ΠΑΜΘ: Η δυσκολοτερη αντιπυρικη περιοδος της τελευταιας 10ετιας ολοκληρωθηκε με θετικο προσημο

Πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών σε όλους τους νομούς της περιφέρειας

Σε απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου που ολοκληρώθηκε προχώρησε η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε αυτόν αναφέρεται πως η φετινή αντιπυρική περίοδος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ήταν η δυσκολότερη της τελευταίας δεκαετίας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών και επικινδυνότητας.

Ενδεικτικά  επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων του Ημερήσιου Χάρτη Κινδύνου Πυρκαγιάς των τελευταίων 13 ετών (2009 έως και 2021) στον Νότιο Έβρο (περιοχή Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης) όπου εμφανίζονται κάθε χρόνο οι περισσότερες ημέρες με κατηγορία κίνδυνου υψηλή (3) και πολύ υψηλή (4) υπήρξε εμφανής κλιμάκωση το 2021 (40 ημέρες κατηγορία κινδύνου υψηλή και 10 ημέρες κατηγορία κινδύνου πολύ υψηλή).

Εντούτοις, η φετινή αντιπυρική περίοδος κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη παρά τις αντίξοες και ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν και αυτό φαίνεται από την πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών αλλά και των καιγομένων εκτάσεων σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειάς μας, συγκριτικά με την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο.

Ειδικά για το Νομό Ροδόπης τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα

Ενώ για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ η εικόνα έχει ως εξής:

Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στο δάσος Λευκίμης Έβρου (2.800 στρέμματα), στο περιαστικό Άλσος Νυμφαίας Ροδόπης (120 στρέμματα), στη δασική περιοχή Αντιφιλίππων Καβάλας (300 στρέμματα), στο Δασοχώρι Ξάνθης (800 στρέμματα) & στους Ποταμούς Δράμας (250 στρέμματα).

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι πυρκαγιές αντιμετωπίσθηκαν άμεσα και οριοθετήθηκαν εντός του πρώτου 24ώρο από την εκδήλωσή τους.

Κωνσταντίνος Κούκουρας: «Καθοριστική η συμβολή όλων»

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια, κατ’ αρχάς όλους/ες τους/τις Πυροσβέστες/στριες, τους/τις Πυροσβέστες/στριες Πενταετούς Υποχρέωσης, τους Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης των Υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας, τους/τις Εθελοντές/ντριες Πυροσβέστες/στριες καθώς και τους πολίτες και αγρότες, για την πιστή εφαρμογή των οδηγιών μας και την αποφυγή απερίσκεπτων ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου» αναφέρει σε μήνυμά του ο Διοικητής του ΠΕ ΠΥ. Δ ΑΜΘ, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Β. Κούκουρας.

Επίσης, δεν παραλείπει να ευχαριστήσει «τους υπόλοιπους φορείς, τις αρχές και υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μαζί μας (τμήματα Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας και Δήμων, τα Δασαρχεία, την ΕΛ.ΑΣ. και τις Ε.Δ.) η συνδρομή των οποίων υπήρξε καθοριστική» καθώς και «τους εθελοντικούς συλλόγους που κυρίως με την πρόληψη αλλά και την καταστολή πυρκαγιών, όπου αυτό απαιτήθηκε, συνέδραμαν τα μέγιστα καθώς και όλα τα Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειάς μας (ηλεκτρονικά – έντυπα – τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά) για την καθοριστική συμβολή τους στην καμπάνια για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών με την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων και την προβολή του έργου μας.

Επαγγελματισμός-αυξημένη ετοιμότητα

Όπως υπογραμμίζει η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση, η επιτυχής αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της φετινής αντιπυρικής περιόδου δεν είναι ασφαλώς τυχαία και οφείλεται κατά κύριο λόγο στον επαγγελματισμό και στην αυξημένη ετοιμότητα που επέδειξαν τα στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας, στην αξιοπιστία των οχημάτων και μηχανημάτων που διαθέτουμε, στην άριστη και άμεση συνεργασία που είχαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης και καταστολής, στα τοπικά Μ.Μ.Ε για την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων για την πρόληψη των πυρκαγιών και τέλος στη σωστή συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι γνωρίζοντας τους κινδύνους, απέφυγαν να προβούν σε ενέργειες απερίσκεπτες όπως το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο, ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές μας και γι’ αυτό τους ευχαριστεί θερμά.

Συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί

Κι αν η αντιπυρικής περίοδος ολοκληρώθηκε τούτο δεν σημαίνει πως εξαλείφθηκε και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Γι’ αυτό και η Πυροσβεστική Διοίκηση σπεύδει να προτρέψει πολίτες και αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συνέχεια και να μην ανάβουν για οποιονδήποτε λόγο φωτιά πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων και σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων καθώς επίσης να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χόρτων, κλαδιών κ.λπ. όταν επικρατούν δυσμενείς  καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι),  να  λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (ζώνες ικανού πλάτους με άροση της καιόμενης έκτασης περιμετρικά, ύπαρξη γεωργικών ελκυστήρων, ύπαρξη νερού καθώς και προσωπική παρουσία μέχρι το τέλος της καύσης), προκειμένου να μην έχουμε εκδήλωση πυρκαγιών τους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση να τηρούν όλα τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.