Παρεμβασεις εν οψει της δικης του Δ. Λιγναδη απο τη Φεμινιστικη Συνελευση Κομοτηνης

Ρίψη φέιγ βολάν, ανάρτηση πανό και μοίρασμα κειμένου

Παρεμβάσεις εν όψει της δίκης του Δ. Λιγνάδη πραγματοποίησε η Φεμινιστική Συνέλευση Κομοτηνής το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου  με ρίψη φέιγ βολάν, ανάρτηση πανό και μοίρασμα κειμένου, επί κεντρικών δρόμων της πόλης.

Το κείμενο που μοιράστηκε ανέφερε τα εξής:

«Η κουλτούρα του βιασμού πληγώνει και καταπιέζει τα σώματα και τις ζωές μας. Η ίδια αποτελεί σύστημα ελέγχου το οποίο παραβιάζει την αυτοδιάθεση (ιδίως) των θηλυκοτήτων και των LGBTQI+ ατόμων, ανήλικων και μη. Αυτό το σύστημα πηγάζει από πατριαρχικά κατάλοιπα τα οποία είναι βαθιά ριζωμένα σε όλα τα μέλη της κοινωνίας. Τα περιστατικά βιασμών και σεξουαλικών κακοποιήσεων δεν είναι μεμονωμένα. Συμβαίνουν κάθε μέρα είτε γνωστοποιούνται είτε όχι. Από άντρες καθημερινούς, πατεράδες, συζύγους, φίλους, αφεντικά και καλλιτεχνικούς διευθυντές του εθνικού θεάτρου. Υπάρχουν επειδή η κουλτούρα του βιασμού τους επιτρέπει να επιβάλλονται στα σώματά μας καθημερινά. Μας προκαλούν φόβο, εκπαιδεύοντάς μας από μικρή κιόλας ηλικία να πειθαρχούμε σε ένα μοτίβο συμπεριφορών που μας θέλει “σεμνές” και “καθωσπρέπει”.

Στα πλαίσια της κουλτούρας του βιασμού συμπεριλαμβάνεται και η παιδοφιλία. Τον Ιανουάριο του 2021 με αφορμή την δημοσίευση καταγγελιών, επώνυμων και μη, για συμβάντα έμφυλης βίας και παραβιαστικών συμπεριφορών, βγαίνει στην επιφάνεια η υπόθεση του κατά συρροήν παιδόφιλου Λιγνάδη. Ενός καθάρματος που έχει διαπράξει από διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού, μέχρι αποπλάνηση και ψυχοσωματική/σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, μέσω χορήγησης ναρκωτικών ουσιών. Τα άτομα τα οποία προσέγγιζε τα αλίευε τόσο από πρόσφυγες δομές, όσο και από το μαθητικό κοινό που είχε υπό την επίβλεψή του στο εθνικό θέατρο. Σε εκείνον τον οργανισμό που είχε λάβει καθήκοντα διευθυντή, μέσω διορισμού από τον πρωθυπουργό. Κατά την διάρκεια του κύματος δημοσιοποίησης καταγγελιών εις βάρος των απάνθρωπων πράξεων του “γνωστού σκηνοθέτη”, τα Μ.Μ.Ε επιχειρούσαν να αποκρύψουν τις καλές σχέσεις που συντηρούσε με τον Μητσοτάκη. Σε μια περίοδο που όλως τυχαίως ανώνυμες απειλές εξαπολύονταν σε όσους έσπαγαν την σιωπή εναντίον του. Δεν εκπλησσόμαστε από τις παραπάνω πρακτικές οι οποίες γεννιούνται από ένα κύκλωμα (ανα)παραγωγής και προστασίας των προνομίων που απολαμβάνουν παιδόφιλοι καθηγητές πανεπιστημίων, υπουργοί και λοιποί κάτοχοι θέσεων εξουσίας.

Οποιαδήποτε κατηγορία κι αν αποδοθεί στο μίασμα που στοίχειωσε την πιο αγνή ηλικία δεκάδων παιδιών, στην εξ αναβολής δίκη που θα διεξαχθεί στις 25 Φεβρουαρίου, δεν θρέφουμε αυταπάτες ότι θα συμβάλει στην επούλωση των ψυχοσωματικών τους τραυμάτων. Η κουλτούρα του (παιδο)βιασμού και η πατριαρχία δεν πρόκειται να σβήσουν θεσμικά. Ο σεξισμός και οι βιαστές τσακίζονται στους δρόμους, τις γειτονιές, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς από τον κόσμο του αγώνα και όχι σε δικαστικές αίθουσες.

Αυτοί που ευθύνονται για το ότι ο πόλεμος με τον σεξισμό και την πατριαρχία είναι τόσο μακροχρόνιος, είναι όσοι τους προσφέρουν ειρήνη.

Μπάτσοι, ΜΜΕ, Δικαστές και (Παιδο)βιαστές το ίδιο μαγαζί. Καμία δικαίωσή μας δεν θα είναι θεσμική»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.