Παιχνιδια απο το παρελθον γνωρισαν τα παιδια της Κομοτηνης

Συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις δράσεις που «έντυσαν» την παρουσίαση του βιβλίου της Βαρβάρας Α. Ιωαννίδου-Τσίτσιρα, «Τα αθώα χρόνια του παιχνιδιού στη Θράκη»

Παιχνίδια από το παρελθόν γνώρισαν και έπαιξαν τα παιδιά που βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 2 Ιουνίου στην αυλή της Τσανακλείου, με την ευκαιρία της παιχνιδο-παρουσίασης του βιβλίου της Βαρβάρας Α. Ιωαννίδου-Τσίτσιρα, «Τα αθώα χρόνια του παιχνιδιού στη Θράκη».

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, το Δήμο Κομοτηνής, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει» και τον «Παρατηρητή της Θράκης» στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων Θράκης 2023, είχε αναβληθεί λόγω καιρικών συνθηκών, όμως έγινε τελικά την Παρασκευή, με τους μικρούς αναγνώστες να γνωρίζουν το βιβλίο και να παίζουν παιχνίδια της Θράκης υπό την καθοδήγηση των Μπιλδέν Ισµαήλ, Νηπιαγωγού, Χαρά Καραποστόλου, Βρεφονηπιοκόµου και Φεϊµέ Ραΐφ, Νηπιαγωγού.

Αγκαλιάζουν τα παιδιά το παιχνίδι

Το βιβλίο προήλθε από την επαφή, για πολλά χρόνια, την κ. Ιωαννίδου-Τσίτσιρα με παιδιά, έχοντας δουλέψει στο μπαλέτο του Δήμου Κομοτηνής παλιότερα και στο Τμήμα ζωγραφικής του Θρακικού Ωδείου στη συνέχεια.

Ήδη εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιεί, σε συνεργασία με την ΔΚΕΠΠΑΚ, εκδήλωση για να γνωρίσουν τα παιδιά τα παλιά παιχνίδια στην παραλία της Μέσης, στο πλαίσιο των θερινών εκδηλώσεων του Δήμου, μια δράση που αγκαλιάστηκε πολύ από όσους συμμετείχαν.

Η κ. Ιωαννίδου-Τσίτσιρα μέσα στην πανδημία, κατέγραψε όλα αυτά τα παιχνίδια, και εικονογράφησε το βιβλιαράκι, θέλοντας να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιχνίδια που είχαν ξεχάσει. Άλλωστε έχει διαπιστώσει πως πέρα από κάποια πολύ διαδεδομένα, όπως το κυνηγητό και το κρυφτό, τα παιδιά δεν γνωρίζουν παλιότερα παιχνίδια, όπως το τζαμί, κλέφτες και αστυνόμοι, το σπασμένο τηλέφωνο και άλλα.

Με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τόνισε, τα παιδιά απομακρύνθηκαν και από το δρόμο και από τις αλάνες, και ξέρουν μόνο ό,τι τους προσφέρεται μέσα από την οθόνη. «Δεν έχουν επιλογή, δεν γνωρίζουν τα παιχνίδια αυτά που είναι τόσο όμορφα, και δίνουν ζωή με βάση την ομαδικότητα και την κοινωνικότητα» ανέφερε. Θύμισε άλλωστε ότι ο Πλάτωνας έλεγε ότι μέχρι 6 χρονών θα πρέπει τα παιδιά να παίζουν αβίαστα, χωρίς να τα επηρεάζουν τι παιχνίδι θα παίξουν, με νερό, πηλό και χώμα, που θα τους εξεγείρει την φαντασία και θα τους δείξει τα μελλοντικά τους επαγγέλματα.

Από την εμπειρία της πάντως, έχοντας αναβιώσει τα παιχνίδια στην παραλία της Μέσης αλλά και, την Παρασκευή στην Τσανάκλειο, βλέπει πως τα παιδιά θέλουν να παίξουν, και συμμετέχουν με ενθουσιασμό. Διαβεβαίωσε δε κλείνοντας πως θα συνεχίσουν και φέτος να κάνουν τη συγκεκριμένη δράση στην παραλία της Μέσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.