Παραταση στην ταλαιπωρια για το Ρυμοτομικο της Αρωγης

Στα τέλη Δεκεμβρίου περιμένει ο Δήμος Κομοτηνής να ολοκληρωθεί η τελευταία του φάση

Ακόμα μια ιστορία ελληνικής τρέλας, με τις δυστοκίες που παρουσιάζει η ελληνική γραφειοκρατία εμφανείς, αποτελεί το θέμα του Ρυμοτομικού της Αρωγής, η μελέτη για το οποίο συνάφθηκε πριν από περίπου 25 χρόνια, δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί, και τώρα για να μπορέσει να προχωρήσει, θα πρέπει να λυθεί, λόγω συνταξιοδότησης του μελετητή, ώστε να εκπονηθεί ξανά μέρος της.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ταλαιπωρεί όλα αυτά τα χρόνια τους ιδιοκτήτες, όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, το οποίο συζήτησε την λύση της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης «Εφαρμογή ρυμοτομικού σχεδίου Αρωγής».

Η πρώτη σύμβαση, υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1995, με αμοιβή 15.000.000 δραχμές (44.020,54 ευρώ), και είχε τρία Κεφάλαια: Κεφάλαιο Α με την ανασύνταξη του κτηματογραφικού διαγράμματος, τη συμπλήρωση -διόρθωση των κτηματολογικών πινάκων, κ.α., το Κεφάλαιο Β  με τη σύνταξη της υψομετρικής μελέτης των οδών και Κεφάλαιο Γ με τη σύνταξη της πράξης εφαρμογής

Το κεφάλαιο A παραδόθηκε στις 25-6-1996 και το Β στις 22-12-1997. Όμως από τις αρχές του 1998 έως και το 2006 υπήρξαν πολλές αιτήσεις για τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου και των όρων δόμησης, που καθυστέρησαν την έναρξη του κεφαλαίου Γ, με την εντολή να δίνεται από την τότε Νομαρχία το 2007 να ξεκινήσει, με την πράξη να παραδίδεται στις αρχές του 2008.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν ενστάσεις, που στις αρχές του 2009 διαβιβάστηκαν στη Δ/νση Πολεοδομίας, που τον επόμενο χρόνο πέρασε στο Δήμο Κομοτηνής μέσω του Καλλικράτη, και λόγω των υπηρεσιακών αλλαγών , του φόρτου εργασίας , της υποστελέχωσης  του αρμοδίου τμήματος και του μεγάλου όγκου των ενστάσεων (200 περίπου στον αριθμό), υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις  στην πρόοδο των εργασιών και στην επίβλεψη της μελέτης.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε το Εθνικό Κτηματολόγιο στην περιοχή, που σημαίνει πως θα πρέπει τα στοιχεία της πράξης εφαρμογής να ταυτίζονται, όμως επειδή η επεξεργασία με βάση τις προδιαγραφές του Κτηματολογίου  δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της  σύμβασης του 1995, χρειάζεται εκπόνηση νέας μελέτης, που σημαίνει πως το Κεφάλαιο Γ, που πέρασε από 40 κύματα, θα πρέπει να επανασυνταχθεί.

Να θυμίσουμε πως το θέμα είχε συζητηθεί το Μάιο του 2021 στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν και είχε αναφερθεί η προσπάθεια για την επανασύνταξη του τελευταίου μέρους της μελέτης. Όμως ο μελετητής έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, για αυτό και ο Δήμος θα λύσει την προηγούμενη, και σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καρασταύρου, η καινούρια σύμβαση θα γίνει μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κ. Καραθεοδωρή, με την ελπίδα  πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί επιτέλους το Κεφάλαιο Γ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.