Παιρνει μπροστα το νεο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Πανηγυρική η ανοιχτή συνάντηση για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, με τις εκσκαφές να ξεκινούν στον χώρο

Τέλη του 2026 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, δέσμευση από το κράτος για την στελέχωση του Νοσοκομείου με προσωπικό

Στα τέλη του 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, με την προοπτική να γίνει η μεταφορά από το παλιό το συντομότερο, μετά και την εκπαίδευση του παλιού και του νέου προσωπικού του.

Αυτό τονίστηκε κατά την ανοιχτή συνάντηση για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, στις 18:00, στο Θέατρο REX στην Κομοτηνή.

Ήδη πριν την ανοιχτή συνάντηση, τα στελέχη του Υπουργείου, του ΙΣΝ και της ανάδοχης εταιρείας επισκέφτηκαν το απόγευμα της Τετάρτης τον περιφραγμένο χώρο που θα κατασκευαστεί το νέο Νοσοκομείο, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες οι εκσκαφές, με την ΑΒΑΞ να προσδιορίζει την έναρξη του έργου στις 4 Νοεμβρίου.

Το νέο Νοσοκομείο θα έχει 180 κλινικές θέσεις, από τις οποίες 8 εντατικής θεραπείας και άλλες 14 θα είναι έτοιμες να μετατραπούν σε κλίνες αυξημένης φροντίδας εφόσον αυτό χρειαστεί.

Θα υπάρχει παιδιατρικό 16 κλινών και τμήμα νεογνών 5 κλινών, 15 κλίνες ψυχικής υγείας, κλίνες ημερήσιας λειτουργίας, τμήμα επειγόντων περιστατικών που θα εξυπηρετείται από ελικοδρόμιο, εξωτερικά ιατρεία με 15 σταθμούς αιμοκάθαρσης, καθώς και χειρουργικό τμήμα με 6 γενικές χειρουργικές αίθουσες, ένα χειρουργείο μικροεπεμβάσεων και μια αίθουσα ενδοσκοπήσεων, με πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος υπογράμμισε το πνεύμα καλής συνεργασίας και τη δέσμευση του Υπουργείου Υγείας για τήρηση των υποχρεώσεών του, με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση της ομαλούς ολοκλήρωσης του έργου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του ΙΣΝ, ο Διοικητικός Διευθυντής του ΙΣΝ, κ. Πάνος Παπούλιας και η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δωρεών του ΙΣΝ, κα. Ελιάννα Κονιάλη, καθώς επίσης από την κατασκευάστρια εταιρεία ΑΒΑΞ ΑΕ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ., κ. Αντώνης Μιτζάλης, ο Διευθυντής του Έργου, κ. Δημήτρης Χασάπης, και η Υποδιευθύντρια του Έργου από την Hill International, κα. Σύλβια Τσιτζιλώνη.

O Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, απευθύνει χαιρετισμό μέσω ζωντανής σύνδεσης

Ένα έργο που ανήκει στην κοινωνία

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος μέσω ζωντανής σύνδεσης από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα του Ιδρύματος για διεύρυνση της πρόσβασης σε ποιοτική, υγειονομική περίθαλψη για όλους μέσω της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), στη σημασία της συνεργασίας με την Ελληνική Πολιτεία και με τους εκάστοτε εμπλεκόμενους φορείς αλλά και στον δυναμικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πολίτες σε αυτές τις συναντήσεις και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση του έργου.

Ειδικά για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων, θεωρούν πως είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει σήμερα, τόσο κτιριακά όσο και σε εξοπλισμό, ενδυναμώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό, γιατί επίκεντρο για αυτούς πάντα είναι ο άνθρωπος.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και έξι χρόνια επιβίωσε της πανδημίας, ενός άκαρπου διαγωνισμού, όταν οι προσφορές ήταν πολύ παραπάνω από ό,τι περίμεναν, μια διαφορά άνω των 100 εκ. ευρώ, και εκεί δούλεψαν πολλοί άνθρωποι σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Ευχαρίστησε δε μια σειρά ανθρώπων που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, από το 2017, ξεκινώντας από τους τότε Υπουργούς κ. Ξανθό και κ. Πολάκη, σε συνάντηση με τους οποίους γεννήθηκε το πρόγραμμα, τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεσμιστοκλέους, που έχει δώσει πολλά για να προχωρήσει το πρόγραμμα, από διάφορες θέσεις, και την κ. Τζαβάρα από το γραφείο του Πρωθυπουργού, που συντόνισε όλη αυτή την Πρωτοβουλία.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον αρχιτέκτονα κ. Ρέντσο Πιάνο, που σχεδίασε το νοσοκομείο με προτεραιότητα στους ασθενείς και το περιβάλλον, καθώς και την ομάδα του, την εταιρεία BETAPLAN. Επίσης ευχαρίστησε την Hill International και τα στελέχη της, όπως και την ΑΒΑΞ, που ενώ ξεκίνησαν από ένα δύσκολο, σημείο, ασπάστηκαν το όραμα και το είδαν όχι σαν οποιοδήποτε έργο, αλλά έγιναν μέρος της προσπάθειας.

