική μεταβατική ρύθμιση για να διατηρήσουν το δικαίωμα δόμησης μέχρι την ολοκλήρωση των ΤΠΣ και ΕΠΣ το 2025 όλα τα ακίνητα που είχαν οικοδομησιμότητα πριν το 2003.
  • β) Με τη δημιουργία ειδικού τμήματος στο ΥΠΕΝ και αντιστοίχου ειδικού τμήματος στο ΣτΕ ώστε οι μελέτες των ΤΠΣ και ΕΠΣ που θα παραδοθούν το 2025 να γίνουν ΠΔ μέχρι το 2026 το αργότερο.

«Αν μείνουμε στους ρυθμούς που έχουμε σήμερα, αυτά θα τελειώσουν το 2045», ανέφερε ο κ. Στασινός, προσθέτοντας ότι είναι υποχρεωτικό να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, καθώς, όπως είπε, υπάρχει προθεσμία και σε αντίθετη περίπτωση χάνεται η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τέλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα η νομοθετική αυτή ρύθμιση από την παρούσα βουλή, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «με αυτά τα δύο βήματα δε θα αδικηθεί κανένας πολίτης, θα προστατευτεί το περιβάλλον για πάντα από την άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση» ενώ πρόσθεσε ότι «το περιβάλλον δεν είναι μία αποστειρωμένη έννοια, αλλά εμπεριέχει και τον ανθρωπογενή χαρακτήρα του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.