Πανδημος ο αποχαιρετισμος του ξυλαγανιωτη πατερα Δημου Βαλασιδη

Πάνδημη ήταν η συμμετοχή των ξυλαγανιωτών -και όχι μόνον αφού πολλοί ήταν και οι κομοτηναίοι που παραβρέθηκαν- στην τελετή της εξοδίου ακολουθίας του ιερέα που τους ποίμανε επί σαράντα συναπτά έτη, του πατέρα Δήμου Βαλασίδη.
 
Του ιερέα, που τίμησε την σπουδαία παράδοση των κληρικών της Ξυλαγανής, αυτών που τη θεωρούσαν μυσταγωγικό λίκνο της Ορθοδοξίας, και άφησε πίσω του σημαντικό έργο. Ενδυναμώνοντας τη χριστιανική παράδοση του οικισμού, με την ίδρυση δυο πολύ αγαπημένων ξωκλησιών, αυτών της Αγίας Παρασκευής και των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στις δυο άκρες του χωριού, με προσωπικό, και οικογενειακό, μόχθο, επιμονή, υπομονή και αγαθή αφοσίωση στον θεό, που μπορεί να είναι συνομιλητής του ανθρώπου, όπως συχνά συνέβαινε στους προσφυγικούς αγροτικούς, τους βασανισμένους δηλαδή οικισμούς της Ροδόπης.
 
Τον πατέρα Δήμο Βαλασίδη, που μεγάλωσε δυο υπέροχα παιδιά, τη Νίτσα και τον Γιώργο Βαλασίδη, αποχαιρέτισε όλο σχεδόν το χωριό, που ήταν παρών στην εκκλησία των Ταξιαρχών, όπου τελέστηκε και η εξόδιος ακολουθία χοροστατούντος του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.
 
Το σκήνωμα του ιερέως ήταν από το πρωί στην εκκλησία, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία, για να έχουν τη δυνατότητα οι συγχωριανοί του να τον αποχαιρετήσουν, κι αμέσως μετά και μέχρι την εξόδιο τελετή, οι ιερείς που συνόδεψαν τον ιερέα στην τελευταία του επί γης κατοικία, έψαλαν σύμφωνα με το λειτουργικό και λατρευτικό τυπικό, αποσπάσματα ανά ένας των Ευαγγελίων.
 
Στην εξόδιο ακολουθία με επικεφαλής τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, παρόντες ήταν και οι ιερείς Κωνσταντίνος Τσουλιάγκος, Ιωακείμ Ουρεϊλίδης, που υπηρέτησαν στο ναό των Ταξιαρχών, αμέσως μετά τη συνταξιοδότηση του πατέρα Δήμου, ο αρχιμανδρίτης και εφημέριος των Ταξιαρχών Χρυσόστομος Τσιναρέλης, ο πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Σπορίκης και οι ιερείς, πατήρ Ευστράτιος της Μαρωνείας και πατήρ Γιάννης της Κρωβύλης.
 
Τον αποδημήσαντα «αδελφό», αποχαιρέτισε, με αγαθούς και σεβαστικούς λόγους, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ.Παντελεήμων, αναφερόμενος στον εκκλησιαστικό του βίο, αποτείνοντας θερμές εκ καρδίας ευχές παραμυθίας, προς την πρεσβυτέρα του, τα παιδιά του, την εγγονή του, και την ευρύτερη οικογένειά του, ευχόμενος Καλό Παράδεισο.
 
Αιωνία του η μνήμη!
 
Υ.Γ.: Στην οικογένειά του, τα παιδιά του Νίτσα και Γιώργο, την εγγονή του και την πρεσβυτέρα του, τα θερμά μας συλλυπητήρια και Καλό του Παράδεισο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.