Πανω απο 100 κενα στην πρωτοβαθμια εκπαιδευση Ροδοπης

Δήλωση για την απεργία της ΔΟΕ στις 15 Σεπτεμβρίου του Στέφανου Μακρυγιάννη, μέλους ΠΥΣΠΕ εκλεγμένου με την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης

Για επίπλαστη κανονικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει το Υπουργείο Παιδείας στη Ροδόπη, όπου θεωρεί πως υπάρχουν ελλείψεις συνολικά πάνω από 100 εκπαιδευτικών, περίπου το 1/7 των αναγκαίων, μιλά ο κ Στέφανος Μακρυγιάννης, μέλος του ΠΥΣΠΕ Ροδόπης, εκλεγμένος με την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης με την ευκαιρία της απεργίας της ΔΟΕ της 15 Σεπτεμβρίου.

Οι ελλείψεις αυτές είναι 25 δάσκαλοι/ες υπεύθυνοι ολοήμερου στα δημοτικά, περίπου 25 εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων του δημοτικού σχολείου (πληροφορικής, μουσικής, αγγλικών, φυσικής αγωγής, γερμανικών), 40 δάσκαλοι/ες ειδικής αγωγής για Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη, 14 δάσκαλοι//ες υπεύθυνοι Τμημάτων Υποδοχής των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας και 2 νηπιαγωγοί.
 
Ο κ. Μακρυγιάννης θεωρεί πως η απεργία απογυμνώνει και καταγγέλλει την αντιεκπαιδευτική πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, εκφράζοντας την άποψη πως η πολιτική αυτή δεν μπορεί αν αλλάξει αλλά μόνο να ανατραπεί. 

Όλη η δήλωση του κ. Μακρυγιάννη έχει ως εξής: 

«Η σημερινή απεργία απογυμνώνει και καταγγέλλει την αντιεκπαιδευτική πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και όλου του υπόλοιπου μνημονιακού τόξου των προηγούμενων κυβερνήσεων, την πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ που έχει οδηγήσει τα τελευταία 7 χρόνια σε μηδενικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, σε κλείσιμο χιλιάδων σχολείων σε όλη τη χώρα και δεκάδων στην περιοχή μας, στην περιπλάνηση, την ομηρία, στην ανεργία και στη φτώχεια χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και το πιο σοβαρό σε σοβαρή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, του ολοήμερου δημοτικού και νηπιαγωγείου και σε περιφρόνηση των πραγματικών αναγκών και μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.
 
Η σημερινή απεργία έρχεται και θρυμματίζει το λούστρο της επίπλαστης κανονικότητας που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με τη συνεργασία των Διευθύνσεων και Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης περί ομαλής τάχα λειτουργίας των σχολείων. Η πραγματικότητα του διαψεύδει καθώς μόνο στην περιοχή μας, στο ΠΥΣΠΕ Ροδόπης αυτή τη στιγμή λείπουν:
 
• 25 δάσκαλοι/ες υπεύθυνοι ολοήμερου στα δημοτικά, μια έλλειψη που δεν αναγνωρίζεται από το ΥΠΠΕΘ και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης όχι γιατί δεν υπάρχει αλλά γιατί βολικά καταργήθηκαν οι θέσεις αυτές με την απίστευτης σύλληψης Υπουργική Απόφαση Φίλη για το ολοήμερο δημοτικό που έχει επιπλέον οδηγήσει πολλά ολοήμερα να λειτουργούν μέχρι 15:00 αντί για 16:00 το απόγευμα καθώς έθεσε τέτοια όρια λειτουργίας ώστε τα τμήματα να κλείνουν αντί να καλύπτονται τα κενά τους.
• περίπου 25 εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων του δημοτικού σχολείου (πληροφορικής, μουσικής, αγγλικών, φυσικής αγωγής, γερμανικών) ενώ μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει η κατ όνομα εισαγωγή του μαθήματος της πληροφορικής σε σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και εργαστήρια πληροφορικής.
• 40 δάσκαλοι/ες ειδικής αγωγής για Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη
• 14 δάσκαλοι//ες υπεύθυνοι Τμημάτων Υποδοχής των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας
• 2 νηπιαγωγοί.

Λείπουν δηλαδή συνολικά πάνω από 100 εκπαιδευτικοί περίπου το 1/7 των αναγκαίων εκπαιδευτικών με πλήρη υποβάθμιση όλων των ενισχυτικών, υποστηρικτικών και αντισταθμιστικών θεσμών και δομών του δημόσιου σχολείου. Πραγματικά είναι να απορεί κανείς πως τολμά το ΥΠΠΕΘ και οι Διευθύνσεις του να μιλούν για κανονικότητα.

Οι γονείς των μαθητών μας βλέπουν πως δε λείπουν οι δάσκαλοι τάξεις αλλά ταυτόχρονα βλέπουν πως δεν υπάρχουν παράλληλες στηρίξεις για τους μαθητές που τις χρειάζονται, δεν υπάρχουν τμήματα υποδοχής για την ενίσχυση της ελληνομάθειας των μαθητών που δεν έχουν τα ελληνικά ως μητρική τους γλώσσα, βλέπουν τα υποστελεχωμένα τμήματα ένταξης, βλέπουν το γαϊτανάκι διαφορετικών εκπαιδευτικών κάθε μέρα στα ολοήμερα.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών θα συνεχιστεί. Η πολιτική κυβέρνησης ΕΕ-ΟΟΣΑ-ΔΝΤ είναι ασύμβατη με τις μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών και της κοινωνικής πλειοψηφίας και δεν παίρνει ρετουσαρίσματα ή διορθώσεις αλλά μόνο ανατρέπεται.» 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.