Παρεμβασεις σχεδιαζονται στο Δενδρακι Σαπων

Στα 136.400 ευρώ θα ανέλθει το κόστος με χρηματοδότηση από το LEADER

Τον δρόμο για να γίνουν επιτέλους τα έργα βελτίωσης στο Δενδράκι των Σαπών, το οποίο έχει παραμεληθεί εδώ και χρόνια, άνοιξε η Οικονομική επιτροπή του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, κάνοντας αποδεκτή την χρηματοδότηση, μέσω LEADER, του εξωραϊσμού του χώρου, ενδεικτικού προϋπολογισμού 136.400 ευρώ.
 
Το έργο που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο έχει αντικείμενο την εκτέλεση παρεμβάσεων για την αναβάθμιση, τον εξωραϊσμό και την βελτίωση του χώρου δασικής αναψυχής.
 
Θα γίνει τόσο βελτίωση των απαραίτητων υποδομών, αλλά και αισθητική βελτίωση, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επισκεπτών για δραστηριότητες αναψυχής και να διευκολύνουν την παραμονή τους στο ύπαιθρο, να τους επιτρέψει να γνωρίσουν καλύτερα το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο και τις αξίες αυτού και να επιδοθούν σε διάφορες δραστηριότητες οικολογικού, αθλητικού και μορφωτικού χαρακτήρα, τουλάχιστον σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου.
 
Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή έχει δημιουργηθεί κατά το παρελθόν από την δασική υπηρεσία και τον τότε Δήμο Σαπών χώρος δασικής αναψυχής με την τοποθέτηση τραπεζοπάγκων, δημιουργία υπαίθριας ψησταριάς, βρυσών με πόσιμο νερό, πέτρινα τοιχία, λιθόστρωτοι διάδρομοι, φωτισμός, ξύλινα κάγκελα και πινακίδες ενημέρωσης.
 
Όμως ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές, αλλά και σημαντική εγκατάλειψη.
 
Παρόλα αυτά συνεχίσει να δέχεται αρκετούς επισκέπτες κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα με την ευκαιρία εκδηλώσεων (Πρωτομαγιά, Καθαρή Δευτέρα κ.λ.π.), με εκδρομές των σχολείων της πόλης των Σαπών, με διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους ή με οργανωμένες εκδρομές διαφόρων ομάδων.
 
Ανάμεσα στα έργα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν είναι η δημιουργία περίφραξης με πεζούλι από αργολιθοδομή στη βάση και ξύλινο πλέγμα πάνω στην βάση , σε όλο το μήκος της περίφραξης, ο καθαρισμός και Λιθόστρωση των υπαρχόντων μονοπατιών τα οποία διασχίζουν όλη την έκταση της περιοχής.
 
Τα κατεστραμμένα ξύλινα παγκάκια θα αντικατασταθούν με νέα ξύλινα καθιστικά σε γεωμετρικές και νατουραλιστικές γραμμές από ξύλο, θα δημιουργηθούν σημεία σκίασης με πέργκολα, ενώ θα δημιουργηθεί και χώρος αθλοπαιδιών με τη φύτευση χλοοτάπητα.
 
Εντός του χώρου αναψυχής υπάρχει αναψυκτήριο και μπορεί να δημιουργηθεί τμήμα κέντρου πληροφόρησης για την ενημέρωση των επισκεπτών.
 
Ο χώρος θα είναι αποκλειστικά δασικής αναψυχής, με την καθαριότητα του και η συντήρηση των κατασκευών να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, πάντα κάτω από την επίβλεψη και εποπτεία της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης.
 
Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να εκδοθεί κανονισμός λειτουργίας ο οποίος θα ρυθμίζει την ανάπτυξη των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την προστασία τους.
 
Το όλο έργο αποσκοπεί στη συνολική βελτίωση και αναβάθμιση του χώρου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της επισκεψιμότητας, στη χρήση των δασικών μονοπατιών που τον συνδέουν με την πόλη των Σαπών και τη λήψη κατάλληλων μέτρων, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα από την άσκηση της δασικής αναψυχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.