Παρατηρησεις επι του Σχεδιου Νομου για την ΠΦΥ κατεθεσαν οι Ιατρικοι Συλλογοι ΑΜΘ

«Θα αγωνιστούμε ανυποχώρητα για την υλοποίησή τους» διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης «Το κράτος έρχεται να διαχειριστεί τα περιορισμένα ποσά που δίνει για την υγεία με τέτοιον τρόπο ώστε να φανεί ότι παρέχει υγεία»

Τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που προωθεί το υπουργείο Υγείας κατέθεσαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ. Στην λήξη της διορίας οι ιατρικοί σύλλογοι της ΠΑΜ-Θ γνωστοποίησαν τις προτάσεις που κατέθεσαν όπως αυτές υπερψηφίστηκαν και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Οι προτάσεις διαχωρίζονται σε δύο τομείς ο πρώτος εκ των οποίων αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος το πρώτο και κύριο αίτημα αφορά στην ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς κανέναν αποκλεισμό αλλά και στην άμεση κατάργηση των clawback και rebate. Ως προς το δεύτερο ο κ. Χαριτόπουλος εξήγησε πως πρόκειται για δύο μέτρα με τα οποία το κράτος «έρχεται και υφαρπάζει κατ’ ουσίαν»  την δουλειά των γιατρών και ιδιαίτερα των εργαστηριακών ιατρών. Όπως έκανε γνωστό το κράτος έρχεται και τους λέει το ποσό της αμοιβής τους, επί του οποίου στην συνέχεια ορίζει ποσοστό έκπτωσης που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 50% που καθιστά την λειτουργία μικροβιολογικών και τεχνολογικών εργαστηρίων ασύμφορη.

Ο νεοεισερχόμενος όρος του “capitation”

«Φτάνουν δηλαδή στο σημείο οι εργαστηριακοί αυτοί γιατροί να επιδοτούν με τη δωρεάν εργασία τους το κράτος» επεσήμανε ο κ.Χαριτόπουλος εξηγώντας πως αυτό δεν αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τους νέους γιατρούς ούτε τα μικρά εργαστήρια.  Το τρίτο σημαντικότερο θέμα που ανακύπτει στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αφορά στο θέμα των αμοιβών των γιατρών από το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας κάτι που όπως τόνισε ο ίδιος δεν ορίζεται πουθενά εν αντιθέσει με την εισαγωγή πρώτη φορά μιας καινούργιας διάταξης που προβλέπει το “capitation”, που προβλέπει την αμοιβή κάθε γιατρού όχι με βάση τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετεί αλλά τον αριθμό των ασθενών που τον επιλεγούν και με αμοιβές που μέχρι στιγμής δεν αποσαφηνίζονται.

«Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι αυτή η αμοιβή. Εμείς λέμε στον υπουργό να μας ορίσει την τιμή και μετά επί συγκεκριμένων αμοιβών να συζητήσουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης εξηγώντας πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό το σύστημα της κατά κεφαλής αμοιβής χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η αμοιβή».

Το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αφορά κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 80% τους ιδιώτες γιατρούς, ενώ το υπόλοιπο 20% αφορά σε κρατικές δομές υγείας. Στην λογική αυτή όπως εξήγησε ο κ. Χαριτόπουλος το κράτος θα πρέπει να φροντίσει για την σχέση του με τους ιδιώτες γιατρούς, εξηγώντας πως αυτή τη στιγμή «το κράτος δεν χρηματοδοτεί την υγεία με τα ποσά που θα πρέπει να την χρηματοδοτήσει». Αντίθετα όπως εξήγησε «αυτά τα περιορισμένα ποσά έρχεται να τα διαχειριστεί με έναν τρόπο ώστε να φανεί ότι παρέχει υγεία, ωστόσο δυστυχώς η υγεία θέλει χρήματα. Χωρίς χρήματα δεν μπορούν να δεχτούν οι γιατροί που αυτή τη στιγμή στον ΕΟΠΥΥ πληρώνονται 1ο ευρώ την επίσκεψη».

