Παλαιο Δικαστικο Μεγαρο Κομοτηνης: «Ανοιγει» το παραδειγμα της Βεροιας τον δρομο της παραχωρησης στον Δημο Κομοτηνης;

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου καταθέτουν τις απόψεις τους

Ως ένα ακόμα «όπλο» στην φαρέτρα των επιχειρημάτων του Δήμου Κομοτηνής για την παραχώρηση του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου της Κομοτηνής, κρίνεται η πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας στον εκεί Δήμο, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, σε ικανοποίηση ενός πάγιου και χρόνιου αιτήματος της εκεί τοπικής κοινωνίας.

Η υπογραφή της σύμβασης για το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο της Βέροιας, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, σηματοδοτεί την έναρξη των προσπαθειών της εκεί δημοτικής αρχής και κατ’ επέκταση της τοπικής κοινωνίας για την αποκατάσταση, συντήρηση, ανάδειξη, και επανάχρηση του ακινήτου με χρήσεις πολιτιστικού, μουσειακού και διοικητικού χαρακτήρα, στόχος κοινός με αυτόν του Δήμου Κομοτηνής σε ό,τι αφορά το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής που βέβαια αντιμετωπίζει και μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την φθορά που έχει υποστεί από τον χρόνο.

Γιάννης Γκαράνης: Θετικό προηγούμενο που δημιουργεί προϋποθέσεις

Η είδηση αυτή δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από την εδώ δημοτική αρχή, αρχής γενομένης από τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ.Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, 24 Φεβρουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» έκανε λόγο για θετικό προηγούμενο που δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε και το αίτημα της παραχώρησης για το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα.

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου: «Όταν το κράτος θέλει τα προβλήματα ξεπερνιούνται»

Εν παραλλήλω, σε ανάρτησή της η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου γνωστοποίησε την είδηση που αφορά στην Βέροια, εκφράζοντας εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τη διαφορετική αντιμετώπιση των δύο περιπτώσεων που διαφαίνεται από την ικανοποίηση του ενός αιτήματος από την πολιτεία έναντι του άλλου. «Δυο μέτρα και δυο σταθμά… ή όταν το κράτος, (=η εκάστοτε κυβέρνηση) θέλει τα προβλήματα ξεπερνιούνται. Αναρωτιέται εύλογα κανείς πώς άραγε ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του παλαιού δικαστικού μεγάρου Βέροιας στον εκεί Δήμο και γιατί υπάρχει αυτή η επιλεκτική στάση από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης – κυβέρνησης απέναντι στο αντίστοιχο αίτημα παραχώρησης που εδώ και καιρό έχει υποβληθεί και από τον Δήμο Κομοτηνής. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του και κάποιοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους» έγραψε χαρακτηριστικά.

Φιλοξενούμενη στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Παρασκευής η ίδια εξήγησε πως και στην περίπτωση της Βέροιας το αίτημα ήταν χρόνιο, ενδεχομένως και παλαιότερο του αντίστοιχου αιτήματος του Δήμου Κομοτηνής, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, δεδομένου όπως επεσήμανε του γεγονότος ότι «όλα εξαρτώνται από τη βούληση της πολιτείας».

Όπως έκανε γνωστό με την γνωστοποίηση της σχετικής εξέλιξης η ίδια επικοινώνησε με τον Δήμο Βέροιας ώστε να δει τη «συνάφεια» των δύο περιπτώσεων, γεγονός που προκύπτει και λογικά δεδομένου ότι το σύνολο των παλαιών δικαστικών μεγάρων της χώρας τελούν σχεδόν υπό το ίδιο καθεστώς και επομένως και τα όποια τυχόν προβλήματα ανακύπτουν σε ζητήματα παραχώρησης είναι σχεδόν τα ίδια.

Δεν δικαιολογείται η διαφορετική στάση της πολιτείας

Η ίδια αναφέρθηκε και στον καταλυτικό ρόλο που φαίνεται να έπαιξε ο κ. Βεσυρόπουλος στην περίπτωση της Βέροιας, ευχόμενη να έχουμε αντίστοιχες εξελίξεις σύντομα και στην περίπτωση της Κομοτηνής, δεδομένης και της κατάστασης του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου της Κομοτηνής οι φθορές στο οποίο κρίνουν αναγκαία τη διαχείρισή του άμεσα από άλλο της υφιστάμενης διαχείρισης φορέα.

«Ας ελπίσουμε ότι το προηγούμενο της Βέροιας θα είναι ένα θετικό προηγούμενο και για άλλα αντίστοιχα αιτήματα, όπως είναι και το δικό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «κατά την άποψή μου δεν υπάρχουν τέτοιες διαφορές μεταξύ των δύο περιπτώσεων που να δικαιολογούν τη διαφορετική στάση της πολιτείας». «Ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες σε σχέση με τα ιδιοκτησιακά ή άλλες λεπτομέρειες» ανέφερε για να τονίσει πως «ο στόχος είναι κοινός και είναι η συντήρηση και διάσωση τέτοιων κτιρίων και η περαιτέρω αξιοποίηση τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.