Παιδαγωγικη και κοινωνικη αναγκαιοτητα να επαναλειτουργησουν τα Φροντιστηρια Μεσης Εκπαιδευσης

Ανέστης Στρατιάδης: «Έχουμε μικρά τμήματα, τηρούμε όλους τους κανόνες και τα παιδιά είναι σε καλύτερη κατάσταση όσο αφορά τον συγχρωτισμό στις αίθουσες»

Επιτακτική θεωρούν την επαναλειτουργία δια ζώσης, των φροντιστηρίων μέσης Εκπαίδευσης οι Φροντιστές, σύμφωνα με τον κ. Ανέστη Στρατιάδη, ιδιοκτήτη του φροντιστηρίου Πολυδύναμο και αντιπρόσωπο του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης στην ΟΕΦΕ.

Παρόλο που το Μάιο, όταν επαναλειτούργησε η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, λειτούργησαν μαζί με αυτή, μετά το δεύτερο lockdown, τα μεν Γυμνάσια και Λύκεια άνοιξαν, τα δε φροντιστήρια παρέμειναν κλειστά.

Απέδειξαν ότι μπορούν να δουλέψουν εν μέσω πανδημίας

«Αυτό προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο» σημείωσε ο κ. Στρατιάδης, γιατί τα Φροντιστήρια τήρησαν όλους τους υγειονομικούς κανόνες το προηγούμενο διάστημα, αλλά και είναι σε καλύτερη θέση να τις κρατήσουν από τις σχολικές δομές. «Έχουμε μικρά τμήματα, τηρούμε όλους τους κανόνες και τα παιδιά είναι σε καλύτερη κατάσταση όσο αφορά τον συγχρωτισμό στις αίθουσες απ’ ό,τι στα σχολεία» εξήγησε ο ίδιος. Επίσης τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, κρατώντας καθαρές τις τάξεις, κάνοντας απολύμανση μετά από κάθε μάθημα, και θερμομετρώντας τους μαθητές πριν μπουν στο χώρο τους, με απολυμαντικά και μάσκες διαθέσιμες.

Όσο αφορά τους συνωστισμούς, δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, γιατί φροντίζουν οι μαθητές να μπαίνουν και να βγαίνουν χωρίς να έχουν ιδιαίτερη επαφή. Όσο για την τήρηση των μέτρων, μπορούν να τους ελέγξουν ανά πάσα στιγμή, τόσο στη γραμματεία όσο και τις αίθουσες, παρόλο που πιστεύει πως όλα τα φροντιστήρια θα τηρούν τα μέτρα, όταν ξανανοίξουν.

Τα φροντιστήρια συνεχίζουν να κάνουν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, κάτι που όμως, όπως έχει τονιστεί και παλιότερα, δεν υποκαθιστά το δια ζώσης μάθημα, ιδιαίτερα για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που προετοιμάζονται σε αυτό το ιδιαίτερο κλίμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις. «Λένε ότι ενδιαφέρονται για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και πώς θα προετοιμαστούν, όμως βασικό κομμάτι της προετοιμασίας των μαθητών γίνεται στο φροντιστήριο» σημείωσε ο ίδιος με νόημα, για να συμπληρώσει ότι καλύπτουν όπως μπορούν την κατάσταση, όμως το δια ζώσης μάθημα δεν υποκαθίσταται από την τηλεκπαίδευση, όσο καλή και αν είναι αυτή.

Πιστεύει λοιπόν ότι πλέον είναι απαραίτητο να επαναλειτουργήσουν τα φροντιστήρια, με όλους τους κανόνες και αν χρειαστεί περισσότερους, αλλά να τους αφήσουν να δουλέψουν.

Αντίδραση από όλη την Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδας με την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ζήτησε με επιστολή της προς το αρμόδιο Υπουργείο να λειτουργήσουν τα Φροντιστήρια, σημειώνοντας πως όλη την προηγούμενη περίοδο, έδειξαν την υπευθυνότητά τους, τον σεβασμό τους στις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων και  τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, το ενδιαφέρον τους για την αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους.

Η Ο.Ε.Φ.Ε. και τα χιλιάδες Φροντιστήρια-μέλη της τόνισαν πως απέδειξαν έμπρακτα και στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτών των δύσκολων περιόδων, το ίδιο όμως απέδειξαν και κατά τις περιόδους που τα Φροντιστήρια άνοιξαν με πλήρη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, συνδυάζοντας τη ζωντανή επαφή με τους μαθητές μας, τη δια ζώσης διδασκαλία με την εξασφάλιση της υγείας των μαθητών και των καθηγητών.

Για αυτό και έχουν ζητήσει την άμεση επανεξέταση της  απόφασης να παραμείνουν τα Φροντιστήρια κλειστά, γιατί θεωρούν πως αδικεί την λειτουργία και την προσφορά τους, αλλά και παραβλέπει παράγοντες όπως ο μικρός αριθμός μαθητών ανά τμήμα, κατά πολύ μικρότερος από ότι ισχύει στα τμήματα των σχολείων που ανοίγουν, που σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση  όλων των υγειονομικών κανόνων εξασφαλίζει την μη αύξηση των όποιων κινδύνων.

Μ’ αυτό το σκεπτικό έχουν ζητήσει με πλήρη ευθύνη απέναντι στους μαθητές, τις οικογένειές τους, τους καθηγητές μας, να επανεξεταστεί η απόφαση που ισχύει και να ανοίξουν τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Είναι παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα.

Βέβαια με το κλείσιμο της δευτεροβάθμιας σε Αττική και άλλες περιοχές λόγω του αυστηρότερου lockdown που επιβλήθηκε, η λειτουργία των φροντιστηρίων σε εκείνες τις περιοχές μάλλον δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα, παρόλα αυτά στις υπόλοιπες, και με την επαναλειτουργία των σχολείων, θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα.

Δεν επηρεάζει σημαντικά την προετοιμασία η θέσπιση της βάσης εισαγωγής

Η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, από τις φετινές εξετάσεις, έχει δημιουργήσει μια ανησυχία στους μαθητές. Όμως όπως ανέφερε ο κ. Στρατιάδης, δεν επηρεάζεται η προετοιμασία, μιας και πάντα αυτό που έλεγαν στους μαθητές τους είναι ότι στόχος τους είναι να φτάσουν όσο γίνεται ψηλότερα, με τον καθένα να βάλει τον πήχη για τον εαυτό του όσο το δυνατόν ψηλότερα.

Έτσι ακόμα και μαθητές που θεωρούνται μέτριοι, μπορεί να μη καταφέρουν να πιάσουν πολύ υψηλές βαθμολογίες, αλλά μπορούν να πάνε πολύ καλύτερα και σε αυτό στοχεύουν πάντα. Αυτό, σημείωσε, αν μέχρι πέρυσι ήταν μια παρότρυνση, φέτος είναι επιτακτική ανάγκη, διαφορετικά θα βρεθούν πολύ κάτω από το μέσο όρο, με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα με το τμήμα που θα περάσουν.

Αυτό, θεωρεί, είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνουν την προσπάθειά τους όσο το δυνατόν καλύτερα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών, ώστε να μην βρεθούν εκτός των σχολών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.