Παρχαρια οπως παλια

Ενθουσιασμός και πολύ κόσμος στο υπαίθριο πανηγύρι, που επέστρεψε δυναμικά

Επέστρεψαν, μετά από δύο χρόνια υποχρεωτικής παύσης λόγω πανδημίας, τα Παρχάρια στην ορεινή Ροδόπη, με Πόντιους και όχι μόνο συμπολίτες μας να κατευθύνονται στο χώρο λίγο μετά το Οχυρό της Νυμφαίας, για να αναβιώσουν μια παράδοση του Πόντου, που έχει επιτυχώς μεταφυτευτεί και στην περιοχή μας

Το υπαίθριο παραδοσιακό πανηγύρι που διοργανώνει κάθε χρόνο, όταν είναι δυνατό, ο Σύλλογος Ποντίων ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», έλκει τις ρίζες του από την παράδοση  των υπαίθριων ολοήμερων πανηγυριών των οροπεδίων του Πόντου, και αποτέλεσε και φέτος πόλο έλξης δεκάδων συμπολιτών αλλά και επισκεπτών της περιοχής μας που είδαν από κοντά την αναβίωση των παραδόσεων και των εθίμων του Ποντιακού ελληνισμού.

Στο πανηγύρι λοιπόν έλαβαν χώρα χορευτικές και παλαιστικές κυρίως εκδηλώσεις, ενώ οι κυρίες των συλλόγων προσέφεραν παραδοσιακά εδέσματα, όπως ωτία, πισία, τανωμένος σορβάς, κοκκινιστό με ζυμαρικά και άλλα. Άλλωστε οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στα Παρχάρια κάθε χρόνο, φροντίζοντας για την γαστρονομική απόλαυση των επισκεπτών, πριν, και μετά τον χορό.

Τη σημασία των Παρχαρίων στη συνέχιση της Ποντιακής παράδοσης τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, ενώ τονίστηκε ότι ο χώρος πλέον έχει γίνει κτήμα όλων των κατοίκων της Ροδόπης, αποτελώντας προορισμό για περιπατητές και όχι μόνο, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Στην εκδήλωση άλλωστε συμμετείχαν όχι μόνο Πόντιοι από τη Ροδόπη, αλλά και μέλη άλλων συλλόγων της περιοχής , που αν δεν γνώριζαν, έμαθαν την παραδοσιακή ποντιακή φιλοξενία, στον οικίσκο και τα υπόστεγα που έχουν δημιουργήσει με πολύ κόπο τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων τέλεσε τρισάγιο στον Ναό Αγίου Γεωργίου, που δεσπόζει στο χώρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.