Παραταση του lockdown εως τις 18 Ιανουαριου

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για οικισμούς του Δήμου Αρριανών που βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα

Την παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα, έως την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο και το click away παραπέμπονται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων με click away, καθώς και των κομμωτηρίων/καταστημάτων περιποίησης νυχιών μετατίθεται για τις 18 Ιανουαρίου.

Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα υπάρχοντα μέτρα πρόληψης (μάσκες, αντισηπτικά, κλπ).

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι «θα πορευτούμε όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, θα προχωράμε βήμα βήμα και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών».

Για τους οικισμούς Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριανών στην ΠΕ Ροδόπης, όπου υπάρχει αυστηρό τοπικό lockdown, κάλεσε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν υπεύθυνα τα μέτρα.

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε από τις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία για δια ζώσης διδασκαλία, επισημαίνοντας «η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», καθώς «τίποτα δεν αντικαθιστά την εκπαίδευση με φυσική παρουσία», διότι έχει τεράστια «σημασία για την ψυχική υγεία των παιδιών μας». Συμπλήρωσε δε ότι «δεν παρατηρείται μετάδοση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Αναφορικά με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είπε ότι «στόχος να ανοίξουμε στο μέλλον εφόσον έχουμε μείωση των κρουσμάτων», καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ανησυχία.

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι «από τα στοιχεία παρατηρούμε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων», σημειώνοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση του χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου».

Η ίδια τόνισε ότι παρατηρείται «μια μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων».

«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε τη διασπορά που σημειώθηκε την περίοδο των γιορτών», καθώς διαφορετικά ενδέχεται να επιστρέψουμε στην κατάσταση του Νοεμβρίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.