Παλιοτερα του 1970 το 54,7% των κτιριων στη Ροδοπη
Την παλαιότητα των κτιρίων στην Ροδόπη, που έχει υψηλότερα ποσοστά παλαιότερων κτισμάτων τόσο από τα συνολικά ποσοστά στη χώρα, όσο και του μέσου όρου της ΑΜΘ, επιβεβαίωσε η δημοσίευση των αναλυτικών αποτελεσμάτων της Απογραφής Κτιρίων 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Τα στατιστικά περιλαμβάνουν μια σειρά από στοιχεία όσο αφορά τα κτίρια, από τον αριθμό των ορόφων, τις χρήσεις τους, τα υλικά τους, την προσβασιμότητά τους αλλά και την περίοδο κατασκευής τους, που δείχνει πως τα κτίρια στην Ροδόπη είναι πιο γηρασμένα από το μέσο όρο της χώρας.
Και ενώ σημαντικός αριθμός τους αφορά σπίτια στους οικισμούς, το γεγονός ότι η Ροδόπη έχει μεγαλύτερα ποσοστά παλαιότερων κτιρίων τόσο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, όσο και με την ΑΜΘ, δείχνει πως η παλαιότητα, και η ανάγκη για ανανέωση του κτιριακού δυναμικού, είναι πιο επιτακτική στην περιοχή μας.
Μεγάλο το ποσοστό των παλαιότερων κτιρίων
Να σημειωθεί πως η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε συνολικά 4.285.084 κτίρια σε όλη τη χώρα, από τα οποία τα 293.284 στην Περιφέρεια ΑΜΘ και τα 60.289 στην Ροδόπη.
Από τις στατιστικές φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων στην Ροδόπη (54,7%) κατασκευάστηκε πριν το 1970, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν κατασκευαστεί από το 1946-60 (22,8 επί του συνόλου των κτιρίων) και τη δεκαετία 1960 -70 (20% επί του συνόλου των κτιρίων στη Ροδόπη).
Αντίθετα το συνολικό ποσοστό των κτιρίων που έχουν χτιστεί πριν το 1970 σε όλη την Ελλάδα είναι μόλις 40%, ενώ στην Περιφέρεια ΑΜΘ φτάνουν το 46%.
Η Ροδόπη έχει όμως χαμηλότερα ποσοστά και στις υπόλοιπες χρονιές μέχρι το 2016.
Έτσι το ποσοστό των κτιρίων που χτίστηκαν τη δεκαετία 1971-80 είναι 12,73%, την δεκαετία 1981-90 11,16%, από το 1991-2000 9,75%, την δεκαετία 2001-2010 9,02%.
Η κατασκευαστική κάμψη που είχε αρχίσει να φαίνεται από το 2006 κορυφώνεται στα χρόνια των μνημονίων, με το ποσοστό των κτιρίων που χτίστηκαν από το 2011-2015 να είναι μόλις 1,4%, ενώ φτάνει στο ναδίρ την περίοδο μετά το 2016 μέχρι την απογραφή, που είναι ένα ισχνό 1,015%, που όμως είναι (οριακά) υψηλότερο από το μέσο όρο της χώρας και την Περιφέρειας ΑΜΘ, ενώ 116 κτίρια βρισκόταν υπό κατασκευή εκείνη την περίοδο.
Τα μισά κτίρια κατασκευασμένα από τούβλα/τσιμεντόλιθους
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως το κτιριακό δυναμικό της περιοχής μας γηράσκει γρήγορα, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερες ανάγκες σε συντήρηση αλλά και ενεργειακές αναβαθμίσεις.
Φυσικά τα νούμερα δεν δείχνουν και όλη την εικόνα, μιας και σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα πριν το 1960, έχουμε μονοκατοικίες ή μικρά κτίρια, ενώ τα νεότερα αφορούν μεγαλύτερες πολυκατοικίες, που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερες οικογένειες και κατοίκους της περιοχής.
Επίσης πολλά κτίρια στους οικισμούς έχουν εγκαταλειφθεί ή κατοικούνται μόνο εποχιακά, κάτι που κάνει δύσκολη την ανακαίνισή τους ή την ανακατασκευή τους.
Αυτό είναι ακόμα πιο εμφανές από τα στοιχεία του υλικού κατασκευής των κτιρίων, όπου η Ροδόπη είναι πρωταθλήτρια σε όλη τη χώρα στα σπίτια που είναι κατασκευασμένα από τούβλα/τσιμεντόλιθους, μιας και το 50% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα από αυτά, το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
