Παναγιωτης Γεμενιτζης, καθηγητης Οικονομικων, του φροντιστηριου μεσης εκπαιδευσης ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ
Ο Καθηγητής Οικονομικών του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «Πολυδύναμο» Παναγιώτης Γεμενιτζής επί των θεμάτων στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι/ες των Πανελλαδικών.
Βατά και διαχειρίσιμα από έναν μεγάλο αριθμό μαθητών, ήταν τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν, στην «αυλαία» των πανελλαδικών εξετάσεων, οι υποψήφιοι και υποψήφιες της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο μάθημα της Οικονομίας.
Σχολιάζοντας τα θέματα στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Παναγιώτης Γεμενιτζής, Καθηγητής Οικονομικών του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «Πολυδύναμο» μίλησε για θέματα στα οποία θα μπορούσαν να ανταποκριθούν όχι μόνο οι καλοί μαθητές, αλλά και όσοι δεν είχαν δουλέψει στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
«Δεν είχαν κάτι ιδιαίτερα δύσκολο» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά προσομοιάζοντάς τα με «έναν περίπατο χωρίς πολλές στροφές και ανηφόρες, χωρίς πολύ επικίνδυνα πράγματα, παρά μόνο κάποια μικρά αλλά όχι ιδιαίτερα σημεία, που θα μπορούσαν να θορυβήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες που είχαν δουλέψει πολύ καλά μέσα στη χρονιά».
Περνώντας στα θέματα ένα προς ένα, στην ομάδα Α τα «Σωστό- Λάθος» και τα πολλαπλής επιλογής ερωτήματα, ήταν πλήρως κατανοητά και στο σύνολό τους από την σχολική ύλη, ενώ στην πλειοψηφία τους αφορούσαν την μακροοικονομική θεωρία. Ήταν θέματα σωστά διατυπωμένα, γνωστά και δουλεμένα, οπότε δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία, όπως και η θεωρία στην ομάδα Β, η οποία ήταν απολύτως αναμενόμενη και μάλιστα κατά τον ίδιο στα τρία πρώτα προτεινόμενα θέματα κάθε καθηγητή οικονομικής θεωρίας στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις, ξεκινώντας από την Γ’ Ομάδα και την πρώτη άσκηση, ήταν επίσης μια κατανοητή και στο πλαίσιο της λογικής των ασκήσεων του πρώτου κεφαλαίου επιλογή, πολύ βατή, πάνω στην οποία είχαν δουλέψει οι υποψήφιοι πολλές φορές και άρα δεν έκρυβε εκπλήξεις, ενώ η Δ’ Ομάδα, επίσης άσκηση, ήταν και αυτή που ουσιαστικά απαιτούσε μια πιο σύνθετη σκέψη.
Όπως εξήγησε ο κ.Γεμενιτζής, πρόκειται για ένα καινούργιο θέμα, καθώς για πρώτη φορά υπήρχε η λογική της μαθηματικής προσέγγισης έφταναν δηλαδή οι υποψήφιοι σε τριώνυμο και διακρίνουσα, που ναι μεν δεν είναι δύσκολο ως γνώση, ωστόσο δεν υπήρχε σε παλαιότερα θέματα.
Φέτος και στο συγκεκριμένο ερώτημα οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες, κλήθηκαν να διαχειριστούν και μάλιστα δύο φορές μια διακρίνουσα, γεγονός που, κατά τον ίδιο, μπορεί να δυσκόλευε όσους και όσες δεν είναι πολύ καλοί στα μαθηματικά. Ωστόσο, όπως εξήγησε, επειδή η συγκεκριμένη μορφή συνάρτησης διδάσκεται ήδη από το γυμνάσιο, η πλειοψηφία δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα θέματα και κατάφερε να προχωρήσει στα υπόλοιπα υποερωτήματα που ήταν θέματα γνωστά και «κλασικές» επιλογές του μαθήματος.
«Γενικώς τα θέματα στα Οικονομικά ήταν θέματα διαχειρίσιμα, στα οποία τα παιδιά μπορούσαν να ανταποκριθούνε» ανέφερε ο ίδιος ως γενικό σχόλιο, υπογραμμίζοντας επίσης και την επάρκεια χρόνου σε σχέση με τον όγκο των ερωτημάτων.
Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρχουν πολύ καλές βαθμολογίες που θα βοηθήσουν τους υποψηφίους στο να ανεβάσουν και το μέσο όρο ώστε να φτάσουν πιο κοντά στον στόχο τους, ευχόμενος καλά αποτελέσματα αλλά και βαθμούς που «θα ανταποκρίνονται στην προσπάθεια που έχει κάνει το κάθε παιδί». «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κάθε παιδί να ξέρει ότι όλη αυτή η προσπάθεια, όλος αυτός ο κόπος, βγήκε και φάνηκε στο διαγώνισμα και να νοιώθουν δικαιωμένοι για αυτό. Κι από κει και πέρα φυσικά αυτό να μπορέσει να βγει και σαν απώτερος στόχος η είσοδός τους στη σχολή που θέλουνε» κατέληξε.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.