Παραιτηθηκε ο αντιπροεδρος του Αρειου Παγου, Χρηστος Τζανερικος

Μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν για τη δημόσια δήλωσή του, με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη

Παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστος Τζανερίκος, μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν για τη δημόσια δήλωσή του, με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, που επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος, που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές όλων των κομμάτων, αλλά και του κόμματος «Ελληνες» που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, προχώρησε σε παραίτηση, ύστερα από αντιδράσεις, καθώς πήρε δημοσίως θέση για τη ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος επρόκειτο να κρίνει και να ψηφίσει επ’ αυτής.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Τζανερίκος χαρακτήρισε με δήλωσή του τη ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στο σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη – και τα άλλα κόμματα ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Η απάντηση στη δήλωση του ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, που τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές, ενώ σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου που κάλεσε τον ανώτατο δικαστικό σε αποχή από το καθήκοντα του και μάλιστα σε χρόνο άμεσο.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης, η κ. Ευδοξία Κιουπτσίδου, η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών, που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.

Σημειωτέον, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, που παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου θα την κρατήσει, καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.

Πάντως, στο τέλος Ιουνίου ο Χρήστος Τζανερίκος συνταξιοδοτείται.

Πηγή: kathimerini.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.