Πανελλαδικες 2025: Κλιμακουμενης δυσκολιας, αλλα πιο βατα απο περυσι τα θεματα της Φυσικης
Κλιμακούμενης δυσκολίας, αλλά πιο βατά σε σχέση με τα περσινά θέματα, ήταν τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν σήμερα, τελευταία ημέρα των εξετάσεων, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών, σε ό,τι αφορά το μάθημα της Φυσικής, σύμφωνα με τον Φυσικό και διευθυντή του Τομέα Φυσικής του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «Μεθοδικό» κ.Γιώργο Τσιαβδαρίδη.
«Παραδοσιακά» ωστόσο, όπως έκανε σαφές, τα θέματα απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους, αλλά και ψύχραιμους μαθητές και μαθήτριες, κάλυπταν μεγάλο εύρος της εξεταστέας ύλης και απαιτούσαν και λιγότερο χρόνο για την επίλυσή τους, κυρίως λόγω των πιο βατών μαθηματικών πράξεων.
Κατά τον ίδιο, οι καλά προετοιμασμένο και με πλάνο προετοιμασίας – τουλάχιστον διετές – δεν θα πρέπει να συνάντησαν δυσκολίες, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα τρία πρώτα θέματα, με το τέταρτο να απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και ψυχραιμία, που όμως και πάλι δεν θα δυσκόλευε τους καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, ήταν ένα θέμα «καθαρής» θεωρίας, με σαφείς αναφορές στο σχολικό βιβλίο, το οποίο δεν απαιτούσε ιδιαίτερο χρόνο από πλευράς των υποψηφίων για την απάντησή του, ενώ αναμενόμενα έως και εύκολα χαρακτήρισε τα ερωτήματα του δεύτερου θέματος.
Ειδικότερα όπως εξήγησε το Β1 αφορούσε σε περίπτωση κρούσης και δεν έκρυβε κάποια δυσκολία, δεδομένου ότι και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης το Λυκείου το διδάσκονται, όπως αναμενόμενο ήταν και το Β3 ερώτημα που αφορά στην κβαντομηχανική και το φαινόμενο Compton και το οποίο προέρχεται από την νεοεισαχθείσα ύλη. Το σημείο που ενδεχομένως να δημιούργησε προβληματισμό στους εξεταζόμενους ήταν το Β2 θέμα, όπως εξήγησε ο κ.Τσιαβδαρίδης, κυρίως στο σχήμα αλλά και τον τρόπο αιτιολόγησης που απαιτούσε, χωρίς ωστόσο και πάλι να δημιουργούσε ιδιαίτερο πρόβλημα.
Το Γ θέμα βασιζόταν στο κεφάλαιο του Ηλεκτρομαγνητισμού, ένα σχετικά μεγάλο κεφάλαιο και εκ πρώτης όψεως ενδεχομένως να τρόμαξε τους υποψηφίους, λόγω του σχήματος που δεν συνηθίζεται για τρίτο θέμα, ωστόσο όσοι λειτούργησαν με ψυχραιμία και αντιμετώπισαν τα ερωτήματα ένα προς ένα, κατάφεραν να το απαντήσουν.
Τέλος σε ό,τι αφορά το Δ θέμα, αποτελούνταν από δυο κεφάλαια, το στερεό και την ταλάντωση και κρίνεται ως αρκετά απαιτητικό, για την απάντηση του οποίου απαιτούνταν χρόνος, ψυχραιμία, προσοχή στις πράξεις και κριτική ικανότητα, λόγω των πολλών λεπτομερειών που έκρυβε. Κατά τον Καθηγητή του Φροντιστηρίου «Μεθοδικό» το Δ’ θέμα είναι και αυτό που θα κρίνει τις υψηλές βαθμολογίες, και άρα τους αριστούχους.
Κλείνοντας, σε ένα γενικότερο σχόλιο, ο κ.Τσιαβδαρίδης επεσήμανε πως στα φετινά θέματα της Φυσικής οι πράξεις ήταν πιο εύκολες και δεν δυσκόλεψαν τους μαθητές, ώστε να χάσουν χρόνο για τον υπολογισμό τους, υπήρχε η πρωτοτυπία του Γ θέματος, το οποίο κάλυπτε μεγάλο μέρος της ύλης και κυρίως, όπως τόνισε, δεν επαναλήφθηκαν τα «παρατράγουδα» των προηγούμενων ετών στο μάθημα αυτό καθ’ αυτό.
Ο ίδιος ευχήθηκε Καλό Καλοκαίρι σε όλους τους υποψηφίους, αλλά και καλά αποτελέσματα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.