Παιχνιδι και αθληση, για μια πολη με λιγοτερα αυτοκινητα

Η Κομοτηνή γιόρτασε την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

Την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να παίξουν, να αθληθούν και φυσικά να κάνουν ποδηλατοβόλτες έδωσε σε δεκάδες, μικρούς και μεγάλους, Κομοτηναίους ο φετινός εορτασμός της «Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο», που έχει καθιερωθεί μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2000. Στόχος των εμπνευστών της είναι, μέσα από σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για τη σπουδαιότητα της χρήσης εναλλακτικών μέσων μετακίνησης και για τον συνδυασμό αυτών, όπου κάτι τέτοιο επιβάλλεται. Το μότο άλλωστε των διοργανωτών στην Κομοτηνή ήταν το «επιλέγω, αλλάζω, συνδυάζω». Για τις δράσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμα της Τρίτης, συνεργάστηκαν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, οι On Bikes Κομοτηνής και ο Σύλλογος Αδιόριστων Επιστημόνων Φυσικής Αγωγής N. Ροδόπης, έχοντας την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής. Το ραντεβού των διοργανωτών με τους μικρούς συμπολίτες μας δόθηκε στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία. Εκεί στήθηκε ένα μεγάλο πάρτι, με μουσική, χορό και αθλητικά δρώμενα, όπως mini soccer και street τένις, ενώ ακολούθησαν η πεζοπορία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και η ποδηλατοδρομία για την προώθηση και τη σωστή χρήση του ποδηλάτου μέσα στην πόλη. 

Λουΐζα Σαλτσίδου «Το ιδανικό θα ήταν να περιοριστούν όσο το δυνατό περισσότερο τα αυτοκίνητα, να αυξηθεί η χρήση των ποδηλάτων και γιατί όχι να βαδίζουμε περισσότερο»

Στην Κομοτηνή τα μηνύματα και οι στόχοι της «Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο» είναι έντονα επίκαιρα κατά την εποχή, που διανύουμε, ένεκα πρόσφατης της ολοκλήρωσης του έργου του ποδηλατοδρόμου, που προκρίνεται ως ιδανική εναλλακτική λύση για τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου. Σε αυτό στάθηκε και η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, κ. Λουΐζα Σαλτσίδου, που παρατήρησε ότι «στην πόλη μας, από τη στιγμή που είναι μια επίπεδη πόλη, όπου μπορεί κανείς να περπατάει και να κυκλοφορεί με το ποδήλατο. Το ιδανικό θα ήταν να περιοριστούν όσο το δυνατό περισσότερο τα αυτοκίνητα, να αυξηθεί η χρήση των ποδηλάτων και γιατί όχι να βαδίζουμε περισσότερο». «Το ιδανικό θα ήταν μια πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα, μια πόλη καθαρότερη, μια πόλη λιγότερο συνωστισμένη», συμπλήρωσε. 

Κική Συνοδινού «Η γυμναστική είναι το καλύτερο φάρμακο, ένα φάρμακο για όλες τις ασθένειες, και τις σωματικές και τις ψυχικές»

Με αφορμή τη συμμετοχή του Συλλόγου Αδιόριστων Επιστημόνων Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβουλία για τον εορτασμό της ημέρας, η πρόεδρός του κ. Κική Συνοδινού τόνισε την ανάγκη της άσκησης για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού και κάλεσε τους συμπολίτες μας να την βάλουν στο καθημερινό πρόγραμμά τους. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, ώστε να βγει, να περπατήσει, να γυμναστεί», σημείωσε ο κ. Συνοδινού, «και κυρίως τα παιδάκια να γυμναστούν, να μάθουν να ασκούνται από μικρά». «Η γυμναστική είναι το καλύτερο φάρμακο», υπογράμμισε, «είναι ένα φάρμακο για όλες τις ασθένειες, και τις σωματικές και τις ψυχικές, ενώ γεμίζει με ευφορία και ευεξία τον άνθρωπο και σίγουρα τον βοηθάει να αντιμετωπίσει καλύτερα την καθημερινότητά του».

«Ο πιο απλός τρόπος γυμναστικής είναι να βγούμε να περπατήσουμε», συνέχισε, «και από εκεί και πέρα είναι να κάνουμε λίγο τρέξιμο, να κάνουμε λίγο ποδήλατο, να κολυμπήσουμε. Ειδικά για τις γυναίκες, που είναι σε μία ηλικία οστεοπόρωσης, προτείνεται η γυμναστική με αντιστάσεις, με βαράκια και με λάστιχα. Το τρέξιμο ή το βάδισμα δυστυχώς δεν μπορούν να γυμνάσουν τόσο σωστά τις μυϊκές ομάδες, ώστε αυτές να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες της καθημερινότητας. Πλέον, έχει μπει στη ζωή μας και η λειτουργική άσκηση, που είναι ασκήσεις οι οποίες ανταπεξέρχονται στις καθημερινές λειτουργικές κινήσεις που κάνει ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Αυτές είναι απλές κινήσεις που μπορούν να γίνουν και σε έναν κλειστό χώρο». Καταλήγοντας, η κ. Συνοδινού χαρακτήρισε τον ποδηλατόδρομο ως σπουδαίο εναλλακτικό μέσο που διαθέτει η Κομοτηνή, για τη χρήση του οποίου, όπως παρατήρησε, δυστυχώς ο πολίτης χρειάζεται παραπάνω εκπαίδευση. 

«Παροτρύνουμε τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ, να αφήσει το τηλεκοντρόλ και να πάει να γυμναστεί στο πιο κοντινό του γυμναστήριο»

Ο Σύλλογος Αδιόριστων Επιστημόνων Φυσικής Αγωγής νομού Ροδόπης έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τμημάτων άσκησης παιδιών και ενηλίκων, μέσω των οποίων προσπαθεί να προωθήσει τον μαζικό αθλητισμό. Ο δήμος Κομοτηνής, τον οποίο ευχαρίστησε η κ. Συνοδινού, διευκολύνει το έργο του Συλλόγου με την παραχώρηση χώρων για τις δράσεις του. «Παροτρύνουμε τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ, να αφήσει το τηλεκοντρόλ και να πάει να γυμναστεί στο πιο κοντινό του γυμναστήριο», τόνισε κλείνοντας στο μήνυμά της. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.