Παρασταση διαμαρτυριας διοργανωνει η ΑΔΕΔΥ Ροδοπης

Διαμαρτύρεται για τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία του νομού

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα κενά εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, μετά από ομόφωνη απόφαση της, σε συνεννόηση και με τη στήριξη των εκπαιδευτικών σωματείων και του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ Ροδόπης.

Η παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 13.30 στην είσοδο του κτηρίου των Διευθύνσεων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης.

Απευθύνοντας προσκλητήριο συμμετοχής η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης επισημαίνει στο σχετικό της μήνυμα:

«Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η λήξη των εκδηλώσεων της 2ης εβδομάδας Ψυχικής Υγείας στην Περιφέρεια ΑΜΘ (18 έως 24 Σεπτεμβρίου) βρίσκει τις σχολικές μονάδες του Ν. Ροδόπης με δεκάδες εκπαιδευτικά κενά Γενικής και Ειδικής Αγωγής και με ελλιπείς τις δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης του μαθητικού και εκπαιδευτικού δυναμικού τους.

Αναμφισβήτητα, η διασύνδεση και ο διάλογος των φορέων ψυχικής και κοινωνικής υγείας με την τοπική κοινωνία κρίνεται ως μια απαραίτητη συνθήκη για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωσή της κοινωνίας για το σημαντικό ζήτημα της ψυχικής υγείας, καθώς και για τις δράσεις πρόληψης για την πρώιμη ανίχνευση ψυχικών διαταραχών.

Όμως, ως Ν. Τ. της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, υποστηρίζουμε και επισημαίνουμε ότι το ενδιαφέρον της Πολιτείας στον τομέα της ψυχοκοινωνικής στήριξης πρέπει να εστιαστεί, ιδιαιτέρως, στις ανάγκες της κοινωνικής ομάδας του μαθητικού και εφηβικού δυναμικού του νομού μας και στις οικογένειές τους.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

1. Το πλήθος των πραγματικών εκπαιδευτικών κενών στα Σχολεία της Ροδόπης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής / Επαγγελματικής εκπαίδευσης ως και ένα μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

2. Οι ελλείψεις των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων –Λυκείων (ΕΝΕΕΓΥΛ) και των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

3. Οι ελλείψεις του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) και των Σχολικών Δικτύων Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ)/ΚΕΔΑΣΥ των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) σε μόνιμους Κοινωνικούς Λειτουργούς -ΠΕ30 και Ψυχολόγους -ΠΕ23, ώστε ένας ΠΕ30 και ένας ΠΕ23 να υπερφορτώνεται με ένα σχολείο την ημέρα και την εβδομάδα με 5 σχολεία για ολόκληρο το σχολικό έτος.

4. Οι ελλείψεις των Σχολικών μονάδων σε Σχολικούς Νοσηλευτές-ΠΕ25

5. Οι ελλείψεις των Σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης,

Σηματοδοτούν την πολιτική των δημοσιοοικονομικών περικοπών εις βάρος της μόρφωσης και της ψυχικής υγείας των μαθητών / μαθητριών και των οικογενειών τους που θα κληθούν σε περιόδους εκτίναξης της ακρίβειας και του πληθωρισμού να «βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη», για να υποστηρίξουν τα αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών τους.

Επιπλέον, εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάνονται για νέους επιστήμονες, για τους εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Εκπ/σης, τους ΕΕΠ και ΕΒΠ, με αποτέλεσμα η ανεργία να καλπάζει.

Απαιτούμε:

– Κάλυψη όλων των πραγματικών εκπαιδευτικών κενών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης στα σχολεία Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης του Ν. Ροδόπης

– Άμεση κάλυψη όλων των παραπάνω κενών κατά την επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών

– Τοποθετήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με ενιαίο τρόπο και στον ίδιο χρόνο, με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο κριτήρια και χωρίς παλινωδίες / αλλαγές επί των αρχικών τοποθετήσεων

– Ένας / μία εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης ανά παιδί : Κάλυψη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών κάθε μαθήτριας / μαθητή που τη δικαιούται και σύμφωνα με τη γνωμάτευση του ΚΕΔΑΣΥ

– Διορισμός μόνιμου Ψυχολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού σε κάθε Σχολική Μονάδα.

Στηρίζουμε όλους τους συνδικαλιστικούς εκπαιδευτικούς φορείς που παλεύουν για μια εκπαίδευση:

– που δεν θα αφήνει κανένα μαθητή στο περιθώριο της σχολικής τάξης και της κοινωνικής ένταξης,

– που δεν αφήνει κανένα και καμιά εκπαιδευτικό έξω από την σχολική αίθουσα,

– που δεν αφήνει κανένα γονιό μόνο του στην εκπαίδευση του παιδιού του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.