Παρασταση διαμαρτυριας του Συλλογου Γυναικων Ροδοπης στη ΔΚΕΠΠΑΚ

Αντιδρά στον αποκλεισμό παιδιών από βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης σήμερα, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο κτίριο της ΔΚΕΠΠΑΚ. Ο Σύλλογος αντιδρά στον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών πανελλαδικά και εκατοντάδων στην περιοχή μας από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ. Όπως εξηγεί, «στη Ροδόπη 452 παιδιά (εκ των οποίων τα 402 στην Κομοτηνή) που πληρούν όλα τα κριτήρια και δικαιούνται το κουπόνι δωρεάν συμμετοχής ή αλλιώς voucher, μένουν εκτός αυτών των δομών. 1.096 παιδιά κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο voucher. Δηλαδή, 1 στα 3 παιδιά στην περιοχή μας μένουν εκτός! Για ακόμα μια χρονιά υπάρχουν παιδιά που είτε θα στερηθούν το δικαίωμα στην προσχολική φροντίδα και αγωγή, ή οι γονείς τους θα αναγκαστούν να το ακριβοπληρώσουν».

 

Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές διότι διαχρονικά, δεν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για να φτιαχτούν νέοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης με αποτέλεσμα την ανάγκη αυτή να έρχονται να καλύψουν ιδιωτικές δομές, οι οποίες όλο και αυξάνονται σε κάθε γειτονιά, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα voucher. Στο νομό μας, όπως παραθέτει ο Σύλλογος Γυναικών προς επίρρωση του ισχυρισμού του, υπάρχουν μόλις 2 δημοτικά ΚΔΑΠ (σε Κομοτηνή και Μελέτη), ενώ από την άλλη ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα ιδιωτικά ΚΔΑΠ στις γειτονιές από το 2017 με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ταυτόχρονα ο Σύλλογος καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που «εν μέσω πανδημίας προχωράει στο άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των παιδιών, όσο και των εργαζομένων. Προβάλλει για ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη πετώντας το μπαλάκι σε γονείς και εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι ό,τι προκύψει. Κυρίως, δεν εξασφαλίζει μόνιμο και επαρκές προσωπικό που θα μπορεί να καλύψει και τις έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας. Σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες, η πλειοψηφία των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας και ζουν με την αγωνία αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους».

«Όλα τα παραπάνω» σύμφωνα με τον Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης, «οδηγούν στο να έχει γίνει η προσχολική αγωγή και φροντίδα που είναι δικαίωμα για τα παιδιά μας, ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης ή εμπόρευμα. Αντί να παρέχεται δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά, μετατρέπεται σε λοταρία της φτώχειας. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους, καταλήγει ατομική υπόθεση της κάθε οικογένειας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, και η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες».

 

Ο Σύλλογος διεκδικεί:

 

Άμεση χρηματοδότηση ώστε τα 452 παιδιά που δικαιούνται το voucher και γίνουν δεκτά στις δομές. Κανένα παιδί εκτός κοινωνικών δομών!

Κτίρια σύγχρονα και ασφαλή, όχι προκάτ και κοντέινερ.

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Να μη γίνει καμία απόλυση.

Μαζικά, περιοδικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους.

Διασφάλιση των απαραίτητων μέτρων προστασίας και υγιεινής για παιδιά και προσωπικό.

Μείωση της αναλογίας παιδιών – παιδαγωγών ανά τάξη.

Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

Ενιαίο και σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.