Πανελλαδικες: Αναμενομενα και διχως παγιδες για τους προετοιμασμενους μαθητες τα θεματα των Αρχαιων

Προσοχή στο λεξιλόγιο απαιτούσε μέρος των ασκήσεων, που ωστόσο δεν έκρυβαν ιδιαίτερες δυσκολίες σύμφωνα με την φιλόλογο και διευθύντρια του τομέα Φιλολογικών του Φροντιστηρίου «Μεθοδικό» Ζήνα Στρατιάδου

Σαφή, αναμενόμενα και δίχως παγίδες για τους προετοιμασμένους μαθητές και μαθήτριες, με μοναδική ίσως εξαίρεση ως προς τη δυσκολία στο λεξιλόγιο κάποιων ερωτημάτων, ήταν τα θέματα των Αρχαίων στα οποία εξετάστηκαν σήμερα, Τρίτη, 4 Ιουνίου, στην πρώτη ημέρα εξετάσεων σε μαθήματα Προσανατολισμού οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες των ΓΕΛ.

Τόσο το γνωστό όσο και το άγνωστο κείμενο επί των οποίων κλήθηκαν να απαντήσουν δεν έκρυβαν ιδιαίτερες δυσκολίες, σύμφωνα με την φιλόλογο και διευθύντρια του φιλολογικού τομέα του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «Μεθοδικό» κ.Ζήνα Στρατιάδου, η οποία μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

Η ίδια ξεκίνησε την εκτίμησή της υπογραμμίζοντας το ευχάριστο γεγονός της εξέτασης μιας ενότητας που καθηγητές αλλά και υποψήφιοι ανέμεναν, της ενότητας 21 που μάλιστα μπαίνει για πρώτη φορά σε πανελλαδικές εξετάσεις και για την οποία οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες ήταν προετοιμασμένοι.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ίδια στο θέμα Α το πρώτο ερώτημα  «Σωστού – Λάθους» δεν εμπεριείχε κάτι απαιτητικό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις δύο μονάδες που του αντιστοιχούν εύκολες για να εξηγήσει ότι ακολούθως η ερώτηση κατανόησης ήταν επίσης ξεκάθαρα διατυπωμένη και δίχως ιδιαίτερες απαιτήσεις από τους υποψηφίους.

Το παράλληλο κείμενο που ακολούθησε κινείται επίσης στον ίδιο βαθμό δυσκολίας και άρα συμπερασματικά όπως τόνισε το γνωστό κείμενο θα μπορούσε να προσεγγιστεί με ευκολία από τους υποψηφίους, δίχως παγίδες και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ως προς την λεξιλογική άσκηση, η φετινή της εκφώνηση ήταν πρωτότυπη αλλά και σύμφωνη με την τράπεζα θεμάτων και τις λεξιλογικές ασκήσεις που οι μαθητές και οι μαθήτριες εξετάζονται από την Α’ Λυκείου, με μοναδική λεπτομέρεια που έχρηζε προσοχής ότι ζητούνταν ομόριζα επί συγκεκριμένων προτάσεων και άρα επί συγκεκριμένου νοήματος.

Αναφορικά με το άγνωστο κείμενο, η κ.Στρατιάδου υπενθύμισε πως σε κείμενο του Θουκυδίδη είχαν εξεταστεί οι υποψήφιοι και πριν από δύο χρόνια, ενώ θεωρείται απαιτητικός. Το συγκεκριμένο απόσπασμα στο οποίο εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι όπως εξήγησε δεν είναι πολύ δύσκολο, ωστόσο απαιτεί πολύ καλή γνώση του λεξιλογίου, δεδομένο που άμα κατέχουν οι υποψήφιοι δεν θα αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η ερώτηση κατανόησης που ακολούθησε δεν απαιτούσε ακριβή μετάφραση λέξη προς λέξη, ωστόσο αφορούσε το δεύτερο μισό του κειμένου, για το οποίο δεν ζητούνταν μετάφραση και άρα η απάντηση απαιτούσε να αφιερώσουν επιπλέον χρόνο για την κατανόησή και απάντησή της.

Τέλος στα ερωτήματα γραμματικής ήταν όπως τόνισε σύμφωνα με τα παλιά δεδομένα, κάλυπταν εύρος της ύλης και οι μαθητές και οι μαθήτριες οι οποίες έχουν γνώση γραμματικής δεν θα συναντούσαν δυσκολίες, για να επισημάνει επίσης πως ο χρόνος αν και πιεστικός ήταν επαρκής για το σύνολο των απαντήσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.