«Παγωνουν» οι μεταταξεις νοσηλευτων απο το Σισμανογλειο

Οι δεσμεύσεις Κουρουμπλή, οι εξηγήσεις προς τους εργαζόμενους και… ο όρκος στη μνήμη της μητέρας του

Στον απόηχο της έκρηξης οργής, που προκάλεσε μια από τις τελευταίες του αποφάσεις ως Υπουργού Υγείας, εκείνη της μετάταξης 7 νοσηλευτών από το Νοσοκομείο της Κομοτηνής σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της παραμεθορίου, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αφίχθη άρον-άρον στην περιοχή μας χθες το πρωί, επιχειρώντας να δώσει εξηγήσεις και να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και το κλίμα ανησυχίας, που είχε προκληθεί από τον κίνδυνο περαιτέρω αποδυνάμωσης του Σισμανόγλειου. Συνοδεία τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών, κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο απερχόμενος υπουργός επισκέφτηκε τα δύο κέντρα υγείας της Ροδόπης, των Σαπών και του Ιάσμου, ενώ είχε συνάντηση στην αίθουσα συνελεύσεων του Νοσοκομείου Κομοτηνής με τον διοικητή, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Στη διάρκεια της συνάντησης, όπου ο κ. Κωνσταντίνος Ναλμπάντης και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων περιέγραψαν την οριακή κατάσταση της λειτουργίας του Νοσοκομείου και το δυσμενέστερο περιβάλλον, που θα διαμορφωθεί από την αποχώρηση των 7+7 υπό μετάταξη νοσηλευτών, υπήρξαν μικροδιαστήματα έντασης και διαμαρτυριών προς τον πρώην Υπουργό, αλλά κατά βάση επικράτησε η διάθεση για συζήτηση, ανάλυση των δεδομένων και αναζήτηση λύσεων για τα άμεσα και επιτακτικά προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος. 

Κωνσταντίνος Ναλμπάντης «Ενώ φεύγουν εργαζόμενοι από εδώ, δεν έρχεται κανένας στο νοσοκομείο μας»

Ο κ. Ναλμπάντης παρουσίασε στον πρώην Υπουργό Υγείας μια συνολική εικόνα του προβλήματος της υποστελέχωσης, όπως αυτό αναδεικνύεται από τον αριθμό των κενών θέσεων στον οργανισμό του Νοσοκομείου. «Από τις 250 θέσεις νοσηλευτών, που προβλέπονται στον οργανισμό», εξήγησε ο διοικητής, «καλύπτονται σήμερα οι 170». «Ως προς το μόνιμο ιατρικό προσωπικό», παρατήρησε σε άλλο σημείο, «από 78 γιατρούς έχουμε 32, ενώ μας έρχονται άλλοι 18 από τα κέντρα υγείας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του νομού μας». «Στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τους γιατρούς», επισήμανε, «γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε 14 επικουρικούς, που στο τέλος της χρονιάς λήγει η θητεία τους».

«Τελευταία μας στεναχώρησαν οι μετατάξεις, που έχουν προχωρήσει», συνέχισε με νόημα ο κ. Ναλμπάντης, για να παρατηρήσει ότι «ενώ φεύγουν εργαζόμενοι από εδώ, δεν έρχεται κανένας στο νοσοκομείο μας». Τέλος, ο διοικητής του Σισμανόγλειου σημείωσε ότι παρόλο τον περιορισμό των μεγεθών του προϋπολογισμού, το Νοσοκομείο μας δεν έχει ξεμείνει από υγειονομικό υλικό, ενώ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται ενίσχυση σε προσωπικό για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι κλινικές του. 

Κοσμάς Φιλιππίδης «Τα κενά μας σε ποσοστά είναι στα επίπεδα του Ευαγγελισμού»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, κ. Κοσμάς Φιλιππίδης, που διέκρινε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του νοσοκομείου την υποστελέχωσή του, προσδιορίζοντας το ύψος των κενών θέσεων στο 40%. «Τα κενά μας σε ποσοστά είναι στα επίπεδα του Ευαγγελισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά, «με τη διαφορά ότι ο Ευαγγελισμός είναι ένα νοσοκομείο των Αθηνών με πολλά νοσοκομεία δίπλα του και εφημερεύει μία στις τρεις ημέρες, ενώ εμείς εφημερεύουμε κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο».

