Πανω απο 21 τονους ανακυκλωσιμων υλικων συγκεντρωσαν οι μαθητες του Δημου Κομοτηνης

Συνολικά 7 χιλιάδες μαθητές από 51 σχολικές μονάδες συμμετείχαν στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης

Το 1ο Μειονοτικό Σχολείο Κομοτηνής συγκέντρωσε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τα περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά στον Μαραθώνιο

Πάνω από 7 χιλιάδες μαθητές από 51 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και τη Δευτεροβάθμιας εκπαίδευση του Δήμου Κομοτηνής συμμετείχαν στο Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης «Πάμε Ανακύκλωση» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τη φετινή σχολική χρονιά συγκεντρώνοντας πάνω από 21 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών.

Οι μαθητές με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν σε πέντε ρεύματα υλικών (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, τηγανέλαιο και μπαταρίες).

 Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν συνολικά από 7.194  μαθητές:

  • Χαρτί: 16.643 κιλά
  • Πλαστικό: 4.236 κιλά
  • Αλουμίνιο: 571 κιλά
  • Μπαταρίες: 100 κιλά
  • Τηγανέλαιο: 50 κιλά

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η στήριξη των σχολείων από τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής ήταν εξαιρετικά υψηλή, καθώς έγινε συνολική δωρεά 73.200 πόντων επιβράβευσης.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πρώτο σε κιλά ανακυκλώσιμων υλικών ήρθε το 1ο Μειονοτικό Κομοτηνής, που συγκέντρωσε περισσότερα από κάθε άλλη μονάδα.

Παιχνίδια και βραβεύσεις

Ο Φετινός Μαραθώνιος έκλεισε το πρωί της Τρίτης 23 Μαΐου, στο χώρο της Τσανάκλειου, με μια περιβαλλοντική εκδήλωση, που συνδυάστηκε με την απονομή επαίνων στα σχολεία για τη συμμετοχή τους, και την βράβευση αυτών που διακρίθηκαν στην συγκέντρωση υλικών και πόντων ανά μαθητή να λαμβάνουν και από ένα χρηστικό δώρο.

Στον προαύλιο χώρο της Τσανάκλειου Σχολής, τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικά επιδαπέδια παιχνίδια και διαδραστικά εργαστήρια για τους μικρούς μαθητές με θέμα την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στις υπαίθριες δραστηριότητες συμμετείχε ενεργά το Κέντρο Νεολαίας και εθελοντισμού «Exagono»  του Δήμου Κομοτηνής και η East-West Greece.

Ποια σχολεία συμμετείχαν

Στον Μαραθώνιο συμμετείχαν συνολικά 51 Μονάδες. Συνολικά συμμετείχαν 18 Νηπιαγωγεία, το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο,6ο, 7ο, 9ο, 11ο, 12ο, 14ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής και τα Νηπιαγωγεία Γρατινής, Θρυλορίου, Νέας Καλλίστης, Κάλχαντος, Κοσμίου, Νέου Σιδηροχωρίου και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κομοτηνής.

Ακόμα περισσότερα ήταν τα Δημοτικά, με 23 συμμετοχές. Συγκεκριμένα συμμετείχαν το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο, 11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το 1ο και το 3ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, τα Δημοτικά Σχολεία Κοσμίου, Νέας Καλλίστης, Ροδίτη, Νέου Σιδηροχωρίου, Φαναρίου, τα μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Μάστανλη, Πόρπης, Σιδηράδων, Στυλαρίου και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συμμετείχαν 10 δομές, το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής, το Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής, το 3ο Πειραματικό ΓΕΛ Κομοτηνής και το 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής.

Ποια σχολεία βραβεύτηκαν

Κατά την εκδήλωση βραβεύτηκαν 14 σχολικές μονάδες, τόσο για τα συνολικά κιλά ανακυκλώσιμων που συγκέντρωσαν, όσο και για τους πόντους ανά μαθητή.

Έτσι στα Νηπιαγωγεία, πρώτο σε πόντους ανά μαθητή ήρθε το Νηπιαγωγείο Κάλχαντος, δεύτερο το Νηπιαγωγείο Νέας Καλλίστης, και τρίτο το Νηπιαγωγείο Θρυλορίου. Πρώτο σε συνολικά κιλά ήρθε το 12ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, ενώ δεύτερο το 4ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής.

Στα Δημοτικά, πρώτο σε πόντους ανά μαθητή ήρθε το Μειονοτικό ΔΣ Πόρπης, δεύτερο το Δημοτικό Σχολείο Φαναρίου, και τρίτο το Μειονοτικό ΔΣ Στυλαρίου. Πρώτο σε κιλά, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, με τα περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά σε όλο το Δήμο, ήρθε το 1ο Μειονοτικό Σχολείο Κομοτηνής, με δεύτερο το 6ο Δημοτικό και τρίτο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Τέλος στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρώτο σε πόντους ανά μαθητή ήταν το Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής, ενώ πρώτο σε κιλά ήταν το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής και δεύτερο ήταν το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.

Αποφασισμένος να συνεχίσει το πρόγραμμα ο Δήμος Κομοτηνής

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης Συντονισμού και Καθημερινότητας, Κίμων Λεχούδης και ο Πρόεδρος της Κ. Καραθεοδωρή, Σάκης Λάπατας συνεχάρησαν τους μαθητές για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πέτυχαν, καθώς απέδειξαν πως η ανακύκλωση δεν αποτελεί απλώς μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά μία κουλτούρα για έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Επιπλέον, ευχαρίστησαν την «Eco Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», την «East-West Greece», το πρόγραμμα «Κάθε Κουτί Μετράει», την «Παπαδήμος Παπάκης ΟΕ», τις «Επιγραφές Αδαμίδης», την εταιρεία «Τηγανέλαια Θράκης», το Κέντρο Νεολαίας και εθελοντισμού «Exagono» του Δήμου Κομοτηνής και την ΚοινΣεΠΘρα.Κι, για τη συμβολή τους στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης.

Ο Δήμος Κομοτηνής στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των πολιτών για το περιβάλλον, συνεχίζει δυναμικά με ακόμα περισσότερες δράσεις και τη νέα χρονιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.