Παραιτηθηκε απο τη Νομικη Σχολη Αθηνων η Λενα Διβανη

Απογοητευμένη από την κατάσταση στα πανεπιστήμια

Συγγραφέας και καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών, Λένα Διβάνη, όπου δίδασκε Eλληνική και Bαλκανική Iστορία Eξωτερικής Pολιτικής του 20ού αιώνα σε προπτυχιακό επίπεδο και μειονοτικά προβλήματα των Βαλκανίων σε μεταπτυχιακό, υπέβαλε την παραίτησή της ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, παραπέμποντας στους στίχους του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας ποιητή Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς.

Η ανάρτηση της Λένας Διβάνη για την παραίτησή της από τη Νομική Σχολή Αθηνών

«Το ελληνικό πανεπιστήμιο μου θυμίζει όλο και πιο πολύ τους στίχους από το Second coming του Yeats:

The best lack all conviction, while the worst

Are full of passionate intensity…

Άρα κατά πάσα πιθανότητα the center cannot hold.

Γι’ αυτό και σήμερα υπέβαλα την παραίτησή μου από τη σχολή», σημείωσε η διακεκριμένη ακαδημαϊκός χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στα social media, συνοδεύοντάς την με μία φωτογραφία που αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μου θα είναι πάντα το μεγαλύτερο παράσημο μου» σχολίασε χαρακτηριστικά απαντώντας στις πρώτες αντιδράσεις φοιτητών της για την απόφασή της.

Η Λένα Διβάνη υπήρξε Επισκέπτρια Μελετήτρια (Visiting Research Fellow) στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο Βασιλικό Κολλέγιο (King’s College) του Λονδίνου, δύο φορές στα Αρχεία της Κοινωνίας των Εθνών (League of Nations Archives) στη βιβλιοθήκη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και υπότροφος του Ελληνικού Ινστιτούτου (Greek Institute) στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Το 2021, στα 9 επεισόδια των ιστορικών podcast της ATHENS VOICE με τίτλο «Πώς γεννήθηκε η Ελλάδα;» η συγγραφέας και πανεπιστημιακός Λένα Διβάνη μίλησε για την εδαφική ολοκλήρωση του ελληνικού κράτους με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 

Λένα Διβάνη: Μερικά από τα καλύτερα βιβλία της

  • Ελλάδα και μειονότητες – Το διεθνές σύστημα προστασίας υπό την Κοινωνία των Εθνών, εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα, 1995 (επανέκδοση Εκδόσεις Καστανιώτη, 1999).
  • Δωδεκάνησος – Η μακρά πορεία προς την ενσωμάτωση, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 1996 (σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών)
  • Η πολιτική των ελληνικών εξορίστων κυβερνήσεων, εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα, 1992
  • Διεθνείς κρίσεις και παρέμβαση της διεθνούς οργανώσεως – Περσικός κόλπος και τέως Γιουγκοσλαβία, εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα, 1994 (επιμέλεια)
  • Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας – 1830-1947, ασκήσεις πατριδογνωσίας, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000.
  • (2014) Η «ύπουλος θωπεία»: Ελλάδα και ξένοι, 1821-1940, Εκδόσεις Καστανιώτη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.