Πανηγυρικος Εσπερινος στον Ι. Ν. Τιμιου Προδρομου Ιασμου

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων: «Η φωνή της εκκλησίας δεν θα έπρεπε να χαϊδεύει αυτιά»

Στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ναό του αγίου Ιωάννου Προδρόμου Ιάσμου τελέστηκε την Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022 αρχιερατικός Εσπερινός για τη μεγάλη εορτή της Αποτομής της τιμίας κεφαλής του. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, που χοροστάτησε κατά την ακολουθία του μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην αποτρόπαια πράξη του μαρτυρίου του Ιωάννου Προδρόμου, τονίζοντας ότι «το μαρτύριο είναι πάντοτε άδικο, αλλά ο Θεός το επιτρέπει στους αγίους του, για να τους έχουμε ως παράδειγμα και να μπορούμε και εμείς να σηκώνουμε τις πολλές αδικίες που γίνονται σήμερα στον κόσμο».

Τι θα μας έλεγε σήμερα ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η εποχή μας έχει ομοιότητες με την εποχή του Ιωάννη του Προδρόμου. Όταν καταδικάζουμε τα παιδιά μας να λένε ψέματα και να κάνουν άνομες πράξεις, για να επιτύχουν στον κόσμο, βαδίζουμε, δυστυχώς, στα χνάρια της Ηρωδιάδας. Αλήθεια, αν ζούσε στην εποχή μας, τι θα μας έλεγε ο Πρόδρομος σήμερα; Θα μας έλεγε ότι δεν μας επιτρέπεται να έχουμε τέτοια αφθονία τροφής στα σπίτια μας, ενώ άλλοι πεινάνε. Θα μας έλεγε, επίσης, ότι δεν μας επιτρέπεται να ζούμε τρυφηλή ζωή, την ώρα που κάποιοι άλλοι υποφέρουν ως αιχμάλωτοι.

Η φωνή της εκκλησίας, φωνή του αγίου Ιωάννη Προδρόμου

«Η φωνή της εκκλησίας δεν θα έπρεπε να χαϊδεύει αυτιά. Επειδή δεν έχουμε σήμερα έναν Πρόδρομο που τα λέει “έξω από τα δόντια”, πολλές φορές ωραιοποιούμε τα λόγια μας, ανάλογα με το ποιον έχουμε απέναντί μας. Αυτό, όμως, δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας. Δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό, δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε την αλήθεια της εκκλησίας και του Ευαγγελίου. Σήμερα ο Τίμιος Πρόδρομος μιλά μυστικά στον καθέναν από εμάς. Ας τον ακούσουμε. Η φωνή της εκκλησίας πρέπει να είναι η φωνή του αγίου Ιωάννη Προδρόμου».

Λιτανεία της εικόνας και προτροπή για γνωριμία με τον βίο του αγίου

«Εδώ θα σταματήσω την ομιλία μου, γιατί έχουμε να λιανεύσουμε την εικόνα του αγίου στους δρόμους του Ιάσμου, αλλά σας παρακαλώ και σας προτρέπω θερμά, αυτές τις δύο ημέρες να διαβάσετε από τα συναξάρια για τον βίο του Τιμίου Προδρόμου, του οποίου τις πρεσβείες επικαλούμαι όχι μόνον για την ενορία και την κωμόπολη του Ιάσμου, αλλά και για όλους εμάς που ήρθαμε σήμερα ως ταπεινοί προσκυνητές στην εκκλησιά του».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον πατέρα Σταύρο Κολιούση, τους ιερείς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά» και, στη συνέχεια, ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του αγίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.