«Παιδεια Παιζει»: Το νεο ΚΔΑΠ της Κομοτηνης

Παναγιώτα Πιπερή, Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και υπεύθυνη του Κέντρου - «Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο έχουμε επιμεληθεί ένα ειδικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς μας φίλους»

Η αγάπη της για την εκπαίδευση την ώθησε στα 18 της αρχικά να επιλέξει να ασχοληθεί με την Φιλολογία, επιλέγοντας το ΤΕΦ του ΔΠΘ. Η Παναγιώτα Πιπερή όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς οι εκπαιδευτικές αναζητήσεις της διευρύνθηκαν και καταστάλαξαν στο κομμάτι της προσχολικής εκπαίδευσης, δημιουργώντας έναν εκπληκτικό χώρο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών παιδιών, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Παιδεία Παίζει».
 
Για αυτήν την νέα προσπάθεια αλλά και τα όνειρα της πάνω σε αυτά μίλησε η ιδιοκτήτρια του κέντρου κ. Πιπερή, αποκαλύπτοντας την φιλοσοφία αλλά και τις βλέψεις της.
 
Ο λόγος στην ίδια λοιπόν…. 

«Σκοπός αποτελεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών εκτός σχολικού ωραρίου» 

ΠτΘ: Τι περιλαμβάνει το νέο σου εγχείρημα και ποια είναι η φιλοσοφία του Κέντρου;
Γ.Π.:
Η φιλοσοφία και το όραμα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης βασίζεται στην ηθική, πνευματική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου και σύνθετου στόχου έχει δομηθεί ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στις πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις, μεθόδους και πρακτικές. Σκοπός του ΚΔΑΠ «Παιδεία Παίζει» είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και δημιουργικό και με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού. 

«Μέσα από διάφορα ερεθίσματα προσπαθούμε να φτιάξουμε τους πολίτες του αύριο» 

ΠτΘ: Γιατί οι γονείς να εμπιστευτούν στα χέρια σας το παιδί τους και σε τι θα ωφεληθούν;
Γ.Π.:
Το Κέντρο μας παρέχει ένα πλήθος ευχάριστων και δημιουργικών δράσεων με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Επιπλέον, παρέχει στα παιδιά την ευκαιρία αλλά και τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να αναπτύξουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Παράλληλα, καλλιτεχνικές δράσεις αλλά και δράσεις ευαισθητοποίησης συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών. Η διεξαγωγή διαθεματικών εκπαιδευτικών projects, η παραγωγή γραπτού λόγου, η προβολή υλικού και η παροχή ερεθισμάτων σε ζητήματα της καθημερινής ζωής, εκτός των άλλων, έχουν ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών. Τα σημερινά παιδιά μας είναι οι αυριανοί πολίτες και γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να τους παρέχουμε πέρα από γνώσεις, ερεθίσματα και ευκαιρίες για ανάπτυξη συνείδησης, ήθους, αξιών και αναπτυγμένης ενσυναίσθησης για τους ανθρώπους γύρω τους.
 

ΠτΘ: Ποια είναι τα στοιχεία στα οποία θα δώσετε μεγαλύτερη έμφαση;
Γ.Π.:
Έμφαση δίνεται και στις νέες τεχνολογίες και επιστήμες αλλά και στη σωματική υγεία και ευεξία των παιδιών με διάφορες ομαδικές δραστηριότητες άθλησης, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων καθηγητών φυσικής αγωγής που προωθούν τις αξίες της ομαδικότητας, της συνεργασίας και του ευγενούς συναγωνισμού.
 
ΠτΘ: Ποια είναι τα ωράρια και οι περιορισμοί του ΚΔΑΠ «Παιδεία Παίζει»;
Γ.Π.: Τα ΚΔΑΠ απευθύνονται στα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, το παιδί δικαιούται να έρχεται εδώ καθημερινά Δευτέρα  έως Παρασκευή και το πρόγραμμα είναι 11μηνο. Ξεκινάει δηλαδή από 1 Σεπτεμβρίου και τελειώνει 31 Ιουλίου. Τις ημέρες που τα παιδιά έχουν σχολείο είναι απογευματινές οι ώρες που μπορούν να έρχονται ενώ σε γιορτές και αργίες θα λειτουργεί το Κέντρο τα πρωινά για τη διευκόλυνση των γονέων. 

«Όλες οι δραστηριότητες γίνονται με την καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού» 

ΠτΘ: Μία ματιά στο χώρο θα μας πείσει πως όλα έχουν γίνει με έμφαση στη λεπτομέρεια και με πολύ αγάπη.
Γ.Π.: 
Η αλήθεια είναι πως προσπάθησα να δώσω μεγάλη προσοχή και βαρύτητα στη διαμόρφωση του χώρου. Ο πολυχώρος μας, συνολικής επιφάνειας 220 τ.μ., αποτελείται από μία αίθουσα 90 τ.μ. για τις αθλητικές δραστηριότητες όπως jumba, yoga, αναρρίχηση, τραμπολίνο, αθλητική ενδυνάμωση, αθλοπαιδείες κ.α., και μία ακόμη αίθουσα 90 τ.μ. όπου θα λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες όπως master chef, μελέτη για το σχολείο, εκπαιδευτικά projects, επιτραπέζια και ομαδικά παιχνίδια, εικαστικά και κατασκευές, κουκλοθέατρο, παραμυθογωνιά, δημιουργική γραφή και πολλά ακόμα! Αξίζει όμως να σημειωθεί πως για την ασφάλεια των παιδιών αλλά και για την καλύτερη γνώση του αντικειμένου όλες οι παραπάνω δραστηριότητες θα γίνονται υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού. Επιπλέον με την ευκαιρία οφείλω να επισημάνω πως η συμμετοχή των παιδιών είναι εντελώς δωρεάν  μέσω ΕΣΠΑ (voucher) για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.