Παραμονη του Οσμαν Καβαλα στη φυλακη αποφασισε τουρκικο δικαστηριο

Παρά τις απειλές του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Τούρκος μαικήνας Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται εδώ και 4,5 χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί, θα παραμείνει στη φυλακή, αποφάσισε σήμερα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης παρά τις απειλές του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

Κατηγορούμενος για «απόπειρα ανατροπής» της κυβέρνησης, ο εκδότης, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια, θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον δικαστηρίου στις 22 Απριλίου.

Ο Καβαλά, που αποτελεί μαύρο πρόβατο για την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και συμμετείχε σε συνωμοσία που κατέληξε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καθώς και για κατασκοπεία, κατηγορίες που αρνείται.

Ο φιλάνθρωπος εμφανίστηκε σήμερα μέσω βιντεοσύνδεσης ενώπιον των τριών δικαστών και χαρακτήρισε την κράτησή του «εντελώς αβάσιμη».

«Το κατηγορητήριο συντάχθηκε με πολιτικά υποκινούμενη ιδεολογία. Δεν υπάρχει τίποτα νόμιμο σε αυτό», κατήγγειλε ο δικηγόρος του Τολγκά Αγιατορέ ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης του.

Ο 64χρονος Καβαλά κρατείται από τα τέλη του 2017 στο σωφρονιστικό κατάστημα Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο ζητεί την αποφυλάκισή του από το 2019 .

Το 2020 ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που σχετίζονταν με διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013. Ώρες αργότερα, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του στη βάση μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που συνδεόταν με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Εκείνο το δικαστήριο αποφάσισε αργότερα να τον αφήσει ελεύθερο για αυτήν την κατηγορία, αλλά διέταξε την κράτησή του για μια κατηγορία κατασκοπίας στην ίδια υπόθεση, μια κίνηση που σύμφωνα με τους επικριτές της αποσκοπούσε στην παράκαμψη της απόφασης του ΕΔΔΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.