Παραπονα Δημοτη για Καθαριοτητα και Διαχειριση Πρασινου

«Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι ιδίως η διαχείριση της καθαριότητας και του πρασίνου στο Δήμο Κομοτηνής παραπαίει»

Επιστολή παραπόνων που απέστειλε προς τον Δήμο Κομοτηνής, μάς κοινοποίησε πολίτης. Αφορμή της επιστολής αποτέλεσε η κοπή χόρτων στην περιοχή της Ρέμβης με τον Δημότη να παρατηρεί πλημμελείς ενέργειες του συνεργείου του δήμου που ανέλαβε την κοπή.

 Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμες κυρίες/ Αξιότιμοι κύριοι Διευθυντές Τμημάτων,

Ονομάζομαι Οικονόμου Γεώργιος και με τη συγκεκριμένη επιστολή θα ήθελα επίσημα πλέον να εκδηλώσω τα παράπονά μου σχετικά με την κατάσταση της καθαριότητας και του πρασίνου στο Δήμο Κομοτηνής. Η παρούσα επιστολή κάθε άλλο παρά τυχαία δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού σήμερα Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 και ώρες 10:30-11:30 συνεργείο του Δήμου Κομοτηνής αποφάσισε να καθαρίσει τα χόρτα από τα πεζοδρόμια της περιοχής Ρέμβη. Παρά το καλό της πράξης, η οποία ομολογουμένως δεν είχε πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον στην περιοχή μας, επί σειρά ετών, διαπίστωσα πως τα συνεργεία όχι απλώς δεν πραγματοποίησαν σωστά τις εργασίες, αλλά παράτησαν όλα τα σκουπίδια στην άκρη του δρόμου, των πεζοδρομίων και ιδίως εντός των πυλωτών. Για του λόγου το αληθές, παρατίθεται μία σειρά φωτογραφιών που συνοδεύουν την παρούσα επιστολή. Στις φωτογραφίες θα παρατηρήσετε τόσο τη μη ολοκληρωμένη εργασία (αφού αρκετά αγριόχορτα βρίσκονται ακόμα ριζωμένα στο σημείο), αλλά και την έλλειψη συγκομιδής των κομμένων.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, όντας εκτός από δημότης και επαγγελματίας, αισθάνομαι αποτροπιασμό απέναντι στο χάλι που άφησαν τα συνεργεία του Δήμου. Αρχικά, στην πολυκατοικία που διατηρώ την έδρα μου θα έπρεπε κατόπιν ολοκλήρωσης του έργου του συνεργείου να καθαρίσω και ο ίδιος, αν και κάτι τέτοιο πραγματοποιείται εβδομαδιαίως κάθε Τετάρτη, αφού πρώτον δε θα μπορούσα να υποδεχτώ πελάτες με την εικόνα που παρουσίαζε η είσοδος της οικοδομής. Δεύτερον στην οικοδομή διαμένουν ηλικιωμένοι συγγενείς, ηλικίας από 75 έως 89 ετών και η καθαριότητα δε θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί από αυτούς. Έπειτα, παρατήρησα πως μάλλον είμαι τυχερός, αφού η γειτονική πυλωτή παρουσίαζε ακόμα χειρότερη εικόνα πλησίον του πεζοδρομίου που «αποψιλώθηκε και καθαρίστηκε». Επιπλέον, τόσο όλο το έμπροσθεν πεζοδρόμιο, όσο και το απέναντι και ο δρόμος του οικοδομικού τετραγώνου είναι πλέον στολισμένα με κομμένα χόρτα. Εκτός από το αντιαισθητικό της εικόνας, αξίζει να σημειωθεί πως η μη αποκομιδή τους θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατάληξή τους στα πέριξ φρεάτια κατά την επόμενη βροχόπτωση (που όλως τυχαίως σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται το βράδυ).

Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι ιδίως η διαχείριση της καθαριότητας και του πρασίνου στο Δήμο Κομοτηνής παραπαίει. Αρχικά, επισκέπτες εκφράζουν τα παράπονά τους για την κατάσταση αναφορικά με τα σκουπίδια και τα αδέσποτα. Έπειτα, παρατηρούμε ότι παρά τα καθησυχαστικά λόγια αντιδημάρχων επιθέσεις από αδέσποτα συνεχίζονται, ένα ζήτημα το οποίο είναι υπό την ευθύνη του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου. Εν συνεχεία, ο ίδιος Αντιδήμαρχος επικαλείται ότι «έχουμε μία καθαρή πόλη» αν και πιθανότατα αγνοεί ότι η πόλη δεν είναι μόνο το εμπορικό κέντρο, αλλά και οι γειτονιές. Ιδίως σε Ρέμβη (όπου εργάζομαι) και Ζυμβρακάκη (όπου διαμένω) η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη, ενώ οι κάτοικοι τρέμουμε για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι, όπου λόγω ζέστης η μυρωδιά γίνεται ακόμα πιο έντονη. Τέλος, γινόμαστε μάρτυρες συγκομιδής ανακύκλωσης από απορριμματοφόρα γενικών σκουπιδιών, αν και στα κέντρα διαλογής η διαδικασία του διαχωρισμού σκουπιδιών οφείλει να πραγματοποιείται και η διαπίστωση περί καταλληλόλητας ή μη να γίνεται εκεί και όχι από τους υπαλλήλους του απορριμματοφόρου. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται μετά το σημερινό γεγονός, όπου το συνεργείο πρασίνου αφήνει παρατημένα τα απομεινάρια της εργασίας του τόσο σε δρόμο και πεζοδρόμιο, όσο και εντός των πυλωτών μας.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Διευθυντές, Προϊστάμενοι, Αντιδήμαρχε και Δήμαρχε ευελπιστώ η παρούσα επιστολή να μην αντιμετωπιστεί ως εκδήλωση αντιπαλότητας ή ως έδαφος προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ελπίζω τόσο η παρούσα διοίκηση, όσο και η επόμενη να ευαισθητοποιηθείτε και να αντιμετωπίσετε τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν το Δήμο επί σειρά ετών.

Με εκτίμηση,

Δρ. Οικονόμου Γεώργιος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.