Ο ίδιος ανέπτυξε ακόμα περαιτέρω τη συζήτηση, εξηγώντας πως το ζήτημα του μισθού είναι το βασικό ζήτημα που ανακύπτει σε ό,τι αφορά την στελέχωση των δημοσίων δομών υγείας, αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα του εισαγωγικού μισθού ενός γιατρού στην Ρουμανία που φτάνει τα 3.200 ευρώ έναντι των 1.200 ευρώ του αντίστοιχου μισθού στην Ελλάδα.

Το μισθολογικό χάσμα οδηγεί τους γιατρούς στο εξωτερικό

«Το ελληνικό κράτος έχει πρόβλημα να στελεχώσει, αν και προκηρύσσει σε απομονωμένα νοσοκομεία σε νησιωτικές περιοχές ή σε περιοχές που είναι μακριά,  γιατί ακριβώς οι γιατροί δεν δείχνουν καμία θέληση να πάνε εκεί με αυτούς τους μισθούς. Προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό. Εξ αυτού του λόγου έχουμε μια τεράστια μετανάστευση γιατρών» συνέχισε τονίζοντας πως μόνο στην Γερμανία αυτή τη στιγμή υπηρετούν περισσότεροι των 20.000 Ελλήνων γιατρών.  «Γιατί; Γιατί ακριβώς οι αμοιβές έχουν τεράστια διαφορά» ανέφερε επισημαίνοντας πως «όσο αυτό δεν γίνεται κατανοητό από πλευράς του Υπουργείου τόσο δεν θα μπορεί να στελεχώσει τα νοσοκομεία».

Ερωτηθείς σε σχέση με τα απογευματινά χειρουργεία ο κ.Χαριτόπουλος εξήγησε πως επίσης στη βάση της αδυναμίας του ελληνικού κράτους να πληρώσει αξιοπρεπώς τους γιατρούς του, χρησιμοποιεί αυτή τη λογική που μεταφράζεται στο «θα σας δίνω τα χειρουργεία, επιτρέποντας απογευματινές επεμβατικές πράξεις» που πληρώνονται περισσότερο. Ο ίδιος διερωτήθηκε «ποιος χειρούργος, αναισθησιολόγος κ.ο.κ. εφόσον δίνεται αυτή η δυνατότητα θα προγραμματίζει πρωινά χειρουργεία;» για να απαντήσει τονίζοντας πως «ήδη από την πανδημία τα πρωινά χειρουργεία χάθηκαν, γεγονός που θα ενισχυθεί».  Μάλιστα ο ίδιος έκανε λόγο για μεθόδευση εξηγώντας πως με το καθεστώς αυτό «ο φτωχός πολίτης θα πρέπει να περιμένει δύο μήνες για να βρει ραντεβού για χειρουργείο ενώ ένας πολίτης που θα έχει κάποια χρήματα να διαθέσει θα προγραμματίζει χειρουργείο σε μια εβδομάδα και θα γίνεται η δουλειά του πιο γρήγορα».

«Εμείς είμαστε πλήρως αντίθετοι σε αυτό το μέτρο γιατί πέραν όλων των άλλων τίθεται ανταγωνιστικά και στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε εξηγώντας πως «δεν μπορεί την ώρα που εγώ επένδυσα σε ένα ιατρείο με ιατρικό εξοπλισμό να έρχεται ο αντίστοιχος ιατρός του νοσοκομείου και να πληρώνεται για να κάνει τις ίδιες πράξεις με εμένα με εξοπλισμό που του παρέχεται». «Αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να διαχωρίσει το δημόσιο από τον ιδιωτικό τομέα υγείας ευδιάκριτα και σωστά, να τους βάλει να έχουν μια ευγενή άμιλλα μεταξύ τους και στους γιατρούς του δημόσιου τομέα να δώσει εκείνες τις αξιοπρεπείς αμοιβές που χρειάζονται για να πάψουν να ζουν με το άγχος της επιβίωσης και της μετανάστευσης σε άλλη χώρα» κατέληξε ο ίδιος.