Μαρία Ντικούδη «Περιμένουμε να γίνετε μπροστάρης της ιδέας να δημιουργηθεί ένα καινούργιο νοσοκομείο»

Τις ίδιες παρατηρήσεις έκανε και η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, κ. Μαρία Ντικούδη, η οποία όμως επεκτάθηκε και στα ζήτημα των πληρωμών προς το προσωπικό, υπενθυμίζοντας ότι τελευταία επιβλήθηκαν οριζόντιες περικοπές στα εξαιρέσιμα, όπως επίσης στο κτιριακό του Νοσοκομείου, που αποτελεί ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για την υγεία στη Ροδόπη. «Το Νοσοκομείο αυτό είναι παλαιό», υπογράμμισε η κ. Ντικούδη, «έγιναν διάφορες προσπάθειες να γίνει καινούργιο, αλλά ενώ οι όμοροι νομοί έχουν καινούργιο νοσοκομείο, ο μόνος νομός που δεν έχει και ο μόνος νομός που θα έπρεπε να έχει είναι η Ροδόπη». «Περιμένουμε να γίνετε μπροστάρης της ιδέας να δημιουργηθεί ένα καινούργιο νοσοκομείο», τόνισε κλείνοντας, απευθυνόμενη προς τον κ. Κουρουμπλή, «ένα νοσοκομείο πλήρως στελεχωμένο από προσωπικό, για να μπορεί αυτή η τοπική κοινωνία να απολαμβάνει τα αγαθά της δημόσιας υγείας». 

Αλέξανδρος Σπανός «Δε γνώριζε η δεξιά σας τι ποιεί η αριστερά σας, όταν υπογράφατε τις 7 μετατάξεις, γιατί δεν είχατε την κατάλληλη ενημέρωση από τους τοπικούς πολιτικούς φορείς»

Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξανδρος Σπανός, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων και εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, αναγνώρισε καταρχήν τη σημαντική συμβολή του πρώην Υπουργού Υγείας στην καταβολή οφειλών παρελθόντων ετών προς τους εργαζομένους των νοσοκομείων, όπως επίσης τις ενέργειές του για την πρόσληψη μόνιμων υγειονομικών και τη διάσωση των νοσηλευτικών σχολών των Νοσοκομείων. Επισημαίνοντας όμως ότι «όλα αυτά ωχριούν απέναντι σε αυτά που κάνατε και σε αυτά που δεν κάνατε», καταλόγισε στον κ. Κουρουμπλή ενέργειες και παραλείψεις, που λειτούργησαν εις βάρος του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας, ενώ ειδικότερα για το Σισμανόγλειο τον κατηγόρησε ότι «παραλύσατε το δημόσιο νοσοκομείο Κομοτηνής, υπογράφοντας 7 μετατάξεις, 7 ημέρες πριν παραιτηθεί η κυβέρνηση».

«Θα μας προκαλούσε ιδιαίτερη απογοήτευση αν αρχίσουν να κλείνουν κλινικές», προσέθεσε, «και θα έχετε και ηθική και πολιτική ευθύνη». Δεν παρέλειψε, τέλος, να ρίξει μια «σπόντα» για τη στάση των δύο κυβερνητικών βουλευτών του νομού μας, τονίζοντας προς τον κ. Κουρουμπλή ότι «δε γνώριζε η δεξιά σας τι ποιεί η αριστερά σας, όταν υπογράφατε αυτές τις 7 μετατάξεις, γιατί προφανώς δεν είχατε την κατάλληλη ενημέρωση από τους τοπικούς πολιτικούς φορείς, που περί άλλων μάλλον μεριμνούν και τυρβάζουν και άλλους στόχους έχουν οι επισκέψεις τους». 

Παναγιώτης Κουρουμπλής «Θα ήταν πάρα πολύ άδικο να μου πει κάποιος ότι υπέγραψα τις 7 μετακινήσεις για προεκλογικούς λόγους»

