Πανταχου παρων ο Φορεας Διαχειρισης του ΕΠΑΜΑΘ το καλοκαιρι

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών

Και το φετινό καλοκαίρι ήταν γεμάτο με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας με στόχο την ανάδειξη και προστασία του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τη βιοποικιλότητα και τα μοναδικά οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και για τις δράσεις ανάδειξης και προστασίας στο περίπτερο του Φ.Δ. που ταξίδεψε σε διάφορες διοργανώσεις.
 
• Από τις 24 μέχρι της 26 Ιουνίου 2016 ο ΦΔ συμμετείχε στο 1ο FanAri Festival 2016 που διοργάνωσε ο Δήμος Κομοτηνής.
• Από τις 21 έως 24 Ιουλίου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Cosmopolis “The reunion” Kavala Ethnic Festival του Δήμου Καβάλας.
• Στις 27 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 2η εκστρατεία τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων σε παραλίες του ΕΠΑΜΑΘ για την αποφυγή κίνησης με μηχανοκίνητα οχήματα στις αμμοθίνες. Μία πινακίδα τοποθετήθηκε στην παραλία του Δασοχωρίου, μία στην παραλία Μαγγάνων και μία στην παραλία Μυρωδάτου και έτσι ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση συνολικά 6 πινακίδων. Η τοποθέτηση έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Τοπείρου και την οργανωτική ομάδα του Wave Running,
• Το περίπτερο του ΦΔ άνοιξε και πάλι από τις 30 Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ “Πλάι στο Κύμα” στην Κεραμωτή του Δήμου Νέστου.
• Ενώ στις 21 Αυγούστου 2016 ο ΦΔ στήριξε και συμμετείχε για 3η συνεχόμενη χρονιά στην εκδήλωση Waverunning με σύνθημα “Τρέχουμε για καθαρές παραλίες”.
• Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή του ΦΔ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης. Οι γιορτές αποτελούν έναν θεσμό τα τελευταία 25 χρόνια που συγκεντρώνει πληθώρα επισκεπτών. Ο Φορέας Διαχείρισης παρουσίασε, στο περίπτερό του που φέτος άλλαξε «στέκι», το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της Ελλάδας. Από τις 3 έως και τις 10 Σεπτεμβρίου o ΦΔ φιλοξενήθηκε στο 3ο Εμπορικό Φεστιβάλ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έναντι του γηπέδου Α.Ο.Ξ., όπου και παρουσιάστηκαν τα είδη πουλιών και ζώων αλλά και τα σπάνια οικοσύστημα του, ως ένας ακόμη προορισμός εναλλακτικού τουρισμού. Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει το Εθνικό Πάρκο μέσα από ποικίλο ενημερωτικό υλικό, ενώ είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά σπάνια είδη και οικοτόπους μέσα από την προβολή ενός 20΄ βίντεο για την περιοχή. Οι μικροί μας φίλοι έμαθαν για τα σπάνια και προστατευόμενα είδη ζώων μέσα από την χειροτεχνία (δημιουργώντας μάσκες πουλιών) και τη ζωγραφική διαφόρων ζώων και πουλιών του Εθνικού Πάρκου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στην θεματική εκδήλωση ζωγραφικής προσώπου, με θέμα τη βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου, όπου μικρά και μεγάλα παιδιά, έγιναν για λίγο το αγαπημένο τους ζώο ή φυτό του Εθνικού Πάρκου.
 

Σε σχετικό του μήνυμα ο Φορέας Διαχείρισης αποχαιρετώντας ένα πλούσιο καλοκαίρι, ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στις δράσεις του «και με ενθουσιασμό συνέβαλαν στην προστασία, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της χώρας».
 
«Στην προσπάθεια αυτή» σημειώνει ο Φορέας «σημαντική ήταν η συμβολή του Δήμου Κομοτηνής, του Δήμου Καβάλας, του Δήμου Ξάνθης, του Δήμου Νέστου, του Δήμου Τοπείρου, των διοργανωτών του Waverunning και των διοργανωτών του 3ου Εμπορικού Φεστιβάλ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τους οποίους και ευχαριστούμε. Επιπλέον, η εκδήλωση ζωγραφικής προσώπου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με μέλη του δικτύου εθελοντών του ΕΠΑΜΑΘ και συγκεκριμένα τις κυρίες Στέλλα Τοφέα και Ευδοκία Πομακίδου που επιμελήθηκαν ακούραστα τις ζωγραφιές προσώπου στους μικρούς μας φίλους και τους κα Λαμπρινή Παντελίδου και κ Πύρναρη Κωνσταντίνο που μας βοήθησαν στο κομμάτι της ενημέρωσης και τους ευχαριστούμε θερμά.
 
Να σημειωθεί τέλος ότι με στόχο την ανάδειξη και την προστασία του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ο Φ.Δ συνεχίζει τις δράσεις του. Για τον μήνα Οκτώβριο προγραμματίζει μια ημερίδα για την προώθηση της Σήμανσης ποιότητας και συνεργασίας με το Φ.Δ και επίσης θα συμμετέχει στην έκθεση Καβάλα EXPO στις 7-12 Οκτωβρίου 2016.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.