Οι προτάσεις των ιατρικών συλλόγων αναλυτικά

Οι προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων της ΑΜΘ αναλυτικά είναι οι εξής:

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

-Άμεση κατάργηση clawback και rebate στη βάση  των προτάσεων του Π.Ι.Σ.

-Άμεση διαγραφή των χρεών από το clawback ιατρείων-εργαστηρίων.

-Ναι στην εξασφάλιση ποιότητας διαγνωστικών εξετάσεων με ΜΟΝΑ προαπαιτούμενα τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του εξειδικευμένου Ιατρικού προσωπικού και τον εξωτερικό ποιοτικό έλεγχο των εργαστηρίων.

-Ναι στην υποχρεωτική συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των Ιατρών, την ευθύνη και την στήριξη της οποίας θα αναλάβει η πολιτεία σε συνεργασία με τον Π.Ι.Σ.

-Ναι στην αμοιβή των προσωπικών Ιατρών κατά πράξη και περίπτωση   μετά από συμφωνία με τον Π.Ι.Σ, μέσω συλλογικών συμβάσεων με τους Ιατρικούς Συλλόγους.

-Όχι στο σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών μόνο από τον προσωπικό Ιατρό, τόσο σε επίπεδο επίσκεψης στον ειδικό Ιατρό, όσο και στο επίπεδο πρόσβασης στα Νοσοκομεία.

-Όχι στην ανεπίτρεπτη και απαξιωτική νομοθέτηση της επιστράτευσης Ιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και πιστοποιημένων για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

-Ναι στην υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς και χορήγηση χειρόγραφης συνταγής αυτών σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

-Ναι στο δικαίωμα συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους πολίτες ισότιμα από όλους τους Ιατρούς του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα, διαφορετικά καταστρατηγείται η συνταγματική νομοθέτηση της ισοτιμίας της υπογραφής των ιατρών.

-Ναι στην αναγκαιότητα συμμετοχής εκπροσώπου του Π.Ι.Σ. στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, για διασφάλιση της Επιστημονικής επάρκειας και κοινωνικού ελέγχου.

-Ναι στη θέσπιση ανακατεύθυνσης του ποσού που προκύπτει από ποινές ή εκπτώσεις βάσει των ελέγχων, στην προσαύξηση των ορίων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ της αντίστοιχης κατηγορίας συμβεβλημένων Ιατρών.

-Ναι στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την καθολική υγειονομική περίθαλψη των πολιτών.

-Ολοκλήρωση και εφαρμογή διαγνωστικών -θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε όλες τις ειδικότητες.

-Ναι στην αναμόρφωση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.ΦΚΑ, καθώς και ίδρυση διαφορετικής δημόσιας επιτροπής για ενστάσεις Ιατρών.

Ε.Σ.Υ.-Νοσοκομεία

-Άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων Ιατρικού προσωπικού  (πλήρη και αποκλειστική απασχόληση) με αποδοχές που θα αγγίζουν το 3 προς 1 σε σχέση με το μισθό των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως επί ιδρύσεως του Ε.Σ.Υ. και αξιοπρεπή αποζημίωση των εφημεριών. Μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες το Ε.Σ.Υ. θα  «συγκρατήσει» τους ήδη υπηρετούντες συναδέλφους, θα ελκύσει τους νέους και  θα αναχαιτίσει τη μετανάστευση.

-Προγραμματισμός προσλήψεων στο ΕΣΥ με ορίζοντα 2ετίας, λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις.

-Αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων Επικουρικών Ιατρών, με στόχο την μονιμοποίησή τους.

-Γενναία αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία.

-Ιδιαίτερα κίνητρα σε άγονες και προβληματικές περιοχές.

-Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με τη νομοθέτηση  εκτέλεσης απογευματινών χειρουργείων από Ιατρούς του Ε.Σ.Υ, (τα οποία θα δώσουν δυνατότητα επιπλέον εισοδήματος, μόνο στις χειρουργικές ειδικότητες), η οποία άλλωστε είναι ανεφάρμοστη, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης σε αναισθησιολόγους αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.