Την ίδια ανησυχητική εικόνα, αναφορικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου, εισέπραξε ο πρώην Υπουργός Υγείας και από τους υπόλοιπους νοσηλευτές και γιατρούς, που πήραν τον λόγο, ενώ παρέλαβε και σχετική επιστολή του δημάρχου Κομοτηνής από τον γιατρό και αντιδήμαρχο, κ. Νίκο Σωτηρακόπουλο. Στην τοποθέτησή του ενώπιον του διοικητή και του προσωπικού του Σισμανόγλειου, έσπευσε καταρχήν να αποποιηθεί την όποια σκοπιμότητα, προεκλογικού τύπου, ανέδυε η πρόσφατη απόφασή του για τις μετατάξεις νοσηλευτών, και επικαλέστηκε ως κίνητρό του τη διάθεση να ικανοποιήσει αιτήματα εργαζομένων, που αναγκάζονταν να εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους και τον τόπο καταγωγής τους. «Θα ήταν πάρα πολύ άδικο να μου πει κάποιος ότι υπέγραψα τις 7 μετακινήσεις για προεκλογικούς λόγους», υπογράμμισε. Για να προσθέσει με έμφαση ότι «το πιο ιερό πράγμα στην ψυχή μου είναι η μάνα μου και σας λέω ότι στη μνήμη αυτής της γυναίκας, που ήταν για μένα ό,τι καλύτερο στον κόσμο, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση». «Απλώς υπέγραφα συνεχώς, διότι εγώ θεωρώ ότι και το κοινωνικό πρόβλημα που έχει ένας άνθρωπος είναι εξίσου σεβαστό και πρέπει να το λάβει κανείς υπόψιν του», συμπλήρωσε. «Είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να ενώνει κανείς οικογένειες, όχι να τις διαλύει στο βωμό του επαγγελματισμού», υπογράμμισε σε άλλο σημείο, «και η απόφασή μου είναι ότι, εφόσον θα πάω πάλι στο Υπουργείο, από τα 800 αιτήματα, που υπάρχουν, να ικανοποιηθούν τα περισσότερα και στις κενές θέσεις που θα προκύψουν να πάει νέο προσωπικό». Επιπροσθέτως, για να ενισχύσει το επιχείρημα ότι δεν είχε σκοπιμότητα η κίνησή του, τόνισε προς τους συνομιλητές του πως αν ήθελε να λειτουργήσει με προεκλογικές σκοπιμότητες, θα είχε στείλει προσωπικό στην ιδιαίτερή του πατρίδα, στο Αγρίνιο, και τους κάλεσε να επικοινωνήσουν με συναδέλφους τους για να το διασταυρώσουν. 

Προσωρινή λύση, ενόψει μόνιμων προσλήψεων, η πρόσληψη επικουρικών νοσηλευτών

Έχοντας δώσει τις παραπάνω εξηγήσεις κι αναγνωρίζοντας συνάμα τις αρνητικές συνέπειες της επίμαχης απόφασης για το Νοσοκομείο της πόλης μας, ο κ. Κουρουμπλής γνωστοποίησε ότι σε συνεννόηση με τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας θα «παγώσουν» οι διαδικασίες των 7 μετατάξεων και δε θα προχωρήσουν τα εκκρεμούντα αιτήματα, μέχρις ότου διευθετηθεί η αναπλήρωση των επίμαχων κενών. Προοπτική αναπλήρωσης υπάρχει, όπως επισήμανε, μέσω των 4.500 προσλήψεων στο χώρο της υγείας, που είχαν εγκριθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση. Στην κατανομή των συγκεκριμένων προσλήψεων, όπως διευκρίνισε, υπάρχει η πρόβλεψη να πριμοδοτηθούν οι ακριτικές περιοχές του Αιγαίου και της Θράκης, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός για τα νοσοκομεία, που θα υποδεχτούν τους μετακινηθέντες με μετάταξη υπαλλήλους, ώστε να αυξηθεί ανάλογα σε εκείνα τα νοσοκομεία, που υφίστανται απώλειες λόγω των μετατάξεων. 

«Η δέσμευση που δίνω είναι να σταματήσουμε τη διαδικασία των μετατάξεων, μέχρι να έρθει καινούργιο προσωπικό»

Αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι οι διαδικασίες ΑΣΕΠ που απαιτούνται για τις προσλήψεις είναι χρονοβόρες, ο κ. Κουρουμπλής προέταξε ως άμεση λύση για το Σισμανόγλειο την πρόσληψη επικουρικών νοσηλευτών, μέσα από ένα κονδύλι της τάξεως των 300.000 ευρώ που έχει χορηγηθεί προς αυτόν τον σκοπό στο Νοσοκομείο.

