Παιχνιδια της γειτονιας στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης

Παιδιά της πόλης γνωρίζουν παιχνίδια που έπαιζαν οι παππούδες τους στους δρόμους και τις αλάνες

Να βγάλει τα παιδιά από την ατομικότητα του ηλεκτρονικού, και να τα συστήσει στη συλλογικότητα των ομαδικών παιχνιδιών, που έπαιζαν παλιά τα παιδιά στις γειτονιές, θέλουν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει», μέσα από την εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Τα παιχνίδια της γειτονιάς» για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών με την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ανδρονίκη Παντελίδου, βασισμένη στο βιβλίο «Το μεγάλο βιβλίο των παιχνιδιών».

Η πρώτη σύναξη παιδιών για τη δράση έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου 5 Μαρτίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, με συναντήσεις να πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο του Μαρτίου, προσπαθώντας να εισάγουν το παιχνίδι ως παράγοντα για την κοινωνική, συναισθηματική, σωματική, γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού.

Όπως τόνισε η κ. Παντελίδου, τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν και τα παιδιά κλείστηκαν μέσα, η τεχνολογία έχει περιορίσει τόσο το διάβασμα, όσο και το ομαδικό παιχνίδι.

Για αυτό και θέλησαν να δείξουν στα παιδιά πως υπάρχει και άλλος τρόπος ψυχαγωγίας, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και μαθαίνοντας να παίζουν και να δουλεύουν ομαδικά, αποτελώντας και ένα μέσο κοινωνικοποίησης καθώς, στο ομαδικό παιχνίδι οι κανόνες είναι ίδιοι, και συμμετέχουν όλοι την ίδια στιγμή.

Έτσι οι συμμετέχοντες έπαιξαν παιχνίδια όπως το κουτσό, η τυφλόμυγα, το τζαμί και άλλα.

Η κ. Παντελίδου έδειξε πολλά παιχνίδια στα παιδιά, περιέγραψε πώς παίζονται και τι πρέπει να κάνει ο καθένας, και στη συνέχεια τα παιδιά, όσο το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν κάποια από αυτά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.