Παραμενει το στιγμα της αναπηριας στην περιοχη μας

Τρύφωνας Καρούντζος: «Η αποδοχή του προβλήματος είναι η μισή θεραπεία»

Την διαπίστωση πως παρά την πρόοδο που έχει γίνει, το στίγμα για την αναπηρία παραμένει στην περιοχή μας, έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης κ. Τρύφωνας Καρούντζος.

Ο κ. Καρούντζος, μιλώντας κατά την παραλαβή από το Σύλλογο δύο αμαξιδίων, από το Ροταριανό Όμιλο Κομοτηνής, τόνισε πως αυτή η δωρεά ήταν αποτέλεσμα της ενημέρωσης που έγινε στον όμιλο για την πραγματικότητα της αναπηρίας στη χώρα, στην οποία το 12% έχει κάποια μορφή αναπηρίας.

Η δωρεά αυτή έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες δωρεές που έχουν γίνει στο Σύλλογο, που είναι εξαιρετικά χρήσιμες, μιας και φροντίζουν να τις διαθέτουν προς τους χώρους που επιλέγουν, όπως στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, και αυτά σε κάποια στιγμή θα τα διαθέσουν σε κάποια δομή η οποία θα τα έχει ανάγκη.

Άλλωστε οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ, παρόλο που δεν υπάρχει η γνώση τόσο του ρόλου του Σωματείου, τόνισε. Επειδή δε βρίσκονται σε μια πολυπολιτισμική περιοχή, προσπαθούν να βρουν την θετική της πλευρά, την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, ενώ προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο ανεξάρτητα από ποια γλώσσα μιλούν και την θρησκεία τους. «Η αποδοχή είναι o οδηγός μας» σημείωσε, με όλα τα Άτομα με Αναπηρία να γίνονται αποδεκτά στο σωματείο τους.

Κρύβουν ακόμα την αναπηρία

«Δυστυχώς, παρόλο που έχουμε φτάσει στο 2022, ίσως και λόγω της πολυπολιτισμικότητας, το στίγμα υπάρχει ακόμα» όσο αφορά την αναπηρία, σημείωσε, δηλαδή να κρύψουν την αναπηρία μέσα στην οικογένειά τους.

Μάλιστα το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο στους οικισμούς, για αυτό και το σωματείο έχει αναλάβει μια σειρά από δράσεις, και να δώσει σε όλους να καταλάβουν πως «η αποδοχή του προβλήματος είναι η μισή θεραπεία».

Με δεδομένο ότι στην περιοχή μας υπάρχουν περίπου 2.200 άτομα με αναπηρία, και από αυτά μόλις 400 έχουν εγγραφεί στο Σύλλογο, θεωρεί πως υπάρχει ακόμα σημαντική άγνοια, για αυτό και ο Σύλλογος πραγματοποιεί ενημερώσεις σε σχολεία, συλλόγους και όπου αλλού του ζητηθεί, ώστε να κάνει πιο ευρύτερα γνωστό το θέμα της Αναπηρίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.