Παυση AstraZeneca στους κατω των 60

Κανονικά η δεύτερη δόση για όσου έχουν ήδη κάνει την πρώτη

Εισήγηση για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca μόνον για τους πολίτες άνω των 60 ετών έκανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η επικαιροποίηση για τα ηλικιακά όρια για τον εμβολιασμό με ΑΖ γίνεται λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, η οποία βρίσκεται σε μέτρια έως χαμηλά ποσοστά διασποράς, ενώ σημειώθηκε πως όσοι το επιθυμούν, από μικρότερες ηλικίες μπορούν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Για τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το ΑΖ στην 1η δόση, υπάρχει σύσταση να γίνει με το ίδιο σκεύασμα η 2η δόση, καθώς -όπως είπε- ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18-24

Ανοίγει την Τετάρτη στις 16 Ιουνίου η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-24 για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «ο στόχος για το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού».

Ο ίδιος επισήμανε ότι όποιος έχει προγραμματίσει εμβολιασμό με ΑΖ την 1η δόση θα λάβει ενημερωτικό sms με την σύσταση. Υπογράμμισε πάντως ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca επιτρέπεται, δεν υπάρχει απαγόρευση. Ενημέρωσε δε ότι όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης θα γίνει κανονικά.

Ο ίδιος είπε ότι σήμερα αναμένεται να έχουμε κοντά στους 100.000 εμβολιασμούς, σημειώνοντας ότι έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 6,9 εκατ. εμβολισμοί και το 40,5% έχει ήδη εμβολιαστεί με μια δόση, ενώ το 27% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι για το θερινό τρίμηνο αναμένεται να λάβουμε από την Pfizer 4.800.070 δόσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.