Πανω απο 400 εργαζομενοι σε ιδιωτικους παιδικους σταθμους της ΑΜΘ θα βγουν στην ανεργια

Πλήττονται από την απόφαση για την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων σε νηπιαγωγεία - Επιστολή του Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιωτικών Κέντρων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΑΜΘ

Μεγάλα προβλήματα και στους ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Περιφέρειας ΑΜΘ αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση για την ένταξη στην υποχρεωτική εκπαίδευση από τα 4 έτη των παιδιών, οδηγώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην ανεργία περισσότερους από 400 εργαζόμενους –νηπιαγωγοί-βρεφονηπιοκόμοι, βοηθοί κλπ και 200 εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στην περιοχή.
 
Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιωτικών Κέντρων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, που κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, με αφορμή το Σχέδιο Νόμου για την «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες Διατάξεις» που προωθεί η Κυβέρνηση.
 
Να σημειώσουμε πως ήδη τον χορό των αντιδράσεων έχει ξεκινήσει η ΠΟΕ ΟΤΑ, όσο αφορά τους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όμως τα προβλήματα φαίνεται να είναι κοινά για όλους.
 
Στην επιστολή αναφέρεται πως με τη διάταξη που προβλέπει ότι «η φοίτηση των προνηπίων 4 ετών καθίσταται υποχρεωτική σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-19, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών», αποκλείεται η πρόσβαση στους Δημοτικούς και Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς στους οποίους σήμερα το 40% είναι ηλικίας 4 έως 5 ετών.
 
Στην επιστολή του το Σωματείο αναφέρει πως η συρρίκνωση των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, οδηγεί στην ανεργία περισσότερους από 400 εργαζόμενους –νηπιαγωγοί-βρεφονηπιοκόμοιι, βοηθοί κλπ και 200 εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στην περιοχή μας.
 
Παράλληλα η εργαζόμενη μητέρα και η ελληνική οικογένεια, που πλήττονται από την οικονομική κρίση, στερείται πάνω από 1000 voucher, κατά βάση από κοινοτικούς πόρους, ενώ πλήττεται και η γυναικεία επιχειρηματικότητα καθώς στη σαρωτική πλειοψηφία τους οι Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί ιδρύονται από γυναίκες παιδαγωγούς που εξυπηρετούν παιδαγωγικές και κοινωνικές ανάγκες στις γειτονιές.
 
Την ίδια ώρα απαιτούνται πρόσθετες δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό, για τη δημιουργία νέων θέσεων στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, που αφορούν τα προνήπια, ενώ ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές της περιφέρειας, με βάση το χρόνο των διακοπών που προβλέπει η υποχρεωτική εκπαίδευση (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος), θα δημιουργηθούν αξεπέραστες επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους.
 
Ταυτόχρονα στις αστικές περιοχές θα παραμένει το πρόβλημα του ωραρίου στο νηπιαγωγείο (08:15 έως 13:00), στοιχείο απαγορευτικό για τις σύγχρονες, απαιτητικές σε χρόνο μορφές απασχόλησης.
 
Για αυτό και προτείνει να διασφαλιστεί η δυνατότητα επιλογής από τους γονείς, ως προς την πλέον προσβάσιμη και παιδαγωγικά δόκιμη επιλογή για τα παιδιά των 4 έως 5 ετών, είτε στο Νηπιαγωγείο, είτε σε υφιστάμενες δομές Παιδικών Σταθμών, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και να αναπτυχθεί ο απαραίτητος διάλογος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για λειτουργικές πτυχές του ηλικιακού φάσματος 0 έως 6 ετών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.