Παγκοσμια ημερα Νοσηλευτων: Ημερα τιμης σε οσους συνεχιζουν, αλλα και σε οσους χαθηκαν στην «μαχη» κατα του κορωνοιου

Ενιαίο κλάδο, βαρέα και ανθυγιεινά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού οι βασικές διεκδικήσεις του κλάδου

Ιάκωβος  Σιρλατζής, πρόεδρος Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ιδιαίτερη σημασία ως προς την ανάγκη ανάδειξης του έργου που επιτελούν διαχρονικά για την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, είχε η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή/Νοσηλεύτριας που τιμάται σε όλον τον κόσμο στις 12 Μάϊου.

Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αποτέλεσε ευκαιρία εκ νέου αναγνώρισης της μεγάλης συνεισφοράς τους τόσο στην εν εξελίξει μάχη όσο και διαχρονικά στην περίθαλψη, φροντίδα και υγεία των ασθενών, αλλά και ανάδειξης των διαχρονικών προβλημάτων του κλάδου, καθώς και των αιτημάτων τους.

Με την αφορμή της εν λόγω Παγκόσμιας Ημέρας, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία συγκεντρώθηκαν στις πύλες των κατά τόπους νοσοκομείων, προκειμένου να αναδείξουν «τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος και τα μείζονα εργασιακά αιτήματα των υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων», ενώ σε όλη την Ελλάδα ελήφθησαν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις διεκδικήσεις τους.

Και στην περιοχή μας το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση επικεντρώνοντας στο κύριο αίτημα του κλάδου που αφορά στην νομοθέτηση ενός Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού στον οποίο θα εντάσσονται οι Νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ οι ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, οι Μαίες-Μαιευτές, και οι Επισκέπτες-Επισκέπτριες υγείας, ενώ σε συνεργασία με τους Δήμους όλης της Περιφέρειας αποφασίστηκε η συμβολική φωταγώγηση δημοσίων κτηρίων, με το Δημαρχείο Κομοτηνής να «ντύνεται» στα λευκά.

«Πρωτόγνωρη και ανέλπιστη αναγνώριση για εμάς το χειροκρότημα του κόσμου»

Ο πρόεδρος του Σωματείου και νοσηλευτής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Ιάκωβος Σιρλατζής, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την «μάχη» του νοσηλευτικού προσωπικού με τον κορωνοϊό αλλά και τα βασικά αιτήματα του κλάδου.

«Εμείς όλο αυτό το διάστημα αντιμετώπισης της πανδημίας βρεθήκαμε και δεχτήκαμε το χειροκρότημα του κόσμου, μία πρωτόγνωρη και ανέλπιστη κοινωνική αναγνώριση για εμάς. Γιατροί και νοσηλευτές σταθήκαμε στο πλευρό των ασθενών, παλέψαμε κάτω από αντίξοες συχνά συνθήκες, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγούμε νικητές από αυτή την κατάσταση» εξηγώντας πως «ως επαγγελματίες υγείας, με ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή, μέρα και νύχτα, με δύναμη, πείσμα και υπομονή ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, ξεπερνώντας πολλές φορές και τον εαυτό αλλά και τον φόβο που αρχικά υπήρχε από μερίδα των συναδέλφων που βρίσκονταν σε κλινικές και νοσοκομεία αναφοράς και τις ΜΕΘ, για το πώς στο τέλος της βάρδιας θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, χωρίς να μεταφέρουν κάτι στα συγγενικά τους πρόσωπα». «Υπήρξε προβληματισμός» εξήγησε «ωστόσο ο επαγγελματισμός της πλειοψηφίας των συναδέλφων μας τον έσβησε».

«Η νοσηλευτική είναι ενιαία και έτσι θα πρέπει να είναι»

Ερωτηθείς σχετικά με τα βασικά αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου, ο κ. Σιρλατζής εξήγησε πως το βασικό αίτημα αφορά στη νομοθέτηση «ενός και μόνο ενιαίου κλάδου, νοσηλευτικού προσωπικού» στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τεχνολογικής εκπαίδευσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (βοηθοί νοσηλευτών), στην πλήρη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και τη στελέχωση των δημοσίων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό.

«Ως προς μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης, αυτή τη στιγμή έχουν γίνει μόνο “μικρές ενέσεις” με επικουρικό προσωπικό που έχει προσληφθεί στα νοσοκομεία, αλλά το θέμα είναι ότι χρειάζεται μόνιμο προσωπικό» επεσήμανε εξηγώντας πως πολλοί εκ των εν ενεργεία νοσηλευτών βρίσκονται ένα βήμα πριν την συνταξιοδότηση, θέσεις οι οποίες δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν ούτε από τους διαθέσιμους επικουρικούς.

Ως προς το βασικό αίτημα της νομοθέτησης ενός κλάδου για το σύνολο των εργαζομένων, ο κ. Σιρλατζής, υπογράμμισε πως «εμείς θεωρούμε ότι η νοσηλευτική είναι ενιαία και έτσι θα πρέπει να είναι» για να επισημάνει πως «το 40% των νοσοκομείων είναι Δ.Ε. βοηθοί νοσηλευτών που εδώ και χρόνια εκτελούν καθήκοντα νοσηλευτών, παραβιάζοντας το προεδρικό διάταγμα σχετικά με το καθηκοντολόγιο. Κρατούν τμήματα μόνοι τους, όταν υπάρχει έλλειψη νοσηλευτών πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης κ.ο.κ.».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γνωστοποίησε ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο θα πρέπει όπως τόνισε «να κατανοήσει και η πολιτική ηγεσία ότι ο κλάδος είναι ένας και ενιαίος».

Κλείνοντας στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή ο κ. Σιρλατζής έστειλε το δικό του μήνυμα επισημαίνοντας πως «σήμερα τιμούμε όλους τους νοσηλευτές που μάχονται ανελλιπώς αλλά και όλους τους νοσηλευτές που χάθηκαν εκτελώντας το καθήκον τους σε παγκόσμιο επίπεδο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.