Παρακληση του Μητροπολιτη Μαρωνειας και Κομοτηνης για το τελος της πανδημιας στην ακολουθια της Μ. Παρασκευης

Κανείς πιστός εντός του προαυλίου του Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με διακριτική παρουσία της αστυνομίας

Μικρή σύναξη πιστών με μεγάλη διασπορά στο χώρο του παρακείμενου πάρκινγκ

Η φετινή Μεγάλη Παρασκευή είχε τις ιδιομορφίες της, λόγω του κυρίαρχου φαινομένου των ημερών, του κορωνοϊού και της απόφασης για κλειστούς ναούς.
Έτσι, παρόλο που παραδοσιακά η μέρα της Μεγάλης Παρασκευής συνυφαίνονταν με επισκέψεις για προσκύνημα στους επιταφίους των συνοικιακών εκκλησιών, και αποκορύφωμα τη συγκέντρωση των Επιταφίων στην πλατεία, και τα τελευταία χρόνια στο Σπαθί, με τη συνοδεία δεκάδων πιστών, εφέτος ούτε προσκύνημα επιταφίου είχε ούτε εγκώμια παρουσία πιστών εντός των ναών.


 

Περιφορά του Εσταυρωμένου και παράκληση κατά του κορωνοϊού

Το προαναφερθέν δεν σημαίνει ότι έλειψε φέτος η κατάνυξη, ιδιαίτερα κατά την περιφορά του Εσταυρωμένου στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου γονυκλινής, μετά την τέλεση των εγκωμίων, ο επίσκοπος της Ροδόπης κ. Παντελεήμων μετά του Ιερού Κλήρου ανέπεμψε θερμή παράκληση  στον παθόντα και ταφέντα Κύριο, για την  ίαση των ασθενών και τη σωτηρία του κόσμου Όλου από τον κορωνοϊό.

Ακολούθησε η τελετουργία του «Άρατε πύλας Άρατε» και η λήξη της εσπερινής ακολουθίας της Μεγάλης Παρασκευής μετά το μήνυμα που απηύθυνε  ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ως ακολούθως.

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής
«Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη όχι μόνο με τα χείλια, αλλά με τη καρδιά»

«Πολλές φορές αδερφοί μου, η ψυχή μας γίνεται ένας Άδης. Η ψυχή του ανθρώπου είναι  μία άβυσσος. Άλλα λέμε, άλλα πιστεύουμε, άλλα σκεφτόμαστε και άλλα πράττουμε. Σήμερα ο Χριστός θέλει να έρθει στις καρδιές όλων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης, τονίζοντας πως  «ο Χριστός σέβεται όμως την ελευθερία μας. Σήμερα λοιπόν η καρδιά μας από άβυσσος ας γίνει παράδεισος».

«Ας ευχηθούμε να μην ζήσουμε άλλα τέτοια» συνέχισε τονίζοντας πως οι πιστοί «αναπαυόμαστε όταν δούμε τον άλλον στα μάτια, πρόσωπο με πρόσωπο. Σήμερα αυτή η Μεγάλη Παρασκευή είναι μεγάλη γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις και θα σας λέω πάντοτε ότι η μεγαλύτερη απόφαση για εμάς και τον τόπο μας, για την «οικογένεια» της Μητρόπολής μας, είναι να παίρνουμε αποφάσεις ώστε να είμαστε αγαπημένοι και ενωμένοι, και μέσα στη Θεία Λειτουργία και την εκκλησία λειτουργημένοι και αγιασμένοι».

Το βράδυ του Μεγάλου  Σαββάτου στις 11.45 όλοι στα μπαλκόνια μας να ψάλλουμε «Χριστός Ανέστη»

Ο Μητροπολίτης επανέλαβε το κάλεσμά του προς του πιστούς το βράδυ του Μεγάλου  Σαββάτου, να βγουν όλοι μπαλκόνια τους, επισημαίνοντας πως «ο επίσκοπός σας, οι παπάδες των ενοριών μας και όλοι μαζί θα ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη, όχι μόνο με τα χείλια, αλλά με τη καρδιά».

Να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας υπήρχε μικρός αριθμός πιστών εκτός του προαύλιου χώρου του ναού, ενώ υπήρχε και διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

Μετά το τέλος της λειτουργίας τοποθετήθηκε στον εξωτερικό χώρο καλάθι με λουλούδια από τον επιτάφιο για τους πιστούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.