Πανω απο 30 δασκαλοι μετακινουνται λογω υπεραριθμιας στη Ροδοπη

Αντιδρούν στις μετακινήσεις που προκάλεσε η περικοπή των ωρών από το υπουργείο Παιδείας οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Ροδόπης

Θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της 15ης Σεπτεμβρίου οι δάσκαλοι της Ροδόπης

Την μετακίνηση πάνω από 30 δασκάλων, οι οποίοι κρίθηκαν υπεράριθμοι μετά τη μείωση των ωρών στα σχολεία που όρισε με απόφασή του το Υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) Ροδόπης κατά την πολύωρη συνεδρίασή του την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, παρά τις αντιδράσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, αλλά και των δύο εκλεγμένων μελών του ΠΥΣΠΕ που καταψήφισαν τις μετακινήσεις.
 
Οι δάσκαλοι θεωρούν πως οι υπεραριθμίες αυτές που δημιουργήθηκαν μέσω της απόφασης είναι πλασματικές και πως η εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας αποσκοπεί απλά στη μείωση των κενών στα σχολεία μέσω όμως της υποβάθμισής τους.
 
Όπως σημείωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτα Βενετοπούλου, οι αντιδράσεις τους υπήρξαν έντονες όλη την προηγούμενη περίοδο, και θα συνεχίσουν με πρώτο βήμα την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Σεπτεμβρίου, την οποία αποφάσισε το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).
Η ΔΟΕ πριν την απεργία θα παρουσιάσει αναλυτικά τα αρνητικά αποτελέσματα που θεωρεί ότι θα έχουν οι αποφάσεις – ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο καθώς και οι μεθοδεύσεις που θεωρούν ότι γίνονται για την παρουσίαση προς την κοινωνία μιας πλασματικής εικόνας ομαλής λειτουργίας την ίδια στιγμή που η δημόσια εκπαίδευση συνεχίζει να βιώνει την απόλυτη εγκατάλειψη.
 
Στην Ροδόπη στις 8 Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων, θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου και θα γίνει ενημέρωση – κινητοποίηση εν όψει της 24ωρης απεργίας και με εισήγηση για τη λήψη αποφάσεων κλιμάκωσης της αγωνιστικής δράσης με την πραγματοποίηση απεργιακών αγωνιστικών κινητοποιήσεων διάρκειας με επαναλαμβανόμενη μορφή (3ήμερες – 5ήμερες), απόφαση που θα μεταφερθεί στην ολομέλεια των προέδρων των συλλόγων όλης της χώρας το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.
Ανάμεσα στα αιτήματα της ΔΟΕ είναι η άμεση απόσυρση των υπουργικών απόφασης για το νέο σχολείο, δημοτικό και νηπιαγωγείο, 14χρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό με ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή, άμεσους μαζικούς μόνιμους διορισμούς, στήριξη της Ειδικής Αγωγής, απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων αλλά και οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία, 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές. 

Αντιδράσεις και από την ΕΛΜΕ Ροδόπης για τις μετακινήσεις 

Στις μετακινήσεις όμως αντιδρά και η ΕΛΜΕ Ροδόπης, μιας και το Υπουργείο με εγκύκλιό του ζητούσε συνεδρίαση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) ώστε με συνοπτικές, και κατά την ίδια απαράδεκτες, διαδικασίες να πραγματοποιήσει τις υπηρεσιακές μεταβολές (τοποθετήσεις υπεράριθμων, διάθεση ΠΥΣΔΕ και αποσπασμένων) με βάση τα στοιχεία του  «myschool».
 
Αυτή η αντίδραση ισχύει και για την κοινή συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ που αποφάσισε τη διαχείριση των κοινών ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.
 
Η ΕΛΜΕ Ροδόπης θεωρεί πως από την όλη διαδικασία σύνταξης πινάκων λειτουργικών κενών και γενικότερα επί του περιεχομένου των εγκυκλίων προκύπτουν πολύ σοβαρά νομικής φύσεως προβλήματα.
 
Πιστεύει δε πως οι εγκύκλιοι ή έχουν  γραφτεί στο πόδι (πράγμα που όπως αναφέρει έχει γίνει πολύ συνηθισμένο τον τελευταίο καιρό σε ό,τι αφορά διοικητικά έγγραφα που προέρχονται από το Υπουργείο) ή ότι υπάρχει η πρόθεση από το Υπουργείο να ταυτίσει τη διαδικασία προσδιορισμού λειτουργικών κενών και πλεονασμάτων με εκείνη των οργανικών, έννοιες όμως εντελώς διαφορετικές, κατά την ΕΛΜΕ, και μάλιστα χωρίς να δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησης των πινάκων  μετά την Παρασκευή 02-09-2016 και επομένως δυνατότητα διόρθωσης των τοποθετήσεων, ενώ δεν προβλέπεται κάτι ούτε για περίοδο ενστάσεων επί του περιεχομένου τους.
Μάλιστα θεωρεί πως η όλη διαδικασία γίνεται με μια έντονη προχειρότητα, μόνο για να μπορέσει το Υπουργείο να πει στην αρχή της σχολικής χρονιάς ότι όλα ήταν έτοιμα και οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους, και μετά αδιαφορεί αν θα πρέπει τα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ να κληθούν τα  να διευθετήσουν το «ρημαγμένο τοπίο» όπως το χαρακτηρίζει.
 
Για αυτό και τονίζει πως θα ήταν τουλάχιστον πιο σοφό για τον Υπουργό Παιδείας να σεβαστεί την κοινή λογική, να κατανοήσει ότι όλα αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν και να αφήσει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να κάνουν τη δουλειά τους και προπαντός με σεβασμό στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών που πρέπει να τοποθετηθούν, αφού γίνουν οι αναθέσεις και οι κατανομές από τους Συλλόγους Διδασκόντων και αφού πρώτα λάβουν γνώση των κενών και υποβάλουν αιτήσεις προτίμησης.
 
Η ΕΛΜΕ Ροδόπης τέλος επισημαίνει πως θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και Σωματείων με στόχο την ακύρωση των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας και τη διασφάλιση της λειτουργίας των  σχολείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.