Παραμενει μεγαλο το ενδιαφερον για τις ΑΠΕ στην ΑΜΘ

70 αιτήσεις για έργα ισχύος 1427 MW υποβλήθηκαν στον κύκλο υποβολής του Φεβρουαρίου

Συνολικά, μαζί με τον κύκλο του Δεκεμβρίου, έχουν υποβληθεί 377 αιτήσεις για έργα ισχύος 8.401,87 MW

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου, μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος ΑΠ, για τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπου καταγράφηκαν 477 αιτήσεις συνολικής ισχύος 8,86 GW.

Η ΡΑΕ σημειώνει ότι μαζί με τον κύκλο του Δεκεμβρίου 2020 και τηρώντας τη σειρά ανά κύκλο υποβολής, σύμφωνα με τον Κανονισμό Βεβαιώσεων, βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την Αρχή για το επόμενο διάστημα 2.341 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 54,36 GW.

Η περιφέρεια ΑΜΘ συγκεντρώνει ακόμα το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση ΑΠΕ, με 70 αιτήσεις, τρίτη σε αριθμό μετά από την Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, για έργα ισχύος 1427 MW. Αν σε αυτές προσθέσουμε τις 307 που έγιναν στη διαδικασία του Δεκεμβρίου για έργα στην ΑΜΘ, ισχύος 6.974,87 MW, φτάνουμε στις 377 αιτήσεις για έργα ισχύος 8.401,87 MW.

Επιπρόσθετα, γνωστοποιείται ότι έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ πάνω από 400 αιτήματα τροποποίησης/μεταβίβασης, κτλ, τα οποία επίσης βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης. Το πλήθος των αιτήσεων είναι διαχειqaρίσιμο από την Αρχή η οποία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την αξιολόγηση τους το συντομότερο δυνατό, παρά την αδιαμφισβήτητη δραματική υποστελέχωσή της και υπό τα συνεχιζόμενα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι οι χρόνοι που αναφέρονται στον Κανονισμό Βεβαιώσεων είναι ενδεικτικοί. Το νέο πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕ διαθέτει ασφαλές σύστημα άμεσης επικοινωνίας με κάθε έναν αιτούντα για παροχή διευκρινιστικών στοιχείων που μπορεί να προκύψουν, γεγονός που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το χρόνο αξιολόγησης.

Η Ανακοίνωση των αιτήσεων στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Βεβαιώσεων (ΦΕΚ Β’ 5291/01.12.2020), θα πραγματοποιηθεί μετά την αποτύπωση και τον έλεγχο των χωρικών δεδομένων (shape file) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών από την ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.