Επίσης ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους του ιδρύματος, που έκαναν μια πολύ σκληρή δουλειά και καταπληκτικές συνεργασίες, αλλά και την κ. Αιμιλία Μακρυαλέα από την 4η ΥΠΕ, την διοικήτρια του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Μάγδα Γιαμουστάρη, τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΑΜΘ κ. Γιάννη Δρύνη, τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καρασταύρου και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.

«Η Πρωτοβουλία είναι ένα σπουδαίο έργο για τους ανθρώπους», σημείωσε, και στα μεγάλα προβλήματα του σήμερα, κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέρθει μόνο του, σημείωσε, και έτσι είχαν αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις, για να ολοκληρώσουν τα έργα που έχουν αποδέκτες την κοινωνία.

«Πιστεύουμε κι ευελπιστούμε ότι τα νοσοκομεία θα στελεχωθούν κατάλληλα, και όλα τα σημάδια μέχρι τώρα είναι πολύ ενθαρρυντικά, και θα βάλουμε τις σωστές βάσεις για να στελεχωθούν όπως πρέπει» τόνισε, ώστε να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με την παράδοσή τους στα τέλη του 2026, τονίζοντας πως «το έργο αυτό ανήκει σε όλους μας ως κοινωνία»

Έτοιμοι για τη στελέχωση από το Υπουργείο Υγείας

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως το νοσοκομείο βρίσκεται σε καλή πορεία, και θα ολοκληρωθεί με μικρή καθυστέρηση λόγω της «ανατροπής» με τον διαγωνισμό.

Από την πλευρά του το Ελληνικό Δημόσιο έχει ολοκληρώσει τα συνοδά έργα που απαιτούνται για το Νοσοκομείο, το οποίο θα αποτελέσει κόσμημα για την περιοχή, και θα είναι εφάμιλλο των καλύτερων νοσοκομείων του εξωτερικού.

«Θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλο και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και την πολύ γενναιόδωρη δωρεά για την Κομοτηνή, τη Θράκη αλλά και το σύνολο των δωρεών της πρωτοβουλίας για την υγεία» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τόνισε δε πως από την πλευρά του το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί πως με την ημέρα έναρξη της λειτουργίας του νοσοκομείου θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός προσωπικού, και ήδη έχουν ξεκινήσει τις προκηρύξεις, ώστε να καλύψουν την δέσμευσή τους για την λειτουργία του Νοσοκομείου.

Σημείωσε μάλιστα πως για να καλυφθεί το πρόβλημα που υπάρχει με τις άγονες προκηρύξεις θέσεων, ειδικά στην περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα σχέδιο με κίνητρα ώστε να βρεθούν γιατροί που θα καλύψουν τις θέσεις αυτές, το οποίο θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Πιστεύει πως αυτό, σε συνδυασμό με το ίδιο το νέο Νοσοκομείο, που θα βρίσκεται στην αιχμή της Ιατρικής, θα μπορέσει να προσελκύσει γιατρούς για την πλήρη στελέχωσή του.

Στάθηκε επίσης στο πολύ καλό κλίμα μεταξύ των εργαζομένων και της διοικήτριας στο υφιστάμενο Νοσοκομείο, το οποίο αν και μικρό σε μέγεθος, κατάφερε να διαχειριστεί τις προκλήσεις με τον καλύτερο τρόπο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε τέλος στα συνοδά έργα υποδομών ευθύνης Ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ των οποίων η οδοποιία, η ύδρευση και η αποχέτευση, η ηλεκτροδότηση και το φυσικό αέριο, οι εργολαβίες για τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024.

Προσήλωση στον τελικό στόχο από το ΙΣΝ

Ο κ. Πάνος Παπούλιας, Διοικητικός Διευθυντής του ΙΣΝ, μετά από μια περίοδο που δούλευαν επάνω στις επιπτώσεις του πρώτου διαγωνισμού, εκπλήρωσαν την υπόσχεση τους πως θα επανέλθουν με νέα, έχοντας δουλέψει τους μήνες που πέρασαν, τόσο από το ίδρυμα όσο και οι υπόλοιποι συνεργάτες τους, μαζί με την κατασκευαστική εταιρεία, ώστε να ανακοινώσουν τα χαρμόσυνα νέα της δημιουργίας του νέου νοσοκομείου.

