Παγκοσμια κλιματικη κριση: Το λεκανοπεδιο της λιμνης Βαν κρουει κωδωνα κινδυνου

Συρρικνώνεται δραματικά η λίμνη

Η ξηρασία λόγω της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης είναι πιο φανερή στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα νερού τα επόμενα 10 χρόνια λόγω της ξηρασίας, η οποία βρίσκεται σε ανησυχητικό επίπεδο.

Η παγκόσμια κλιματική κρίση έχει προκαλέσει διαδοχικές μετεωρολογικές καταστροφές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος δήλωσε στην έκθεσή της ότι «η κλιματική κρίση επιδεινώνεται παντού σε επίπεδα που δεν έχουν συμβεί ποτέ πριν».

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία στην Τουρκία, οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ξηρασία είναι οι ανατολικές και νοτιοανατολικές. Στα νοτιοανατολικά, ένα σημαντικό μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων φέτος έχει ξεραθεί επειδή δεν υπάρχουν αρκετές βροχοπτώσεις. Στο λεκανοπέδιο της λίμνης Βαν στα ανατολικά της χώρας, ωστόσο, η ξηρασία και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν φτάσει σε επίπεδα συναγερμού. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι στο λεκανοπέδιο γίνεται όλο και πιο ξηρό, οι βροχοπτώσεις εξατμίζονται γρήγορα και συρρικνώνεται η λίμνη Βαν.

Ο μεγαλύτερος αρνητικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι στο λεκανοπέδιο της λίμνης Βαν

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Βαν Γιουζουντζού Γιλ Φαρούκ Αλαεντίνογλου, ο οποίος παρακολουθεί τις αλλαγές θερμοκρασίας και κλίματος στην περιοχή, υπάρχει μια πολύ σοβαρή διαφοροποίηση στην ποσότητα και στην μορφή των βροχοπτώσεων, στον ρυθμό εξάτμισης και στις εποχιακές μεταβάσεις τα τελευταία 20-30 χρόνια.

Ο Αλαεντίνογλου, σημείωσε ότι η ποσότητα των βροχοπτώσεων έχει μειωθεί και το σχήμα των βροχοπτώσεων έχει επίσης αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της λίμνης Βαν, ένα λεκανοπέδιο που καλύπτεται από ψηλά βουνά, και ανησυχεί ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής θα παρατηρηθούν σε αυτή την κλειστή λεκάνη.

«Προηγουμένως, οι βροχοπτώσεις έπεφταν με τη μορφή χιονιού και το χιόνι που έπεφτε στα ορεινά διέρρεε στα χαμηλότερα στρώματα του εδάφους. Μέχρι τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ικανοποιούσε τις ανάγκες του λεκανοπεδίου.  Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια διαφοροποίηση στη μορφή, ακριβώς όπως υπήρξε μια διαφοροποίηση στο χρόνο της βροχόπτωσης».

Στεγνώνουν και συρρικνώνονται οι λίμνες

Είναι αξιοσημείωτη η μείωση των βροχοπτώσεων στην λίμνη Βαν. Αντίθετα, υπάρχει σοβαρή αύξηση της θερμοκρασίας και εξάτμισης. Αυτό σημαίνει ότι πολλές λίμνες, ειδικά η λίμνη Βαν, χάνουν σταδιακά επίπεδα και συρρικνώνονται.

«Οι βροχοπτώσεις και τα νερά πηγής τροφοδοτούν τις λίμνες. Οι λίμνες επίσης ρέουν πραγματικά και ικανοποιούν τις ανάγκες σε νερό που χρειάζεται το λεκανοπέδιο. Είμαστε μάρτυρες του γεγονότος ότι οι πηγές δεν τροφοδοτούν τις λίμνες, δεν μπορούν να αντέξουν την εξάτμιση και στεγνώνουν. Το επίπεδο του υπόγειου νερού μειώνεται κάθε χρόνο».

«Θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα πόσιμου νερού σε 10 χρόνια»

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν στο ανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου της λίμνης Βαν άρχισαν να δυσκολεύονται να βρουν χώρο για να βόσκουν τα ζώα τους και μια πηγή νερού για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Η ξηρασία και η υπερθέρμανση, καθώς και η ασυνείδητη εξόρυξη υπόγειων υδάτων, αποτελούν επίσης σημαντικό πρόβλημα. Ο καθηγητής Αλαεντίνογλου σημειώνει ότι οι γεωτρήσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε υπόγειους πόρους. «Καθώς αυτά τα νερά μειώνονται, η πόλη σύντομα θα αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα πόσιμου νερού τα επόμενα ίσως 10 χρόνια. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή δεν θα σταματήσει πλέον με ή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση για το επόμενο διάστημα. Η ανθρωπότητα συμβάλλει σε μια πολύ πιο σοβαρή υπερθέρμανση του πλανήτη. Μετά από αυτό, οι υδάτινοι πόροι θα μειώνονται καθημερινά. Εάν δεν βρεθεί λύση, θα υπάρξει μια ξηρασία που θα είναι τόσο σοβαρή και θα υπάρξει πρόβλημα με το πόσιμο νερό τα επόμενα χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.