Παραμενουν ως εχουν οι προστατευομενες περιοχες Σπηλαιου Μαρωνειας και Θαλασσιας Περιοχης Θρακης

Σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ, ειδική Περιβαλλοντική μελέτη για τις περιοχές σε Έβρο και Ανατολική Ροδόπη

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), που αφορούν στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της ανατολικής Κρήτη, του Έβρου και της Ροδόπης, καθώς και της νότιας Πελοποννήσου, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η δημόσια διαβούλευση για τις ΕΠΜ θα διαρκέσει έως τις 31.01.2022 και θα ακολουθήσει η εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα.

Η πρόταση που αφορά την περιοχή μελέτης στη Θράκη, αφορά τον Έβρο και την Ανατολική Ροδόπη, το φυσικό περιβάλλον της οποίας χαρακτηρίζεται τόσο για την ποικιλότητα τοπίου και τη γεωμορφολογική του ποικιλία (δασικές εκτάσεις, πεδινές περιοχές, ποτάμια και δελταϊκά συστήματα, παραθαλάσσια ζώνη, νησιωτικότητα), όσο και για το υψηλό επίπεδο διατήρησής της φυσικότητάς του παρά την ύπαρξη έντονων ανθρώπινων επιδράσεων.

Περιλαμβάνει 34 χερσαίους, υγροτοπικούς και θαλάσσιους τύπους φυσικών οικοτόπων οι οποίοι ανήκουν στην Μεσογειακή βιογεωγραφική Περιοχή, εκ των οποίων 6 αποτελούν τύπους οικοτόπων προτεραιότητας, 24 είδη χλωρίδας και 52 είδη πανίδας των οποίων η διατήρηση επιβάλλει τον καθορισμό ειδικών ζωνών διατήρησης.

Επίσης περιλαμβάνει 177 είδη ορνιθοπανίδας, μεταναστευτικά είδη με συχνή παρουσία καθώς και είδη χαρακτηρισμού για περιοχές ΖΕΠ.

Το γενικό πλαίσιο προστασίας της περιοχής μελέτης στοχεύει στην ανάσχεση της απώλειας, διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας, τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων και των πληθυσμών και ενδιαιτημάτων των απειλούμενων και κινδυνευόντων ειδών, την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων, την προώθηση συνεχούς επιστημονικής έρευνας και την προώθηση δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Ποιες οι ζώνες προστασίας στην περιοχή μας

Η μελέτη, πέρα από τις γενικότερες προτάσεις, περιλαμβάνει και προτάσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές, που περιλαμβάνουν συνενώσεις επιμέρους περιοχών Natura ως σύνθετες Περιοχές Προστασίας της Βιοποικιλότητας (σΠΠΒ), Προτάσεις συνενώσεων επιμέρους περιοχών Natura- ΠΠΒ σε Εθνικά Πάρκα (ΕΠ) και προτάσεις διατήρησης επιμέρους περιοχών Natura ως μεμονωμένων προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες, όπως προβλέπεται από το νόμο έχουν ήδη χαρακτηρισθεί ως Περιοχές Προστασίας της Βιοποικιλότητας (ΠΠΒ).

Οι προτάσεις καλύπτουν κυρίως τον Έβρο, όμως επηρεάζονται και περιοχές της Ροδόπης, στο ανατολικό της μέρος.

Έτσι το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, Ορεινού Έβρου και Κοιλάδων Δερείου και Φιλιουρή, που προτείνεται να δημιουργηθεί, περιλαμβάνει την εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών περιοχή, η οποία αποτελείται από το δασικό σύμπλεγμα Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, την περιοχή του ποταμού Μαυρόρεμμα πλησίον του οικισμού της Λύρας στα διοικητικά όρια των Δήμων Σουφλίου και Διδυμοτείχου, την περιοχή στο δυτικό άκρο του νομού Έβρου κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα που περιλαμβάνεται στα δασικά συμπλέγματα των Δασών Δερείου – Δαδιάς – Αισύμης και Κυριακής – Δερείου και εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Σουφλίου και την περιοχή που περικλείει τη λεκάνη απορροής του ποταμού Φιλιουρή και τους γύρω λόφους στα νοτιοανατολικά του όρους Ροδόπη και εμπίπτει στα διοικητικά όρια των Δήμων Αρριανών και Μαρώνειας-Σαπών.

Την ίδια ώρα διατηρούνται στην υφιστάμενη κατάσταση η Περιοχή Προστασία της Βιοποικιλότητας Θαλάσσιας Περιοχής Θράκης, που οριοθετείται στα ανατολικά από το Δέλτα του Έβρου και στα δυτικά από την χερσόνησο της Μολυβωτής, καλύπτοντας μεγάλο τμήμα του Ανατολικού Θρακικού πελάγους, και η Περιοχή Προστασίας της Βιοποικιλότητας Μαρώνεια –Σπήλαιον, που αφορά το σπήλαιο της Μαρώνειας, βορειοδυτικά του ομώνυμου οικισμού και εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών.

Παρατηρήσεις για την μελέτη και το καθεστώς προστασίας

Αξίζει να σημειωθεί πως στον Έβρο, υπάρχουν πολλές περιοχές που είτε συμπεριλαμβάνονται σε Πάρκο, είτε σε σύνθετες Περιοχές Προστασίας της Βιοποικιλότητας, μια εκ των οποίων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Σαμοθράκης.

Μάλιστα στην διαβούλευση έχει καταθέσει ήδη την άποψή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου κ. Χρήστος Γιορδαμλής, ο οποίος σημειώνει πως η οριοθέτηση των περιοχών Natura στα όρια των οικιστικών περιοχών χωρίς να αποτυπώνει και να λαμβάνει υπόψη της υφιστάμενες δραστηριότητες και καταστάσεις,  δημιουργεί θέματα συνέχειας σε επιχειρήσεις και στους αγροτοκτηνοτρόφους της Περιοχής.

Για αυτό και τονίζει πως είναι σημαντικό να γίνει με σαφήνεια η χωροθέτηση αυτών με μέριμνα για την ανθρώπινη δραστηριότητα, με φιλικό για το περιβάλλον τρόπο, ειδικά σε θέματα που άπτονται απασχόλησης ή διατήρησης δραστηριοτήτων. Θέματα όπως αδυναμία αδειοδότησης για υφιστάμενα κτίρια ή επεκτάσεις αυτών σε υφιστάμενα οικόπεδα, αποκλεισμοί από προγράμματα τύπου Interreg ή Leader και γενικόλογες απαγορεύσεις δράσεων που συνεισφέρουν στην κυκλική οικονομία της περιοχής και σέβονται και αναδεικνύουν το περιβάλλον θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από τον Νομοθέτη άμεσα.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι σε οικόπεδα που συνορεύουν με την Εθνική Οδό σήμερα δεν εκδίδονται νέες  άδειες επειδή ο χωροθέτης απλά τις συμπεριέλαβε στον σχεδιασμό του. Καταλήγει δε πως η διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς είναι σημαντικό να γίνει και δια ζώσης, και να απαντηθούν όλες οι παρατηρήσεις που θα ληφθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.