«Όπως σε όλα τα δύσκολα έργα χρειάζεται συνεργασία, διάθεση συνεργασίας, ειλικρίνεια, διαφάνεια, και προσήλωση στον τελικό στόχο ο οποίος δεν είναι άλλος από το καλό του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και της κοινωνίας» σημείωσε, και η κατασκευαστική εταιρεία το κατάλαβε αυτό.

Τον λόγο τώρα έχει η κατασκευαστική εταιρεία, που αναλαμβάνει το χώρο και την κατασκευή, με τον κ. Μιτζάλη να τονίζει πως είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν, αφού ολοκληρώσουν τις πρώτες εργασίες, όσο αφορά τις εργασίες πεδίου και τις εκσκαφές, ενώ παράλληλα γίνεται έλεγχος μελέτης και υποβολή σχεδίων για έγκριση από την Ομάδα Μελέτης, τοπογραφική αποτύπωση και συλλογή δεδομένων, επικοινωνία με Δημόσιες Αρχές και συναντήσεις για προαπαιτούμενος ενέργειες πριν την έναρξη, τονίζοντας πως είναι πολύ ικανοποιημένοι από τον τρόπο που έχουν αγκαλιάσει μέχρι τώρα το έργο.

Η ολοκλήρωση των εκσκαφών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριου του 2024, η ολοκλήρωση των σκυροδετήσεων τον Φεβρουάριο του 2025, η ολοκλήρωση των ξύλινων και των μεταλλικών κατασκευών τον Αύγουστο του 2025, με όλες τις αρχιτεκτονικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025, και οι εξωτερικές εργασίες μέχρι τα τέλη του 2026.

Το έργο θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να βρουν δουλειά, για αυτό και η ΑΒΑΞ έλαβε βιογραφικά από οποιοδήποτε ενδιαφέρεται. Κύριο χαρακτηριστικό της επιτυχίας του έργου θα είναι να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των εργαζομένων, αλλά και των περιβαλλοντικών στόχων στη διάρκεια της κατασκευής, όπως τόνισε ο κ. Μιτζάλης. Στόχος είναι το νοσοκομείο Κομοτηνής, όπως και οι άλλες δύο δομές της πρωτοβουλίας να πάρουν την πιστοποίηση platinum για έργα υγειονομικού σκοπού, η πρώτη φορά που θα γίνει αυτό σε ανάλογο έργο στη χώρα μας.

Αγκαλιάζει η τοπική κοινωνία το έργο

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος ευχαρίστησε το ίδρυμα αλλά και τον κ. Θεμιστοκλέους για την συνεχή συνεργασία, τονίζοντας πως ο Δήμος Κομοτηνής θα είναι παρών για να βοηθήσει όπου και όποτε χρειαστεί.

«Το νοσοκομείο είναι μια απαίτηση της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια, χαιρόμαστε που ξεκινά η κατασκευή παρά τα πολλά προβλήματα που είχε, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί» ανέφερε.

Από την πλευρά της η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Μάγδα Γιαμουστάρη εξέφρασε την συγκίνησή της για το γεγονός ότι προχωρά το έργο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη όλων των κατοίκων της Ροδόπης για το έργο αυτό, και πως θα αποτελέσει πρότυπο και κέντρο αναφοράς στη Θράκη και τα Βαλκάνια, και πόλο έλξης νέων και φιλόδοξων ιατρών.

Επίσης ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρης Τσαλικάκης μίλησε για τη σημασία του έργου, τονίζοντας επίσης πως οι εργαζόμενοι σήμερα στο Νοσοκομείο είναι εξαιρετικά ικανοί, και αυτοί θα αποτελέσουν και την ψυχή του νέου Νοσοκομείου.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, παρενέβη ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρδιοπαθών Ροδόπης κ. Σάββας Τοκμακίδης, που ευχαρίστησε τους ανθρώπους του ιδρύματος που εισακούστηκε η πρότασή τους για τη δημιουργία τμήματος φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Επίσης τον λόγο πήρε ο  Πρόεδρος της Ιατρικής του ΔΠΘ καθηγητής Κωνσταντίνος Βαδικόλιας, ο οποίος ευχαρίστησε το Ίδρυμα για όσα έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, πριν την δωρεά του νοσοκομείου. Η συνεργασία της Σχολής με τα νοσοκομεία της περιοχής, και της Κομοτηνής, έχει μεγάλο παρελθόν, με τον κ. Βαδικόλια να τονίζει πως σε αυτό το νέο στολίδι για τη Θράκη, η Ιατρική σχολή θα είναι δίπλα, στον αγώνα των συναδέρφων του ΕΣΥ, με τους φοιτητές τους, με το ξενόγλωσσο τμήμα που ελπίζουν πως θα έχουν σύντομα, όπως κρίνει η ελληνική πολιτεία και οι γιατροί του Νοσοκομείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.