Παχυσαρκια και ασκηση στην παιδικη ηλικια

Χθες Δευτέρα 10 Μαΐου 2010, ώρα 12:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Νομαρχίας Ροδόπης, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Νομού Ροδόπης διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Διατροφή –Άσκηση – Παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία».

 

Ο Κώστας Λαπαρίδης αναπληρωτής καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής στο μάθημα Διατροφής και Προπονητικής μίλησε με θέμα διατροφή και παχυσαρκία στα παιδιά. «Απευθυνόμαστε στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής γιατί κατά την άποψή μου είναι οι πλέον ειδικοί να περάσουν μέσα από τα σχολεία και μέσα από το μάθημα Φυσικής Αγωγής τις νέες ιδέες και αντιλήψεις για το ρόλο της στη διατροφή και γενικότερα αυτό το οποίο ονομάζουμε αγωγή υγείας στην εξέλιξη των παιδιών. Νομίζω ότι τέτοιες συγκεντρώσεις και τέτοια σεμινάρια προσφέρουν πολλά σε αυτό που λέμε διαρκή επιμόρφωση ή δια βίου μάθηση».

 

Η γυμναστική ως μάθημα είναι υπό δίωξη

Ο κ. Λαπαρίδης κατήγγειλε ότι η γυμναστική ως μάθημα είναι «υπό δίωξη, εφόσον κρίνεται ότι είναι το μάθημα που δεν χρειάζεται. Όπως όμως αποδεικνύουν πολλές μελέτες είναι το μάθημα που χρειάζεται περισσότερα από άλλα που γίνονται στα σχολεία. Το θέμα είναι ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την έννοια του γυμναστή και του τι κάνει στο σχολείο. Ο γυμναστής δεν είναι απλά αυτός που θα δώσει τις τεχνικές λεπτομέρειες για τα σπορ μέσα στο σχολείο.

 

Είναι ο άνθρωπος που έρχεται σε επαφή με τα παιδιά μέσα από μια πολύ ζωντανή δραστηριότητα που είναι το παιχνίδι και η ελεύθερη δραστηριότητα των παιδιών στην αυλή του σχολείου, αλλά και με επέκταση και έξω από τις ώρες του σχολείου. Κατ’ επέκταση ο γυμναστής πρέπει να καλύπτει τις γνώσεις και τις απαιτήσεις των νέων καιρών με αυτό που ονομάσαμε γενικότερα αγωγή υγείας, η οποία έχει να κάνει και με τη διατροφή και με τη φυσική δραστηριότητα και με τον νέο τρόπο ζωής που πρέπει να έχουμε οι άνθρωποι». Ειδικότερα είπε ότι οι ώρες της γυμναστικής έχουν μειωθεί και στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου «υφίστανται ως έννοια και όχι ως πραγματικότητα. Αυτό έχει οδηγήσει σε πολύ άσχημες εξελίξεις σε θέματα υγείας όλα αυτά τα άτομα που πέρασαν από το σχολείο χωρίς την πραγματική φυσική αγωγή».

 

Σε ερώτηση αν οι γυμναστές καλύπτουν αυτές τις ανάγκες ο κ. Λαπαρίδης υποστήριξε ότι οι νεότεροι γυμναστές ως ένα σημείο ναι, οι παλιότεροι ίσως όχι τόσο λόγω αναλυτικών προγραμμάτων. Ιδίως όμως στο ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού με όλες τις νέες επιστημονικές απόψεις γύρω από το ρόλο της φυσικής αγωγής. «Για αυτό πιστεύω ότι εμείς που είμαστε μέσα στην παραγωγή της γνώσης να ερχόμαστε σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν πράξη στις αυλές των σχολείων αυτή τη γνώση με πολλές δυσκολίες, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτοί είναι οι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά και πρέπει να την κάνουν πολύ καλά».

Οι γονείς αρνούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας

«Επειδή δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και σωστές παραπομπές ουσιαστικά και οι ενήλικες και τα παιδιά ψάχνουν μόνοι τους να βρουν πότε θα πάνε στο γιατρό», υποστήριξε η Καλλιόπη Κώτσα ενδοκρινολόγος, ομιλήτρια στην ημερίδα, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ευαισθητοποίηση από πλευράς παιδιάτρων στο θέμα αυτό. «Το μεγαλύτερό μας θέμα είναι ότι ένα παχύσαρκο παιδί τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουν οι γονείς ότι έχει πρόβλημα. Αρνούνται να το αντιμετωπίσουν. Οπότε όταν επισκεφθεί το γιατρό παρουσιάζει διάφορες επιπλοκές». Όπως είπε οι γονείς ευαισθητοποιούνται και επισκέπτονται ενδοκρινολόγο μόνο όταν ο γιατρός πει ότι υπάρχει μια διαταραχή στην ανάπτυξη του παιδιού είτε αυτή αφορά στο ύψος, είτε στο βάρος είτε σε ειδικότερες περιπτώσεις.

Η παχυσαρκία είναι νόσος

Ο Κώστας Νικολαϊδης διατροφολόγος – διαιτολόγος, ομιλητής στην ημερίδα ανέφερε ότι η παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι μια πραγματικότητα και βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που πολλά θέματα είτε κοινωνικής είτε οικογενειακής υφής, είτε παιδείας, πρέπει να αλλάξουν, διότι η παιδική παχυσαρκία είναι μάστιγα, είναι νόσος, ξεκινά από την πολύ μικρή ηλικία. Δυστυχώς ως γονείς αφήνουμε τους ρόλους μας από έξω αλλά είμαστε οι κύριοι αρνητικοί πρωταγωνιστές. Όταν δούμε ότι το πρόβλημα έφθασε σε υψηλό βαθμό τότε αρχίζουμε και προσπαθούμε να δούμε τι φταίει και προσπαθούμε να το καλύψουμε. Η πρόληψη βέβαια είναι το καλύτερο στοιχείο παρά να φθάσουμε στο σημείο της θεραπείας. Το κομμάτι της διατροφής είναι πολύ σημαντικό όπως και το κομμάτι της άσκησης, διότι αυτός ο συνδυασμός είναι η μόνη φυσιολογική λύση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις. Όλα αυτά συνιστούν ένα κρίκο και οφείλουμε είτε ατομικά είτε σαν γονείς είτε σαν άτομα που ασχολούνται με την παιδική ηλικία να δώσουμε λύσεις, κατευθύνσεις και συμβουλές. Προσπαθούμε να δώσουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι μόρφωσης έτσι ώστε αυτή η νόσος να μπορέσει να μειωθεί ή και να θεραπευτεί».

 

Όπως είπε δίδαγμα για ένα παιδί ηλικίας πέντε χρόνων αποτελεί η οικογένεια. «Αν το παιδί δεν δει στο τραπέζι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γεύματα γιατί δυστυχώς το πρόβλημά μας πλέον είναι ότι ως ελληνική οικογένεια πλέον δεν μαγειρεύουμε, είναι μια άλλη μάστιγα αυτή, όταν όλα αυτά δεν υπάρχουν τότε δυστυχώς το παιδί λόγω έλλειψης χρόνου, λόγω υποχρεώσεων είναι αρνητικοί παράγοντες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.