«Παιδι» του Δημοκριτειου ο νεος διοικητης του Σισμανογλειου

Γιώργος Φιλιππίδης «Η Κομοτηνή είναι μια πόλη πολύ αγαπητή σε εμένα και χαίρομαι που θα είμαι πάλι εκεί»

Μακριά από την πεπατημένη, που ακολουθούνταν τις προηγούμενες δεκαετίες και ήθελε τα διευθυντικά στελέχη στις μονάδες του ΕΣΥ να αντλούνται από τις «δεξαμενές» των εκάστοτε κομμάτων που βρίσκονταν στην εξουσία, αποφάσισε να κινηθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κατά τη διαδικασία επιλογής και διορισμού των νέων διοικητών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται από την απόφαση για την τοποθέτηση 31 νέων διοικητών σε ισάριθμα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Πρόκειται κατά κανόνα για πρόσωπα με πλούσιο βιογραφικό, εξειδικευμένα σε αντικείμενα του χώρου της υγείας και μη ενταγμένα στα κόμματα, που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση.
 
Στη λίστα με τους 31 εντοπίζεται το όνομα του κ. Γιώργου Φιλιππίδη από την Καβάλα, ο οποίος επελέγη για να αναλάβει καθήκοντα διοικητή στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έγινε γνωστή η προοπτική της τοποθέτησης του κ. Φιλιππίδη στη διοίκηση του Σισμανόγλειου, είχαν προκληθεί οξύτατες αντιδράσεις στους κόλπους της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα. Οι αντιδράσεις αυτές φαίνεται πως δεν επηρέασαν την τελική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που προχώρησε στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των νέων διοικητών, όπως περιλαμβάνονταν στην εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης που είχε συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό. Κατόπιν τούτου, ο κ. Φιλιππίδης αναμένει την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ για τον διορισμό του, προκειμένου να μεταβεί στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και να πιάσει δουλειά. Ποιος είναι όμως ο νέος διοικητής του Σισμανόγλειου; 

«Δυνατό» βιογραφικό, πριν τη συμπλήρωση 35 ετών 

Πριν καλά καλά συμπληρώσει τα 35 του χρόνια, ο κ. Γιώργος Φιλιππίδης διαθέτει ήδη ένα «δυνατό» βιογραφικό, το οποίο συνδέεται άμεσα με το αντικείμενο των καθηκόντων που αναλαμβάνει να ασκήσει στο Σισμανόγλειο. Το έτος 2000 ξεκίνησε να σπουδάζει στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή, από όπου αποφοίτησε 4 χρόνια αργότερα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην «Παιδαγωγική», ενώ έγινε κάτοχος ενός ακόμη μεταπτυχιακού διπλώματος, αυτή τη φορά με αντικείμενο τη «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πάτρας. Έχει εργαστεί ως κοινωνικός επιστήμων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής, ενώ έχει ασκήσει και καθήκοντα υποδιοικητή στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Δράμας-Καβάλας, αντιπροέδρου στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και διευθυντή Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια». Στο μεταξύ έχει επιστρέψει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης ως υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. 

Επιπλέον κίνητρο η πολύχρονη σχέση του με την Κομοτηνή 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Κομοτηνή κάθε άλλο παρά μια πόλη ξένη και άγνωστη είναι για τον κ. Φιλιππίδη. Μπορεί να τελείωσε τις προπτυχιακές σπουδές του το 2004, ωστόσο δε σταμάτησε ποτέ να βρίσκεται στην πόλη και να έχει επαφές με τους ανθρώπους της. Αυτό του δίνει ένα επιπλέον κίνητρο, ώστε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για την αναβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπως μας δήλωσε στη συνομιλία που είχαμε μαζί του, με αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. «Η Κομοτηνή είναι μια πόλη πολύ αγαπητή σε εμένα και χαίρομαι που θα είμαι πάλι εκεί», ήταν μία από τις πρώτες του φράσεις. 

Βασική προτεραιότητα η συνεργασία με το προσωπικό του Νοσοκομείου 

Αναμένοντας την επισημοποίηση δια της έκδοσης ΦΕΚ του διορισμού του στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ο κ. Φιλιππίδης περιορίστηκε να δηλώσει ότι η προτεραιότητά του κατά την ανάληψη των καθηκόντων διοικητή θα είναι να έρθει σε επαφή με το προσωπικό του Νοσοκομείου, το οποίο, κατά την εκτίμησή του, διαθέτει την καλύτερη εικόνα γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα. «Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις ανάγκες και τα προβλήματα που θα μας επισημάνουν», υπογράμμισε, «ώστε να δούμε, με το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα σε πρώτη φάση και μακροπρόθεσμα τα πιο σύνθετα». 

«Πρόκληση, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με το προσωπικό, τα προβλήματα στο χώρο της υγείας» 

Ήδη πάντως φάνηκε να έχει επίγνωση των δυσκολιών, που θα συναντήσει ως διοικητής του Νοσοκομείου, αφενός λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης που επηρεάζει οριζόντια τον χώρο της υγείας, αφετέρου λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων, όπως εκείνων των κτιριακών εγκαταστάσεων, που αντιμετωπίζει ειδικότερα το Σισμανόγλειο. «Είναι μια πολύ δύσκολη συγκυρία και ο χώρος της υγείας έχει πάρα πολλά προβλήματα», αναγνώρισε. «Είναι γνωστές σε όλους οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό», προσέθεσε, «η έλλειψη οικονομικών πόρων και τα ζητήματα που υπάρχουν με το προσωπικό, το οποίο είναι πραγματικά εξουθενωμένο από τα πολλά οφειλόμενα ρεπό και από όλα αυτά τα οποία τους προκαλούν έντονη πίεση σε καθημερινή βάση». «Όλα αυτά συνιστούν μία πρόκληση», έσπευσε να επισημάνει, «την οποία θα πρέπει σε συνεργασία και με το προσωπικό να την αντιμετωπίσουμε». 

Αναζήτηση πόρων σε ευρωπαϊκά προγράμματα και σε κοινωφελή ιδρύματα για το κτιριακό 

Εστιάζοντας, τέλος, στο πρόβλημα των κτιριακών εγκαταστάσεων, ο κ. Φιλιππίδης έκανε επίσης λόγο για πρόκληση, εκφράζοντας την πρόθεσή του να αναζητήσει πόρους από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά πρόγραμμα ή συνεργασίες με μεγάλα κοινωφελή ιδρύματα, όπως φερ’ ειπείν το Ίδρυμα Νιάρχου, που επιχορηγούν έργα αναβάθμισης σε δημόσιες δομές. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.