Παρελαση χωρις καγκελα μετα απο χρονια και πρωτη φορα παρελαση και για το Ειδικο Σχολειο και το Εργαστηριο Ειδικης Επαγγελματικης Εκπαιδευσης Κομοτηνης (ΕΕΕΕΚ)

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε για ακόμη μια χρονιά η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Κομοτηνή. Σύμμαχος του εορτασμού ήταν ο καιρός καθώς, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας, στην Κομοτηνή ο καιρός ήταν καλός. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κκ. Παντελεήμονος, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων στο Ηρώον της πόλης, όπου φορείς και σύλλογοι κατέθεσαν στεφάνια. Το «παρών» φέτος στις εκδηλώσεις έδωσαν και δύο φιλοξενούμενοι μητροπολίτες, ο Αυλώνος και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος και ο Νειλουπόλεως Αφρικής κ. Γεννάδιος. Στη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων και πλήθος εκπροσώπων της τοπικής, στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας της περιοχής, αλλά και η μπάντα του στρατού που έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.

 

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση, την οποία παρακολούθησε και φέτος πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών. Ευχάριστη εξέλιξη αποτέλεσε το γεγονός ότι φέτος, ύστερα από πολλά χρόνια, η παρέλαση πραγματοποιήθηκε χωρίς κάγκελα στο βήμα των επισήμων και χωρίς την αυστηρή αστυνομική επιτήρηση των προηγουμένων ετών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να μην ανέβουν φέτος στην εξέδρα των επισήμων και να παρακολουθήσουν την παρέλαση μαζί με τον κόσμο. Εξαίρεση αποτέλεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην πόλη μας, ο Ξανθιώτης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης που έδωσε «από εξέδρας» το παρών.

 

Στην παρέλαση συμμετείχαν και φέτος πολιτιστικοί, χορευτικοί, εξωραϊστικοί, εθελοντικοί και αθλητικοί σύλλογοι, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της περιοχής, ενώ αυτή ολοκληρώθηκε με τα πεζοπόρα τμήματα στρατού και αεροπορίας, όπως και του τμήματος εθνοφυλακής Ροδόπης. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η συμμετοχή για πρώτη φορά του Ειδικού Σχολείου Κομοτηνής και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κομοτηνής (ΕΕΕΕΚ), με τους μαθητές τους να παρελαύνουν δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και υπέρ της ισότητας και οι οποίοι έλαβαν και πιο ζεστό χειροκρότημα.

 

Παναγιώτης Σγουρίδης «Η εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας είναι ένα διαρκής αγώνας σήμερα η πατρίδα δίνει αγώνα για να μπορέσει ο λαός να αποφύγει την οικονομική υποδούλωση»

 

«Μεγαλειώδη προς όλη την Ελλάδα» χαρακτήρισε την παρέλαση αυτή από το κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ενώ συνεχάρη τη νεολαία και το στρατό που παρήλασαν και απότισαν φόρο τιμής στους ήρωες του 1821. «Η εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας είναι ένα διαρκής αγώνας», σημείωσε τονίζοντας ότι «σήμερα η πατρίδα δίνει αγώνα για να μπορέσει ο λαός να αποφύγει την οικονομική υποδούλωση, να πολεμήσει την ανθρωπιστική κρίση, να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν οι ανισότητες. Δίνει μια μάχη κυρίως για την αξιοπρέπειά της, την ανάταξη της οικονομίας της, την πρόοδο και την παραγωγή. Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε όλοι ενωμένοι», ανέφερε στη συνέχεια και «θέλω αυτό το μήνυμα να σταλεί από εδώ, την καρδιά της Θράκης, και να αγγίξει κάθε άκρη της χώρας από το Καστελόριζο, μέχρι την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η παραγωγή στην Ελλάδα θα ξεκινήσει πάλι σε σωστές βάσεις. Οι παραγωγοί, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς θα τύχουν καλύτερες μέρες».

 

Μητροπολίτης Παντελεήμων «Σήμερα η Ελλάδα γίνεται όλη ένα φροντιστήριο αξιοπρέπειας, ζωής, αγάπης και πίστης προς το Θεό και την πατρίδα»

 

«Η Ελλάδα γιορτάζει και δε θα πάψει να γιορτάζει ποτέ», υπογράμμισε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ. Παντελεήμων, επεξηγώντας ότι «οι Έλληνες έχουν μέσα τους βαθιά πίστη, ένα φιλότιμο ελληνικό κι ένα γενναίο φρόνημα έτσι όπως μας το δείξανε σήμερα και μας το ξαναθύμισαν, τόσο η μαθητιώσα νεολαία όσο και ο στρατός μας». Για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας δήλωσε ότι «χάσαμε το δρόμο μας, γιατί νομίζαμε ότι έχουμε να πληρώσουμε μόνο τα δάνειά μας, αλλά εκείνο που πληρώσαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι χάσαμε τα ιδανικά μας. Σήμερα γιορτάζουν αυτοί που θυσιάστηκαν για τον αγώνα. Εμείς μέσα από τον αγώνα και τη θυσία τους καλούμαστε να πάρουμε μαθήματα. Σήμερα η Ελλάδα γίνεται όλη ένα φροντιστήριο αξιοπρέπειας, ζωής, αγάπης και πίστης προς το Θεό και την πατρίδα. Η Ελλάδα δεν πεθαίνει ποτέ. Ας έρθουν όλοι να μαθητεύσουν από τα ιδανικά μας», ενώ παρότρυνε να «κρατήσουμε τα ιδανικά μας ως σημαία ψηλά στη ζωή μας και στην πορεία μας για να ζήσουμε όπως πρέπει και να δίνουμε στην Ελλάδα τη θέση που της αρμόζει στον κόσμο και στο ιστορικό γίγνεσθαι».