«Η δέσμευση που δίνω είναι να σταματήσουμε τη διαδικασία των μετατάξεων, μέχρι να έρθει καινούργιο προσωπικό», σημείωσε ο πρώην Υπουργός Υγείας, για να εξηγήσει ότι «επειδή κάποιος θα μας πει ότι το καινούργιο προσωπικό, με βάση τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, καθυστερεί να προσληφθεί, ζήτησα από τον διοικητή να αιτηθεί επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό. Ήδη έχουμε στείλει 300.000 ευρώ για επικουρικό προσωπικό, για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του Νοσοκομείου και να διευκολύνουμε και κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν οικογένειες, γιατί πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την πλευρά την κοινωνική». 

Δέσμευση για παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών

Ένα άλλο ζήτημα, που απασχόλησε στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, ήταν εκείνο των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Η απόκριση του απερχόμενου Υπουργού Υγείας στην έκκληση του διοικητή του Σισμανόγλειου για παράταση της θητείας των 14 επικουρικών γιατρών ήταν θετική. Σύμφωνα με τη δέσμευση του κ. Κουρουμπλή, για τους επικουρικούς γιατρούς που είχαν θητεία έναν χρόνο και παρατάθηκε ήδη κατά 6 μήνες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τη διάρκεια των συμβάσεών τους σε 3 χρόνια. 

«Προβλήματα στις προσλήψεις, που δεν τα λαμβάνει κανείς υπόψιν του, αλλά είναι μια πραγματικότητα»

Αναφερόμενος γενικότερα στην προοπτική νέων προσλήψεων, υπενθύμισε την ειλημμένη απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης για 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δήλωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. «Πήραμε μια απόφαση να πάρουμε μόνιμο προσωπικό για 4.500 θέσεις», σημείωσε, «και όταν πήραμε το ΟΚ από το Υπουργικό Συμβούλιο, είπα ότι ήταν σημαντική επιτυχία γιατί από τις 7.500 του μόνιμου προσωπικού που θα πάρει το δημόσιο πήραμε τις 4.500». «Όταν όμως βλέπεις τις ανάγκες, σε πιάνει δέος», προσέθεσε, για να παρατηρήσει ότι «η πραγματικότητα αυτή έχει και μία άλλη όψη, για να προσλάβεις μόνιμο προσωπικό έχεις μία περίπλοκη διαδικασία». «Καλέσαμε στο Υπουργείο τον κ. Καραβοκύρη από τον ΑΣΕΠ, παρουσία και της ΠΟΕΔΗΝ», εξήγησε, «για να του πούμε “βρείτε τον ταχύτερο δυνατό χρόνο, για να ξεκινήσει η διαδικασία των προσλήψεων”. Για να κερδίσουμε χρόνο, ενεργοποιήσαμε 3-4 παλιούς διαγωνισμούς, από τους οποίους προσπαθούμε να πάρουμε κάποιους γιατρούς. Άλλοι δέχονται, άλλοι όχι, γιατί κάποιος μετά από 4 χρόνια δεν έρχεται, γιατί μπορεί να έχει ταχτοποιηθεί η ζωή του. Πρόκειται για προβλήματα, που δεν τα λαμβάνει κανείς υπόψιν του, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Εμείς στοχεύουμε στα επόμενα τρία χρόνια ο ρυθμός των προσλήψεων να έχει τους ίδιους ρυθμούς, για να μπορέσουμε στο διάστημα αυτό να αιμοδοτήσουμε το σύστημα με 20.000 μόνιμο προσωπικό». 

Αργότερα τα «σπουδαία» για το νέο Νοσοκομείο…

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κατασκευής Νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, ο κ. Κουρουμπλής απέφυγε να τοποθετηθεί, επιφυλασσόμενος να μιλήσει επί συγκεκριμένων σε επόμενη επίσκεψή του στην πόλη μας, που εφόσον είναι ξανά Υπουργός θα γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα, όπως υποσχέθηκε στους εργαζόμενους. «Δε θα σας μιλήσω ακόμα για το θέμα της κατασκευής καινούργιου νοσοκομείου», σημείωσε στη σχετική αναφορά του, «γιατί αν το πω, πρέπει να ξέρω τι θα πω». «Όταν θα έρθω την άλλη φορά», συνέχισε, «μπορεί να είμαι έτοιμος να σας το πω. Τώρα είναι εκλογές και θα λέγατε ότι ήρθα εδώ για να σας πω “παραμύθια της Χαλιμάς”». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.