Παρασταση διαμαρτυριας με το «καλημερα» απο τους δασκαλους της Ροδοπης

Στη σκιά των εκπαιδευτικών κενών ο σημερινός αγιασμός στα σχολεία

Η καλοκαιρινή ανάπαυλα για την εκπαιδευτική και για τη μαθητική κοινότητα αποτελεί πλέον παρελθόν, αφού το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε σήμερα το πρωί σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Στο νομό Ροδόπης, όπως και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οι μαθητές επιστρέφοντας στις σχολικές αίθουσες θα συναντήσουν λιγότερους δασκάλους και καθηγητές, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, κατά την αντίστοιχη περίοδο. Τα κενά, που καταγράφονταν μέχρι τις παραμονές του αγιασμού στις σχολικές μονάδες του νομού μας, κρίνεται από τους συνδικαλιστικούς φορείς ότι ξεπερνούν αρκετά τα αντίστοιχα δεδομένα των προηγούμενων ετών. Όπως αποκάλυψαν σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «ΠτΘ» οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Ροδόπης, η κ. Γιώτα Βενετοπούλου και ο κ. Νεκτάριος Δαπέργολας αντίστοιχα, στο σύνολο του νομού παρουσιάζονται ελλείψεις 240 καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών. 

Παραστάσεις διαμαρτυρίας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

Ο μεγαλύτερος αριθμός ελλείψεων αντιστοιχεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αφού 160 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι θα απουσιάζουν σήμερα από τον αγιασμό και τις σχολικές αίθουσες, με αποτέλεσμα να καταστήσουν προβληματική τη διδακτική διαδικασία για άγνωστο χρονικό διάστημα μετά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στο αδιέξοδο, που έχει εμφανιστεί φέτος στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος απάντησε με παράσταση διαμαρτυρίας χθες έξω από το Υπουργείο Παιδείας και με αντίστοιχες κινητοποιήσεις από τους κατά τόπους συλλόγους δασκάλων στις οικείες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών νομού Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας. Επίσης, η διοίκηση του συλλόγου είχε διαδοχικές συνειδήσεις με τους προϊστάμενους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ροδόπης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα που σχεδιάζονται ώστε να ξεκινήσει με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια η νέα σχολική χρονιά. 

Γιώτα Βενετοπούλου «Τα σχολεία δε θα ξεκινήσουν, έχοντας το κάθε παιδί στο κάθε τμήμα τον εκπαιδευτικό που πρέπει»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων, κ. Γιώτα Βενετοπούλου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τα εκπαιδευτικά κενά, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των 160 δεν αποκλείεται να παρουσιάσει αυξητική τάση, λόγω των εκπαιδευτικών αδειών που προστίθενται αυτήν την περίοδο. Με αυτά τα δεδομένα, η λειτουργία των σχολείων κάθε άλλο παρά ομαλά θα ξεκινήσει φέτος, αφού όπως παρατήρησε, «τα σχολεία δε θα ξεκινήσουν με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού και τον αγιασμό αύριο, έχοντας το κάθε παιδί στο κάθε τμήμα τον εκπαιδευτικό που πρέπει». «Ελπίζουμε να έρθουν γρήγορα αναπληρωτές, για να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο γίνεται περισσότερα κενά», συνέχισε η κ. Βενετοπούλου, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι με τους αναπληρωτές μπορεί να λειτουργήσει σωστά ένα σχολείο». «Αυτό που ζητούμε εμείς είναι μόνιμοι διορισμοί», επισήμανε εμφαντικά, «έτσι ώστε και οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές να ξέρουν σε ποιο σχολείο θα είναι κάθε χρόνο κι όχι να αλλάζουν περιοχές ή σχολεία η το έμψυχο δυναμικό, που είναι οι μαθητές». 

«Πολύ μεγαλύτερο το νούμερο των κενών φέτος και μάλιστα τριψήφιο, που δε συνέβη άλλη χρονιά κάτι τέτοιο»

Πάντως, η κ. Βενετοπούλου επιβεβαίωσε ότι τα εκπαιδευτικά κενά, που καταγράφονται φέτος είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, την ίδια περίοδο. «Είναι πολύ μεγαλύτερο το νούμερο και μάλιστα τριψήφιο, που δε συνέβη άλλη χρονιά κάτι τέτοιο», παρατήρησε. «Αυτό βέβαιο οφείλεται και στην καθυστέρηση του Υπουργείου Παιδείας με τις υπηρεσιακές μεταβολές», επισήμανε, «όπως συνέβαινε και κάθε χρόνο». «Αυτό που λέμε χρόνια τώρα είναι όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές να γίνονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους», συνέχισε, «ώστε κατά τη λήξη του ο εκπαιδευτικός, ο οποίος χρειάζεται μετάταξη ή απόσπαση, να γνωρίζει πού θα είναι». «Και όπως προανέφερα, χρειάζονται μαζικοί διορισμοί», κατέληξε η πρόεδρος των δασκάλων, «γιατί έχουμε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι περιμένουν στην ανεργία, αν και όταν τους καλέσουν για αναπλήρωση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.