Παρεμβαση απο ΑΕΣ και ΔΑΚΕ για τη χρηση της ελληνικης γλωσσας στη μειονοτικη εκπαιδευση

«Επικροτούμε τη στάση του Περιφερειακού Διευθυντή• καλούμε όλους τους εμπλεκομένους να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στο Σύνταγμα και τη νομιμότητα»

Κοινή ανακοίνωση με την οποία επικροτούν τη στάση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτη Κεραμάρη περί της σύστασης που εξέδωσε για χρήση της ελληνικής στην αλληλογραφία και τις επίσημενες ανακοινώσεις των μειονοτικών σχολείων εξέδωσαν τρία μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ που πρόσκεινται στις παρατάξεις της ΑΕΣ και ΔΑΚΕ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους κ.κ. Νεκτάριο Δαπέργολα, Παναγιώτη Καρακολίδη από την ΑΕΣ και την κ. Γραμμάτα Καιοπούλου από τη ΔΑΚΕ οι οποίοι επισημαίνουν πως η παραπάνω σύσταση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και επιπλέον «θα βελτίωνε και την προβληματική ελληνομάθεια μειονοτικών διδασκόντων και διδασκομένων, που ακόμα βιώνουν το ιδιότυπο αυτό εκπαιδευτικό απαρντχάιντ των μειονοτικών σχολείων». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με απορία και προβληματισμό πληροφορηθήκαμε ότι στην αυτονόητη σύσταση του Περιφερειακού Διευθυντή ΑΜΘ κ. Κεραμάρη και των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Ροδόπης κ. Κοσμίδου και κ. Κωνσταντινίδη αντίστοιχα, προς δασκάλους και καθηγητές των μειονοτικών σχολείων, να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στη γραπτή αλληλογραφία τους και στις επίσημες ανακοινώσεις, υπήρξαν αντιδράσεις από μειονοτικό βουλευτή, τον Τούρκο πρέσβη και μειονοτικούς συλλόγους.
 
Με δυσκολία ξεπερνάμε το γεγονός ότι υποδείξεις για ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται από τρίτους, των οποίων η χώρα πρωτοστατεί στη φίμωση του τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων. Θυμηδία προκαλεί και η αναμενόμενη συμπόρευση των ντόπιων φερέφωνων, όταν δεν έχουν πει τίποτα για καταπάτηση δικαιωμάτων στη «φίλη» γείτονα.

Στην ουσία όμως του θέματος, τα παραπάνω στελέχη της εκπαίδευσης, όλα μετριοπαθή ομολογουμένως, όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες για τη σχολική ηγεσία, συνέστησαν αυτό που απορρέει από το Σύνταγμα: η ελληνική είναι η επίσημη γλώσσα του κράτους και στις περιστάσεις που επιβάλλεται, οφείλουν όλοι να τη χρησιμοποιούν. Σίγουρα δεν δόθηκε εντολή να χρησιμοποιείται σε ανεπίσημες ανακοινώσεις χρηστικού χαρακτήρα ή ιδιωτικές συζητήσεις. Φυσικά και τα τουρκικά δεν απαγορεύονται γενικώς. Δόθηκαν, θεωρούμε, σαφείς εντολές.
 
Άλλωστε, πέραν της συνταγματικής επιταγής, η γραπτή αλληλογραφία και οι επίσημες ανακοινώσεις στα ελληνικά θα βελτίωναν και την προβληματική ελληνομάθεια μειονοτικών διδασκόντων και διδασκομένων, που ακόμα βιώνουν το ιδιότυπο αυτό εκπαιδευτικό απαρντχάιντ των μειονοτικών σχολείων.
 
Συνεπώς, επικροτούμε τη στάση του Περιφερειακού Διευθυντή και των Διευθυντών Εκπαίδευσης στο θέμα αυτό και καλούμε όλους τους εμπλεκομένους να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στο Σύνταγμα και τη νομιμότητα».
 
Να σημειωθεί ότι η παρούσα ανακοίνωση κατατέθηκε από την ΑΕΣ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ροδόπης, αλλά υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΔΑΚΕ (και αφού προηγήθηκε εκτενής συζήτηση). Εκδόθηκε κατά συνέπεια, ως κοινή ανακοίνωση μόνο των τριών μελών του ΔΣ (και αντίστοιχα των δύο παρατάξεων) που την υπερψήφισαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.