«Παγωσε» η αγορα των εκπτωσεων στην Κομοτηνη

Πτώση περίπου 10% στον τζίρο σε σχέση με πέρυσι για τα καταστήματα στην Κομοτηνή

Σε αναστροφή του κλίματος με τη «Λευκή Νύχτα» ελπίζουν οι καταστηματάρχες

Απογοήτευσε τους καταστηματάρχες της Κομοτηνής η φετινή περίοδος των καλοκαιρινών εκπτώσεων, μιας και παρά τις προσφορές που μπορούσε κανείς να συναντήσει σε όλα τα καταστήματα της Κομοτηνής, είδαν τον τζίρο να πέφτει κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.
 
Και αυτό παρά το γεγονός, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κικής Κωνσταντινίδου, ότι πέρυσι οι εκπτώσεις πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια της επιβολής των capital control, που στην αρχή είχαν δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας τόσο σε καταστηματάρχες αλλά κυρίως στους πελάτες.
«Υπολογίζαμε ότι οι εκπτώσεις θα ήταν τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα, αλλά είχαμε μια πτώση 8 με 10%» σημείωσε η κ. Κωνσταντινίδου, αποδίδοντας αυτή τη μείωση στη γενικότερη πολιτική και οικονομική αστάθεια που υφίσταται στη χώρα, και τη μείωση για ακόμα μια χρονιά του μέσου όρου χρημάτων που διαθέτουν οι καταναλωτές.
Η περεταίρω μείωση του τζίρου στα καταστήματα, τόνισε η κ. Κωνσταντινίδου, σημαίνει περεταίρω μείωση των εισοδημάτων των επαγγελματιών, που με τη σειρά του σημαίνει μείωση των διαθέσιμων προϊόντων στα καταστήματα. «Όλα αυτά είναι ένας κύκλος, ο οποίος μέρα με τη μέρα μειώνεται, μέρα με τη μέρα περικόπτεται γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα» παρατήρησε χαρακτηριστικά η ίδια. 

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη ρευστότητας 

Η αγορά πάντως προχώρησε σε εκπτώσεις, φτάνοντας το 50, το 60 και σε κάποιες περιπτώσεις και το 70%, έχοντας παράλληλα ποικιλία και μεγάλο αριθμό προϊόντων.

«Ο Κομοτηναίος έμπορος κάνει εκπτώσεις, και προσπαθεί όσο είναι δυνατόν να βάλει τον καταναλωτή μέσα στο μαγαζί του, όμως όταν δεν υπάρχει ρευστότητα τα πράγματα είναι δύσκολα» σημείωσε η κ. Κωνσταντινίδου, επισημαίνοντας πως την κατάσταση δυσκόλεψε πάρα πολύ το γεγονός ότι στα ΜΜΕ μετά τον δεκαπενταύγουστο «έπαιξε» πολύ  το θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μόλις εκδόθηκε, έκανε τους πολίτες -οι οποίοι βλέπουν και άλλες πληρωμές να έρχονται το Σεπτέμβρη- να σφίγγονται και να μην προχωρούν σε αγορές. Φέτος δε είχαμε και πτώση στην τουριστική κίνηση, με την κ. Πρόεδρο να επαναλαμβάνει πως πλέον έχει γίνει πασιφανές πως θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις και κίνητρα ώστε οι διερχόμενοι τουρίστες να επισκεφτούν την αγορά της πόλης και να μην είναι απλά περαστικοί από την πόλη. 

Σε αναστροφή του κλίματος με τη «Λευκή Νύχτα» ελπίζουν οι καταστηματάρχες 

Παρόλες στις δυσκολίες, οι καταστηματάρχες της Κομοτηνής δεν το βάζουν κάτω, και ελπίζουν πως η πραγματοποίηση της Λευκής Νύχτας την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με την έκθεση τοπικών προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου θα αναστρέψει το κλίμα των ημερών.
«Είναι ένα καλωσόρισμα που σχεδιάζει ο Εμπορικός Σύλλογος σε συνεργασία με  την ΟΕΒΕΣ Ροδόπης για τους φοιτητές που έρχονται για πρώτη φορά ή επιστρέφουν στην πόλη μας, καθώς και ένα βήμα για την τόνωση της αγοράς» σύμφωνα με την κ. Πρόεδρο, η οποία ελπίζει πως οι φοιτητές με αυτό τον τρόπο θα γνωρίσουν την πόλη και την αγορά της, τη φιλοξενία αλλά και την γαστρονομία της.
 
Η Λευκή Νύχτα, κατά τα λοιπά, δεν θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με την περυσινή ιδιαίτερα, πλην κάποιων «εκπλήξεων» που ετοιμάζουν οι σύλλογοι για το κοινό της πόλης. «Κάθε φορά πρέπει να εμπλουτίζουμε τις δράσεις για να κρατάμε το κοινό σε εγρήγορση» τόνισε η κ. Κωνσταντινίδου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δράσεις αυτές τους Σεπτεμβρίου θα δώσουν κινητικότητα στην αγορά μέσω των φοιτητών, που αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.