 

Μουσταφά Μουσταφά «Αντλούμε δύναμη και κουράγιο, χαιρόμαστε τα παιδιά μας, στα οποία έχουμε την υποχρέωση να χαρίσουμε ένα καλύτερο μέλλον»

 

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά αναφερόμενος στην εθνική αυτή επέτειο έκανε λόγο για την άντληση διδαγμάτων και κουράγιου μέσω αυτής για τις δύσκολες σημερινές συγκυρίες. «Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας μας, ότι η διαδικασία που ξεκίνησε η κυβέρνηση θα ανοίξει το δρόμο για μια πιο επιτυχημένη πορεία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τιμώντας την 25η Μαρτίου, τους αγώνες του λαού μας στο διηνεκές, αντλούμε δύναμη και κουράγιο, χαιρόμαστε τη νεολαία, τα παιδιά μας, στα οποία έχουμε την υποχρέωση να χαρίσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

 

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Η γενιά μας έχει χρέος να παραδώσει την Ελλάδα στην επόμενη γενιά ισχυρότερη απ’ ό,τι την παρέλαβε από την προηγούμενη που αγωνίστηκε για να χτίσει την πατρίδα»

 

Ο βουλευτής ΝΔ Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης παρατήρησε ότι η γενιά μας έχει ένα χρέος, «να παραδώσει την Ελλάδα στην επόμενη γενιά ισχυρότερη απ’ ό,τι την παρέλαβε από την προηγούμενη που αγωνίστηκε για να χτίσει την πατρίδα. Η σημερινή μέρα είναι μέρα έμπνευσης και διδαχής μέσα από τα επιτεύγματα των Ελλήνων, όταν λειτούργησαν ενωμένοι και αποφασισμένοι. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε».

 

Γιώργος Παυλίδης «Τα ιδανικά και τις αξίες μας οφείλουμε να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές γιατί πάνω σε αυτό το σταθερό αξιακό σύστημα μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον»

 

«Ως σημαντικό και διαχρονικό» χαρακτήρισε το μήνυμα της ημέρας του εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, ως «ένα μήνυμα που πρέπει να μας διδάσκει. Ο αγώνας του 1821 ήταν ένας αγώνας που επανασύστησε το έθνος, ξεκίνησε από μηδενική βάση, μας έφερε την ελευθερία και δημιούργησε τη σημερινή Ελλάδα. Η σημερινή Ελλάδα δοκιμάζεται και αυτή την περίοδο δεν είναι ότι χρωστάμε δανεικά. Φτάσαμε εδώ γιατί χάσαμε τα ιδανικά μας. Αυτά τα ιδανικά και αυτές τις αξίες οφείλουμε να τα βρούμε, να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές γιατί πάνω σε αυτό το σταθερό αξιακό σύστημα μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον».

 

Γιώργος Πετρίδης «Μετά από καιρό ζούμε επιτέλους μια παρέλαση χωρίς κάγκελα»

 

Μια μεγάλη μέρα, μια μεγάλη γιορτή και για την ορθοδοξία και για τον ελληνισμό χαρακτήρισε την 25η Μαρτίου ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης. «Για εμάς εδώ είναι μέρα χαράς και ειδικά για μένα ως δήμαρχο, γιατί μετά από καιρό είναι επιτέλους μια παρέλαση χωρίς κάγκελα. Ελπίζω να μην ξαναδούμε κάγκελα στις παρελάσεις μας και ο κόσμος να τις γιορτάζει όπως σήμερα».

 

Δημήτρης Χαρίτου «Ο λαός μας αποτελεί την ελπίδα για όλους τους λαούς που αγωνίζονται για δημοκρατία, αξιοπρέπεια και λαϊκή κυριαρχία»

 

«Σε τέτοια μεγάλα γεγονότα χρειάζεται όχι μόνο να αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή, αλλά να βγάζουμε συμπεράσματα για να μπορούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά», σχολίασε ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ενώ πρόσθεσε ότι «η επανάσταση του 1821 είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι όταν οι λαοί αποφασίσουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, τότε κανείς, όσο ισχυρός και ανίκητος κι αν φαίνεται, δεν μπορεί να τους σταματήσει. Μπορούμε σήμερα ιδιαίτερα να είμαστε αισιόδοξοι γιατί, όπως το 1821 ο λαός μας ξάφνιασε όλη την Ευρώπη, γιατί ήταν η μόνη μαζική λαϊκή επανάσταση κατά την εποχή της, που νίκησε κιόλας, έτσι και σήμερα ο λαός μας αποτελεί την ελπίδα για όλους τους λαούς που αγωνίζονται για δημοκρατία, αξιοπρέπεια και λαϊκή κυριαρχία. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι με ενότητα και ελπίδα».

 

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.